stdClass Object ( [id] => 1284442 [title] => HDZ-ov načelnik iz Zagore uhvaćen masnih prstiju od janjetine: ‘Ne mogu ja pisat koga vodin na ručak, kazat će svit da taj samo ždere i loče‘ [alias] => hdz-ov-nacelnik-iz-zagore-uhvacen-masnih-prstiju-od-janjetine-ne-mogu-ja-pisat-koga-vodin-na-rucak-kazat-ce-svit-da-taj-samo-zdere-i-loce [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li Općina Lećevica ostala dužna splitskom "Vodovodu i kanalizaciji" (ViK) 2,5 milijuna kuna, kao što se ovih dana moglo čuti od Igora Skoke, vijećnika stranke Centar u Gradskom vijeću Splita?

Skoko je, naime, prozvao Tomislava Šutu, predsjednika gradskog HDZ-a i ViK-ova direktora za pogodovanje lećevačkom načelniku Anti Baranu kao svom HDZ-ovcu. Lećevica je, inače, jedna od onih općina koja još uvijek nema vodovod, a Baranu teče već sedmi mandat na njezinu čelu.

U Općinskom vijeću je još njegovih petero stranačkih drugova i dvoje nezavisnih koji mu, kako stvari stoje, poprilično zagorčavaju život, prije svega postavljanjem "nezgodnih" pitanja, u što smo se sami osvjedočili jer posjedujemo audiozapise nekoliko sjednica. A kako smo doznali, i nekoliko mještana također budno prati poslovanje Općine u čiji uvid je krajem prošle godine izvještaj izradila i Državna revizija.

Među ostalim, revizori su zapazili da trošak za plaće zaposlenih premašuje zakonski minimum od 20 posto općinskih prihoda prethodne godine pa je umjesto 355 tisuća kuna potrošeno čak pola milijuna.

Ali i plaća samog načelnika, naveli su, premašuje zakonski maksimum od 16.571 kunu bruto, koji je propisan za općine do 3000 stanovnika pa je tako Baran sam sebi isplaćivao više od toga. Naime, njegova mjesečna plaća je iznosila 17.515 kuna, što je uvećanje koje se vodi kao plaća u naravi, i to zbog korištenja službenog automobila.

Zanimljivo je da načelnik koristi službeno vozilo non-stop, a revizori su pronašli da o tome ne postoji ispravna evidencija u smislu putnih naloga sa zapisanim odredištima, kilometražom... Na trošak goriva odlazi po 3500 kuna mjesečno, zbog čega je Općina, kako se navodi u nalazu Državne revizije, ostala bez pokrića troška u visini od 42.146 kuna.

Isto tako se, bez evidencije, pojelo i popilo na račun općine u iznosu od 23.203 kune, toliko je "nepokrivenog" troška, dok se ukupno potrošilo na reprezentaciju 38.335 kuna te još 10.957 za "nabavu hrane i pića za potrebe ugošćavanja".

No, vratimo se najprije na spomenuti dug ViK-u koji je, kako je rekao vijećnik Skoko, nastao tako što je prije petnaestak godina "Vodovod" napravio vodovodnu infrastrukturu i druge priključke u općini Lećevica.

Prije dvije godine jedan od zaposlenika "Vodovoda" je taj dug poslao ovrhom na naplatu, a Općina se dogovorila s direktorom Šutom, kojemu su Nadzorni odbor i Skupština kasnije dali dopuštenje, da se naplata produži na dvije godine, do 31. prosinca lani. Lećevica je, tvrdi vijećnik Centra, potpuno ignorirala plaćanje, odnosno plaćeno je svega nekoliko rata.

- Već sada je prošlo pet mjeseci i direktor Šuta nije ništa napravio da se dug naplati, a uz to, na vlasti je tamo HDZ pa se radi o tipičnom pogodovanju da se ne bi dovelo u probleme načelnika HDZ-a - pojasnio je Skoko.

Nazvali smo, stoga, načelnika Barana, koji je u javnosti ostao upamćen, među ostalim, i kao jedan od dalmatinskih HDZ-ovaca koji su se doškolovali na osječkom Ekonomskom fakultetu. On je obranio specijalistički rad "Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj" 29. studenoga 2017. godine, čime je stekao zvanje sveučilišni specijalist ekonomije.

---

image

Načelnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka

Nikola Vilić/Cropix
---

Tim povodom s njim je za portal Index.hr razgovarao pokojni kolega Vladimir Matijanić, ustanovivši da se Baranov rad, za razliku od čuvenog plagijata Vice Mihanovića, bivšeg čelnika splitskog HDZ-a i gradonačelničkog kandidata, uglavnom zasniva na pravilnom citiranju tekstova, premda je uočljiv izostanak lekture.

