StoryEditorOCM
ZagoraVESELI SE NARODE

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj odriješio kesu; bit će eura za bakalar i janjetinu: evo tko će dobiti povećane uskrsnice

Piše Toni Paštar
27. veljače 2024. - 16:59

Što god sinjski gradonačelnik Miro Bulj više troši, to se u gradsku blagajnu slijeva više novca.

Tako je u ponedjeljak objavljeno da Sinj spada među tri grada u Hrvatskoj kojemu su, unatoč još 2020. godine ukinutom prirezu i smanjenju poreza na dohodak s 20 na 18 posto s primjenom od početka ove godine, u siječnju porezni prihodi u odnosu na isti mjesec 2023. porasli za 36,7 posto ili u apsolutnom iznosu od 157.000 eura.

Istoga dana, dakle u ponedjeljak, gradonačelnik Bulj objavio je kako će iz gradske blagajne svojim sugrađanima podijeliti uskrsnice i to za 75 do čak 225 posto veće od prošlogodišnjih, a za punjenje blagdanskog stola uskrsnicu će dobiti gotovo svaki sedmi stanovnik alkarskog grada.

Zaključkom gradonačelnika Bulja da i ove godine isplati uskrsnice svojim sugrađanima lošijeg imovinskog statusa bit će obuhvaćeno oko 3500 osoba od 23.452 stanovnika, prema službenom popisu stanovnika iz 2021. godine.

Obuhvaćeni su umirovljenici čije mirovine ne prelaze 350 eura s tim da su razvrstani u tri kategorije pa će oni s mirovinama do 200 eura dobiti uskrsnice od 130 eura. Upravo kod njih je povećanje od 225 posto.

Uskrsnice od 130 eura dobit će još korisnici nacionalne naknade, osobe bez primanja starije od 65 godina, roditelji njegovatelji i njegovatelji koji to pravo ostvaruju rješenjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, te korisnici naknade za nezaposlene hrvatske branitelje sa sinjskog područja.

Uskrsnicu u visini od 70 eura dobit će sve nezaposlene osobe iz evidencije sinjske ispostave Zavoda za zapošljavanje, a koje imaju prebivalište na području alkarskog grada. Isplata uskrsnica počet će 12. ožujka.

Za isplatu uskrsnica, kako je to odredio gradonačelnik Bulj, gradska blagajna bit će olakšana za oko 250.000 eura.

Ako porezni prihodi grada Sinja tijekom ove godine budu rasli kao u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, Sinjani koje Bulj obuhvaća ovakvim isplatama mogu trljati ruke.

S optimizmom mogu gledati na svježe uvedenu isplatu alkarice, uoči Alke, a kako beg nije cicija sigurno će u odnosu na prošlu godinu krešiti i božićnica. U komentarima Buljevog zaključka oko isplate uskrsnice može se čuti da to nema nikakve veze s predstojećim izborima, jednako kao ni Vladino povećanje plaća državnim službenicima i namještenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:25