No, najzanimljivije je što Baran u svome znanstvenom radu navodi Carla Schmitta kao suvremenog političkog mislioca, o čemu je novinar htio popričati s obzirom da je čuveni teoretičar umro prije tri i pol desetljeća, no ustanovilo se da na pitanje zna li uopće o kome se radi Baran nije znao odgovor.

"Ne. Karl Šmit? Nikad, nikad čuo, to je mislin osoba... fizička osoba. Ili, ili... Karl Šmit? Ne, ne, ne, nikad, nikad u životu. Ma, nikad, nikad...", uveselio je načelnik Baran čitatelje u svibnju 2021. godine, kada je bio stranački kandidat za novi mandat.

Što se tiče ViK-ova dugovanja, Baran je rekao ovo:

- To je sve u redu, reguliran je odnos s "Vodovodom", mi plaćamo to u ratama, samo malo sporo. Taj vodovod sam dogovorio s tadašnjim direktorom, platili smo koliko se moglo, ali to je njihovo vlasništvo.

Navodno ste dužni dva i po milijuna kuna, je li to moguće?

- A je, moguće je, zato šta je bila investicija pet, šest milijuna, ne znan sad da se vratin, jednu godinu je bio dogovor da to neće bit, pa je na kraju ispalo da ćemo morat platit i onda plaćamo, sad ne znan točno koliko je to. Al‘ nema nekog stresa, to je ovaj priča...

Dug je nastao 2005. ili 2006., sad ne znan točno, u međuvremenu je došlo do povećanja cijene i nepredviđenih troškova, napravljeno je šta nije planirano i nije plaćeno. Bila je investicija četri, četri i nešto dogovoreno, mi smo imali tri i šesto dogovoreno, mi nismo imali za platit, bivši direktor je reka da će svejedno napravit i spojit ljude na vodovod, reka je da će se platit, al‘ doša je drugi direktor i pokrenija to pitanje.

A kažen vam, to je njihovo, oni su se knjižili na taj vodovod, ali ja san potpisa da ćemo platiti. To nije potrošeno na hireve i napravilo se par objekata za turizam... Niko to nije pet, šest godina problematizira i onda se prije zastare pokrenulo kad je došlo do promjene vlasti u Splitu. Sad imamo sporazum i na mjesečnoj bazi plaćamo redovito koliko možemo.

Vijećnik Centra Igor Skoko govori upravo na tom primjeru o korupciji u HDZ-u.

- Je, je, sve di je HDZ je korupcija, ha, ha, ha... Ja ne kažem da nema korupcije, ali u nas je sve revizija iskontrolirala, evo i ove godine.

Radimo više nego dobro

Dobro ste spomenuli Državnu reviziju, je li još uvijek vozite službeni automobil non-stop? Nađene su nepravilnosti s evidencijom troškova, premašili ste plaću...

- A je, vozi se auto normalno, samo se bilo izišlo iz gabarita jer moralo se obračunavat plaću u naravi, i to je bila zamjerka i ja to plaćam. Sve je uređeno s revizijom. Možete ih zvati pa provjeriti. Sve u svemu, radimo više nego dobro...

Zamjerili su vam neevidentirane putne troškove.

- Ovako, imate dva modela. Ako koristite auto na način da vam se to obračunava u plaću kao u prihod u naravi, onda ne morate vodit evidenciju. Ali tada vam se uvećava plaća. Ovde se dogodila nesmotrenost jer meni je plaća prišla za jedan ne baš značajni iznos i ja san to vratija.

Dakle, vratili ste. Riječ je o iznosu od nešto više od 1700 kuna mjesečno.

- Želio sam izbjeć da pišem svaki put di idem. I sve šta smo napravili, napravili smo sukladno zakonu.

Ali vi živite u Splitu, a ne u Lećevici, pa vam ljudi zamjeraju da je onda taj trošak vožnje zato velik. Osim toga, govori se da ste službenim vozilom bili na skijanju, je li to točno?

- Nisam. Bio sam osobnim vozilom jedan put u Sloveniji, u Kranjskoj Gori, i to karavan Golfom bijelim, a ne sivim općinskim, a sve se može lako provjeriti jer postoje valjda kamere. To da san iša službenim autom je laž. A što se tiče toga da živim u Splitu i to nije točno jer ja živim tu u Lećevici, tu sam prijavljen 57 godina u Kladnjicama, a samo prespavam u Splitu.

---

image

Renata Kelam, oporbena općinska vijećnica

 

Saša Burić/Cropix
---

E pa neki mještani i oporbeni vijećnici zamjeraju vam upravo to što svakodnevno prevaljujete kilometražu na relaciji Split – Lećevica...

- Ma znaaam, to vam je tako. Ja nisam ovde fiktivno prijavljen, tu iman i stoku, obrađivan zemlju, radin. Ali ako oni, tih dvoje vijećnika, misle da je to nezakonito, neka prijave institucijama. Neka se provjeri sve šta se triba provjerit. Oporba neka radi svoj posal, to je legitimno. Stalno nas prijavljuju, pa neka, to je oporbi u rok službe.

Ali nažalost, malo nas je i ne možemo se baš organizirat... Tu je velika depopulacija, nedostatak je mladih obitelji, ne može se ni vrtić organizirat, ne može škola, ni dućan opstat. Znate i sami da je od Kaštela do Karlovca sve pusto.

Neevidentirani trošak općinskog novca za reprezentaciju načelnik Ante Baran ovako je pojasnio:

- Ako odemo na ručak ja napišem da su bili, recimo, predstavnici medija, a ne da je bio novinar taj i taj. Ili, ako dođu predstavnici nekog ministarstva, ne mogu ja pisat koji su to bili jer tako su mi rekli ovi iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Ako dođe neko iz HEP-a, Hrvatskih cesta, ili iz "Vodovoda" i sad da ja kažen da je bija Tomislav Šuta! Pa Šuta je bija i u Klisu i svugdi pa di će mu sad pisat svi di god se pojavi. Ma pričan napamet, ne mislim sad na Šutu.

Na primjer, iz Županije se neko pojavi na deset, petnaest ručaka, nevažno sad je li to župan ili njegov zamjenik, i ako stavim njegovo ime, na što će to ličit? Župan ne mora popit niti čašu vode, ali on je bio nazočan, i sad ako ja napravim popis, ako se pojavi deset puta, neko će reć šta ovi radi, samo pije i ždere.

Meni Zakon o zaštiti osobnih podataka brani da to stavim. Činjenica je da mi je revizija našla trošak, ali mi imamo tu i manifestacija, imamo pet zaštitnika jer imamo pet crkava... I sad da ja nabrajam sve koji su bili imenom i prezimenom i OIB-om... To nije u redu, ali je, revizija traži.

Postoji zapis s jedne sjednice u kojem vas nezavisna vijećnica Renata Kelam upozorava da na mjesto predsjednika Općinskog vijeća imenujete čovjeka koji je iskompromitiran snimkom s golotinjom u jednom kaštelanskom kafiću. Inače, često se smjenjuju predsjednici, kako to komentirate?

- Čovik je O.K., a tu snimku nikad nisam vidija. A volija bi je vidit. Samo, mislin da je to fantomska snimka. Ipak se čovik maka jer dodijalo mu je da ga se stalno proziva pa je normalno da se ne želi time baviti za tristo kuna. Bio je još jedan i isto je otišao radi prozivanja i gluposti, ne želi to niko da ga se proziva. Sad imamo čovika koji je već jednom bio predsjednik.

Gospođa koja je izgubila izbore je napadala. Ne želim na tu razinu. Mislim da je kampanja oporbe ispod svih civilizacijskih razina, ali sve u svemu, naše Vijeće je stabilno. Od sedam imamo pet vijećnika i pokušavamo održat neku razinu usluge za mjesto.

Zatrpani smo smećem iz priobalja jer nam ga noću tu odlažu. Tu živi četristo devedeset ljudi na devedeset četvornih kilometara, imamo pet grobalja, pet crkava, zaselaka u kojima desetljećima niko ne živi. Nije lako držat sve na nekoj razini, danas se gura svašta preko medija i "Fejsbuka", ali dođite pa vidite koliko ulažemo.

Imamo puno europskih projekata, puno zaposlenih na plaći, imamo sedamnaest gerontodomaćica. Mučimo se, borimo. Ovo mi je sedmi mandat, a na izborima nisam nikad dobio ispod 70 posto glasova. Neka se javi bilo ko i neka me pobijedi nakon toliko mandata, to je u redu, ali neargumentirano blaćenje nije. To su sve objede i puste priče. Niko se nije obogatio u Lećevici - zaključio je jedan od najdugovječnijih načelnika.

---

Crna lećevačka statistika


Broj stanovnika pao na 490

Pojeli i popili 50.000 kuna

Plaća načelnika 17.515 kuna

Dug ‘Vodovodu‘ 2,5 milijuna

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA UDARU REVIZORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NA UDARU REVIZORA 2 0 10756 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-26 07:06:18 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-26 07:52:17 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-04-26 07:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 137 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=HDZ-ov načelnik iz Zagore uhvaćen masnih prstiju od janjetine: 'Ne mogu ja pisat koga vodin na ručak, kazat će svit da taj samo ždere i loče' [metakey] => Ante Baran HDZ, Općina lećevica, državna revizija, novac za reprezentaciju, pečena janjetina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24031991.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/23985853.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24722557.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24734514.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sredi\u0161te Le\u0107evice - na\u010delnik isti\u010de da se tu nitko nije obogatio<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Na\u010delnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka<\/p>","

Na\u010delnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka<\/p>\n\n

Paun Paunovi\u0107\/CROPIX<\/p>","

Renata Kelam, oporbena op\u0107inska vije\u0107nica<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1178","hd_24031991_1920.jpg":"1920x1080","k_24031991_1280.jpg":"1280x1280","k_24031991_1024.jpg":"1024x1024","k_24031991_640.jpg":"640x640","k_24031991_480.jpg":"480x480","k_24031991_340.jpg":"340x340","k_24031991_220.jpg":"220x220","o_24031991_1280.jpg":"1280x785","o_24031991_1024.jpg":"1024x628","o_24031991_640.jpg":"640x392","o_24031991_480.jpg":"480x294","o_24031991_340.jpg":"340x208","o_24031991_220.jpg":"220x134","h_24031991_1280.jpg":"1280x854","h_24031991_1024.jpg":"1024x683","h_24031991_640.jpg":"640x427","h_24031991_480.jpg":"480x320","h_24031991_340.jpg":"340x227","h_24031991_220.jpg":"220x147","pp_24031991_1280.jpg":"1280x1628","pp_24031991_1024.jpg":"1024x1303","pp_24031991_640.jpg":"640x814","pp_24031991_480.jpg":"480x611","pp_24031991_340.jpg":"340x432","pp_24031991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985853_1920.jpg":"1920x1080","k_23985853_1280.jpg":"1280x1280","k_23985853_1024.jpg":"1024x1024","k_23985853_640.jpg":"640x640","k_23985853_480.jpg":"480x480","k_23985853_340.jpg":"340x340","k_23985853_220.jpg":"220x220","o_23985853_1280.jpg":"1280x853","o_23985853_1024.jpg":"1024x682","o_23985853_640.jpg":"640x426","o_23985853_480.jpg":"480x320","o_23985853_340.jpg":"340x226","o_23985853_220.jpg":"220x146","h_23985853_1280.jpg":"1280x854","h_23985853_1024.jpg":"1024x683","h_23985853_640.jpg":"640x427","h_23985853_480.jpg":"480x320","h_23985853_340.jpg":"340x227","h_23985853_220.jpg":"220x147","pp_23985853_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985853_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985853_640.jpg":"640x814","pp_23985853_480.jpg":"480x611","pp_23985853_340.jpg":"340x432","pp_23985853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2909","hd_24722557_1920.jpg":"1920x1080","k_24722557_1280.jpg":"1280x1280","k_24722557_1024.jpg":"1024x1024","k_24722557_640.jpg":"640x640","k_24722557_480.jpg":"480x480","k_24722557_340.jpg":"340x340","k_24722557_220.jpg":"220x220","o_24722557_1280.jpg":"1280x1939","o_24722557_1024.jpg":"1024x1551","o_24722557_640.jpg":"640x969","o_24722557_480.jpg":"480x727","o_24722557_340.jpg":"340x515","o_24722557_220.jpg":"220x333","h_24722557_1280.jpg":"1280x854","h_24722557_1024.jpg":"1024x683","h_24722557_640.jpg":"640x427","h_24722557_480.jpg":"480x320","h_24722557_340.jpg":"340x227","h_24722557_220.jpg":"220x147","pp_24722557_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722557_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722557_640.jpg":"640x814","pp_24722557_480.jpg":"480x611","pp_24722557_340.jpg":"340x432","pp_24722557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24734514_1920.jpg":"1920x1080","k_24734514_1280.jpg":"1280x1280","k_24734514_1024.jpg":"1024x1024","k_24734514_640.jpg":"640x640","k_24734514_480.jpg":"480x480","k_24734514_340.jpg":"340x340","k_24734514_220.jpg":"220x220","o_24734514_1280.jpg":"1280x1920","o_24734514_1024.jpg":"1024x1536","o_24734514_640.jpg":"640x960","o_24734514_480.jpg":"480x720","o_24734514_340.jpg":"340x510","o_24734514_220.jpg":"220x330","h_24734514_1280.jpg":"1280x854","h_24734514_1024.jpg":"1024x683","h_24734514_640.jpg":"640x427","h_24734514_480.jpg":"480x320","h_24734514_340.jpg":"340x227","h_24734514_220.jpg":"220x147","pp_24734514_1280.jpg":"1280x1628","pp_24734514_1024.jpg":"1024x1303","pp_24734514_640.jpg":"640x814","pp_24734514_480.jpg":"480x611","pp_24734514_340.jpg":"340x432","pp_24734514_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4042061 Threads: 3 Questions: 119999590 Slow queries: 52823 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3663240 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/hdz-ov-nacelnik-iz-zagore-uhvacen-masnih-prstiju-od-janjetine-ne-mogu-ja-pisat-koga-vodin-na-rucak-kazat-ce-svit-da-taj-samo-zdere-i-loce-1284442 [printLink] => /dalmacija/zagora/hdz-ov-nacelnik-iz-zagore-uhvacen-masnih-prstiju-od-janjetine-ne-mogu-ja-pisat-koga-vodin-na-rucak-kazat-ce-svit-da-taj-samo-zdere-i-loce-1284442?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713984 [name] => Ante Baran HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-26 09:32:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-baran-hdz [link] => /tag/ante-baran-hdz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 704869 [name] => Općina lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-02 12:49:07 [main_article_id] => 0 [alias] => opcina-lecevica [link] => /tag/opcina-lecevica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 429727 [name] => Državna revizija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavna-revizija [link] => /tag/drzavna-revizija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713985 [name] => novac za reprezentaciju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-26 09:32:17 [main_article_id] => 0 [alias] => novac-za-reprezentaciju [link] => /tag/novac-za-reprezentaciju ) [4] => stdClass Object ( [id] => 525336 [name] => pečena janjetina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pecena-janjetina [link] => /tag/pecena-janjetina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA UDARU REVIZORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HDZ-ov načelnik iz Zagore uhvaćen masnih prstiju od janjetine: ‘Ne mogu ja pisat koga vodin na ručak, kazat će svit da taj samo ždere i loče‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24031991.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Središte Lećevice - načelnik ističe da se tu nitko nije obogatio

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24031991.jpg [title] =>

Središte Lećevice - načelnik ističe da se tu nitko nije obogatio

 

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/23985853.jpg [title] =>

Načelnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24722557.jpg [title] =>

Načelnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka

Paun Paunović/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24734514.jpg [title] =>

Renata Kelam, oporbena općinska vijećnica

 

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li Općina Lećevica ostala dužna splitskom "Vodovodu i kanalizaciji" (ViK) 2,5 milijuna kuna, kao što se ovih dana moglo čuti od Igora Skoke, vijećnika stranke Centar u Gradskom vijeću Splita?

Skoko je, naime, prozvao Tomislava Šutu, predsjednika gradskog HDZ-a i ViK-ova direktora za pogodovanje lećevačkom načelniku Anti Baranu kao svom HDZ-ovcu. Lećevica je, inače, jedna od onih općina koja još uvijek nema vodovod, a Baranu teče već sedmi mandat na njezinu čelu.

U Općinskom vijeću je još njegovih petero stranačkih drugova i dvoje nezavisnih koji mu, kako stvari stoje, poprilično zagorčavaju život, prije svega postavljanjem "nezgodnih" pitanja, u što smo se sami osvjedočili jer posjedujemo audiozapise nekoliko sjednica. A kako smo doznali, i nekoliko mještana također budno prati poslovanje Općine u čiji uvid je krajem prošle godine izvještaj izradila i Državna revizija.

Među ostalim, revizori su zapazili da trošak za plaće zaposlenih premašuje zakonski minimum od 20 posto općinskih prihoda prethodne godine pa je umjesto 355 tisuća kuna potrošeno čak pola milijuna.

Ali i plaća samog načelnika, naveli su, premašuje zakonski maksimum od 16.571 kunu bruto, koji je propisan za općine do 3000 stanovnika pa je tako Baran sam sebi isplaćivao više od toga. Naime, njegova mjesečna plaća je iznosila 17.515 kuna, što je uvećanje koje se vodi kao plaća u naravi, i to zbog korištenja službenog automobila.

Zanimljivo je da načelnik koristi službeno vozilo non-stop, a revizori su pronašli da o tome ne postoji ispravna evidencija u smislu putnih naloga sa zapisanim odredištima, kilometražom... Na trošak goriva odlazi po 3500 kuna mjesečno, zbog čega je Općina, kako se navodi u nalazu Državne revizije, ostala bez pokrića troška u visini od 42.146 kuna.

Isto tako se, bez evidencije, pojelo i popilo na račun općine u iznosu od 23.203 kune, toliko je "nepokrivenog" troška, dok se ukupno potrošilo na reprezentaciju 38.335 kuna te još 10.957 za "nabavu hrane i pića za potrebe ugošćavanja".

No, vratimo se najprije na spomenuti dug ViK-u koji je, kako je rekao vijećnik Skoko, nastao tako što je prije petnaestak godina "Vodovod" napravio vodovodnu infrastrukturu i druge priključke u općini Lećevica.

Prije dvije godine jedan od zaposlenika "Vodovoda" je taj dug poslao ovrhom na naplatu, a Općina se dogovorila s direktorom Šutom, kojemu su Nadzorni odbor i Skupština kasnije dali dopuštenje, da se naplata produži na dvije godine, do 31. prosinca lani. Lećevica je, tvrdi vijećnik Centra, potpuno ignorirala plaćanje, odnosno plaćeno je svega nekoliko rata.

- Već sada je prošlo pet mjeseci i direktor Šuta nije ništa napravio da se dug naplati, a uz to, na vlasti je tamo HDZ pa se radi o tipičnom pogodovanju da se ne bi dovelo u probleme načelnika HDZ-a - pojasnio je Skoko.

Nazvali smo, stoga, načelnika Barana, koji je u javnosti ostao upamćen, među ostalim, i kao jedan od dalmatinskih HDZ-ovaca koji su se doškolovali na osječkom Ekonomskom fakultetu. On je obranio specijalistički rad "Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj" 29. studenoga 2017. godine, čime je stekao zvanje sveučilišni specijalist ekonomije.

---

image

Načelnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka

Nikola Vilić/Cropix
---

Tim povodom s njim je za portal Index.hr razgovarao pokojni kolega Vladimir Matijanić, ustanovivši da se Baranov rad, za razliku od čuvenog plagijata Vice Mihanovića, bivšeg čelnika splitskog HDZ-a i gradonačelničkog kandidata, uglavnom zasniva na pravilnom citiranju tekstova, premda je uočljiv izostanak lekture.

No, najzanimljivije je što Baran u svome znanstvenom radu navodi Carla Schmitta kao suvremenog političkog mislioca, o čemu je novinar htio popričati s obzirom da je čuveni teoretičar umro prije tri i pol desetljeća, no ustanovilo se da na pitanje zna li uopće o kome se radi Baran nije znao odgovor.

"Ne. Karl Šmit? Nikad, nikad čuo, to je mislin osoba... fizička osoba. Ili, ili... Karl Šmit? Ne, ne, ne, nikad, nikad u životu. Ma, nikad, nikad...", uveselio je načelnik Baran čitatelje u svibnju 2021. godine, kada je bio stranački kandidat za novi mandat.

Što se tiče ViK-ova dugovanja, Baran je rekao ovo:

- To je sve u redu, reguliran je odnos s "Vodovodom", mi plaćamo to u ratama, samo malo sporo. Taj vodovod sam dogovorio s tadašnjim direktorom, platili smo koliko se moglo, ali to je njihovo vlasništvo.

Navodno ste dužni dva i po milijuna kuna, je li to moguće?

- A je, moguće je, zato šta je bila investicija pet, šest milijuna, ne znan sad da se vratin, jednu godinu je bio dogovor da to neće bit, pa je na kraju ispalo da ćemo morat platit i onda plaćamo, sad ne znan točno koliko je to. Al‘ nema nekog stresa, to je ovaj priča...

Dug je nastao 2005. ili 2006., sad ne znan točno, u međuvremenu je došlo do povećanja cijene i nepredviđenih troškova, napravljeno je šta nije planirano i nije plaćeno. Bila je investicija četri, četri i nešto dogovoreno, mi smo imali tri i šesto dogovoreno, mi nismo imali za platit, bivši direktor je reka da će svejedno napravit i spojit ljude na vodovod, reka je da će se platit, al‘ doša je drugi direktor i pokrenija to pitanje.

A kažen vam, to je njihovo, oni su se knjižili na taj vodovod, ali ja san potpisa da ćemo platiti. To nije potrošeno na hireve i napravilo se par objekata za turizam... Niko to nije pet, šest godina problematizira i onda se prije zastare pokrenulo kad je došlo do promjene vlasti u Splitu. Sad imamo sporazum i na mjesečnoj bazi plaćamo redovito koliko možemo.

Vijećnik Centra Igor Skoko govori upravo na tom primjeru o korupciji u HDZ-u.

- Je, je, sve di je HDZ je korupcija, ha, ha, ha... Ja ne kažem da nema korupcije, ali u nas je sve revizija iskontrolirala, evo i ove godine.

Radimo više nego dobro

Dobro ste spomenuli Državnu reviziju, je li još uvijek vozite službeni automobil non-stop? Nađene su nepravilnosti s evidencijom troškova, premašili ste plaću...

- A je, vozi se auto normalno, samo se bilo izišlo iz gabarita jer moralo se obračunavat plaću u naravi, i to je bila zamjerka i ja to plaćam. Sve je uređeno s revizijom. Možete ih zvati pa provjeriti. Sve u svemu, radimo više nego dobro...

Zamjerili su vam neevidentirane putne troškove.

- Ovako, imate dva modela. Ako koristite auto na način da vam se to obračunava u plaću kao u prihod u naravi, onda ne morate vodit evidenciju. Ali tada vam se uvećava plaća. Ovde se dogodila nesmotrenost jer meni je plaća prišla za jedan ne baš značajni iznos i ja san to vratija.

Dakle, vratili ste. Riječ je o iznosu od nešto više od 1700 kuna mjesečno.

- Želio sam izbjeć da pišem svaki put di idem. I sve šta smo napravili, napravili smo sukladno zakonu.

Ali vi živite u Splitu, a ne u Lećevici, pa vam ljudi zamjeraju da je onda taj trošak vožnje zato velik. Osim toga, govori se da ste službenim vozilom bili na skijanju, je li to točno?

- Nisam. Bio sam osobnim vozilom jedan put u Sloveniji, u Kranjskoj Gori, i to karavan Golfom bijelim, a ne sivim općinskim, a sve se može lako provjeriti jer postoje valjda kamere. To da san iša službenim autom je laž. A što se tiče toga da živim u Splitu i to nije točno jer ja živim tu u Lećevici, tu sam prijavljen 57 godina u Kladnjicama, a samo prespavam u Splitu.

---

image

Renata Kelam, oporbena općinska vijećnica

 

Saša Burić/Cropix
---

E pa neki mještani i oporbeni vijećnici zamjeraju vam upravo to što svakodnevno prevaljujete kilometražu na relaciji Split – Lećevica...

- Ma znaaam, to vam je tako. Ja nisam ovde fiktivno prijavljen, tu iman i stoku, obrađivan zemlju, radin. Ali ako oni, tih dvoje vijećnika, misle da je to nezakonito, neka prijave institucijama. Neka se provjeri sve šta se triba provjerit. Oporba neka radi svoj posal, to je legitimno. Stalno nas prijavljuju, pa neka, to je oporbi u rok službe.

Ali nažalost, malo nas je i ne možemo se baš organizirat... Tu je velika depopulacija, nedostatak je mladih obitelji, ne može se ni vrtić organizirat, ne može škola, ni dućan opstat. Znate i sami da je od Kaštela do Karlovca sve pusto.

Neevidentirani trošak općinskog novca za reprezentaciju načelnik Ante Baran ovako je pojasnio:

- Ako odemo na ručak ja napišem da su bili, recimo, predstavnici medija, a ne da je bio novinar taj i taj. Ili, ako dođu predstavnici nekog ministarstva, ne mogu ja pisat koji su to bili jer tako su mi rekli ovi iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Ako dođe neko iz HEP-a, Hrvatskih cesta, ili iz "Vodovoda" i sad da ja kažen da je bija Tomislav Šuta! Pa Šuta je bija i u Klisu i svugdi pa di će mu sad pisat svi di god se pojavi. Ma pričan napamet, ne mislim sad na Šutu.

Na primjer, iz Županije se neko pojavi na deset, petnaest ručaka, nevažno sad je li to župan ili njegov zamjenik, i ako stavim njegovo ime, na što će to ličit? Župan ne mora popit niti čašu vode, ali on je bio nazočan, i sad ako ja napravim popis, ako se pojavi deset puta, neko će reć šta ovi radi, samo pije i ždere.

Meni Zakon o zaštiti osobnih podataka brani da to stavim. Činjenica je da mi je revizija našla trošak, ali mi imamo tu i manifestacija, imamo pet zaštitnika jer imamo pet crkava... I sad da ja nabrajam sve koji su bili imenom i prezimenom i OIB-om... To nije u redu, ali je, revizija traži.

Postoji zapis s jedne sjednice u kojem vas nezavisna vijećnica Renata Kelam upozorava da na mjesto predsjednika Općinskog vijeća imenujete čovjeka koji je iskompromitiran snimkom s golotinjom u jednom kaštelanskom kafiću. Inače, često se smjenjuju predsjednici, kako to komentirate?

- Čovik je O.K., a tu snimku nikad nisam vidija. A volija bi je vidit. Samo, mislin da je to fantomska snimka. Ipak se čovik maka jer dodijalo mu je da ga se stalno proziva pa je normalno da se ne želi time baviti za tristo kuna. Bio je još jedan i isto je otišao radi prozivanja i gluposti, ne želi to niko da ga se proziva. Sad imamo čovika koji je već jednom bio predsjednik.

Gospođa koja je izgubila izbore je napadala. Ne želim na tu razinu. Mislim da je kampanja oporbe ispod svih civilizacijskih razina, ali sve u svemu, naše Vijeće je stabilno. Od sedam imamo pet vijećnika i pokušavamo održat neku razinu usluge za mjesto.

Zatrpani smo smećem iz priobalja jer nam ga noću tu odlažu. Tu živi četristo devedeset ljudi na devedeset četvornih kilometara, imamo pet grobalja, pet crkava, zaselaka u kojima desetljećima niko ne živi. Nije lako držat sve na nekoj razini, danas se gura svašta preko medija i "Fejsbuka", ali dođite pa vidite koliko ulažemo.

Imamo puno europskih projekata, puno zaposlenih na plaći, imamo sedamnaest gerontodomaćica. Mučimo se, borimo. Ovo mi je sedmi mandat, a na izborima nisam nikad dobio ispod 70 posto glasova. Neka se javi bilo ko i neka me pobijedi nakon toliko mandata, to je u redu, ali neargumentirano blaćenje nije. To su sve objede i puste priče. Niko se nije obogatio u Lećevici - zaključio je jedan od najdugovječnijih načelnika.

---

Crna lećevačka statistika


Broj stanovnika pao na 490

Pojeli i popili 50.000 kuna

Plaća načelnika 17.515 kuna

Dug ‘Vodovodu‘ 2,5 milijuna

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Paun Paunovic/Cropix Saša Burić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Središte Lećevice - načelnik ističe da se tu nitko nije obogatio

 

Nikola Vilić/Cropix

Načelnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka

Paun Paunovic/Cropix

Načelnik Ante Baran: Stalno nas prijavljuju, pa neka

Paun Paunović/CROPIX

Saša Burić/Cropix

Renata Kelam, oporbena općinska vijećnica

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/hdz-ov-nacelnik-iz-zagore-uhvacen-masnih-prstiju-od-janjetine-ne-mogu-ja-pisat-koga-vodin-na-rucak-kazat-ce-svit-da-taj-samo-zdere-i-loce-1284442 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=072236abf04d025b8fe1ee6849a39e153adf511e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HDZ-ov+na%C4%8Delnik+iz+Zagore+uhva%C4%87en+masnih+prstiju+od+janjetine%3A+%E2%80%98Ne+mogu+ja+pisat+koga+vodin+na+ru%C4%8Dak%2C+kazat+%C4%87e+svit+da+taj+samo+%C5%BEdere+i+lo%C4%8De%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fhdz-ov-nacelnik-iz-zagore-uhvacen-masnih-prstiju-od-janjetine-ne-mogu-ja-pisat-koga-vodin-na-rucak-kazat-ce-svit-da-taj-samo-zdere-i-loce-1284442 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fhdz-ov-nacelnik-iz-zagore-uhvacen-masnih-prstiju-od-janjetine-ne-mogu-ja-pisat-koga-vodin-na-rucak-kazat-ce-svit-da-taj-samo-zdere-i-loce-1284442 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA UDARU REVIZORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraNA UDARU REVIZORA

HDZ-ov načelnik iz Zagore uhvaćen masnih prstiju od janjetine: ‘Ne mogu ja pisat koga vodin na ručak, kazat će svit da taj samo ždere i loče‘

Piše Silvana Uzinić
26. travnja 2023. - 09:32

Je li Općina Lećevica ostala dužna splitskom "Vodovodu i kanalizaciji" (ViK) 2,5 milijuna kuna, kao što se ovih dana moglo čuti od Igora Skoke, vijećnika stranke Centar u Gradskom vijeću Splita?

Skoko je, naime, prozvao Tomislava Šutu, predsjednika gradskog HDZ-a i ViK-ova direktora za pogodovanje lećevačkom načelniku Anti Baranu kao svom HDZ-ovcu. Lećevica je, inače, jedna od onih općina koja još uvijek nema vodovod, a Baranu teče već sedmi mandat na njezinu čelu.

U Općinskom vijeću je još njegovih petero stranačkih drugova i dvoje nezavisnih koji mu, kako stvari stoje, poprilično zagorčavaju život, prije svega postavljanjem "nezgodnih" pitanja, u što smo se sami osvjedočili jer posjedujemo audiozapise nekoliko sjednica. A kako smo doznali, i nekoliko mještana također b...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:15