StoryEditorOCM
ZagoraSAJAM U SINJU

Gradonačelnik Miro Bulj: ‘Dok ne napunimo kočake OPG-ova domaćim svinjama za tov, nema sreće za dalmatinski pršut‘

Piše Toni Paštar
22. ožujka 2024. - 15:51

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić u petak je u sinjskom hotelu "Alkar" otvorio 19. Nacionalni sajam pršuta.

Ta dvodnevna priredba održava se u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj uz sudjelovanje Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije i klastera "Kolo" te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore te TZ-a Sinja, Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Na ovogodišnjem sajmu okupilo se 50-ak izlagača pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, sira, prerađevina voća i povrća, vina među kojima se isticao Kaštelanski crljenak.

Visoka kvaliteta

Ponude OPG-ova obuhvaćale su još poljički soparnik, sinjske uštipke, a učenici Tehničke industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju na licu mjesta na 3D printeru "proizvodili" su mini pršute od plastike.

image

Savršeno odrezana feta pršuta

Paun Paunović/Cropix

Osim izlagača, koji su u Sinj došli s područja cijele Hrvatske, najviše iz Dalmacije i Slavonije, na sajmu su sudjelovala kulturno-umjetnička društva iz Ogorja, Kijeva, Gale, iz Like, a od domaćih alkarići Vučkovića dječje alke i Sinjske mažoretkinje.

Na svečanom otvaranju vodeći uzvanici biranim riječima govorili su o ovoj manifestaciji čija je zasluga ekspanzija proizvodnje i dosezanje visoke kvalitete dalmatinskog, ali i druge tri vrste hrvatskih pršuta.

- Od samog početka projekt Nacionalnog sajma pršuta dobio je potporu Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije, HGK i brojnih ministarstava jer su prepoznali da se radi o promociji i poticanju proizvodnje pršuta kao autohtonog proizvoda.

image

Maleni alkarići posjetili su sajam pršuta da se od malih nogu naviknu na pravu spizu

Paun Paunović/Cropix

Svima im zahvaljujem u nadi da smo svojim dosadašnjim radom opravdali ukazano nam povjerenje - kazala je Ana Barać, direktorica Poduzetničkg centra Sinj.

- Sinj godišnje podupire svoje poljoprivrednike s 200 tisuća eura. Nema sreće dok kočake naših OPG-ova ne napunimo svinjama za tov kako bismo osigurali svinjske butove za pršute. Hvala svim izlagačima i posjetiteljima i pozivam ih na 20. nacionalni sajam pršuta 2025. godine - kazao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Podrška HGK od starta

- Godinama je rasla razina kvalitete pršuta i dosegnutu visoku ljestvicu proizvođači uspješno održavaju. Iako se "punti" još nisu zbrojili svi koji su donijeli uzorke na ocjenjivanje za mene su pobjednici.

Ove godine među ocjenjivače uveli smo studente druge godine diplomskog studija prehrambene tehnologije – kazala je doc. dr. sc. Mladenka Šarolić, predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva.

image

Mladenka Šarolić, predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje, župan Blaženko Boban i ministar Šime Erlić
 

Paun Paunović/Cropix

- Ovaj projekt smo podržali od samog starta i podržavat ćemo ga i ubuduće jer on stvara novu vrijednost - kazao je Joze Tomaš, predsjednik HGK Split.

- Sajam pršuta izrastao je u brend u našoj županiji, a njegova začetnica Ana Barać njime je napravila pravo čudo za pršut i njegove proizvođače. Slušajući da su na ocjenjivanju kvalitete bili uglavnom pogotci "u sridu" ja se osjećam slavodobitnički pošto se ovaj sajam događa u županiji kojoj sam na čelu - rekao je župan Blaženko Boban.

Pavić: A plašili su nas...

- Plašili su nas da nam EU neće dopustiti kolinje, peći rakiju i govorili slične nebuloze. Danas smo među zemljama EU sedmi po broju zaštićenih autohtonih proizvoda među kojima je pršut na prvom mjestu - istaknuo je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

image
Paun Paunović/Cropix

- Čestitam Poduzetničkom centru Sinj i direktorici Ani Barać. Ovo je fascinantni sajam koji promovira pršut kao našu najveću deliciju, a rastom broja proizvođača i količina pokreće se sveukupni razvoj ovoga dijela Hrvatske - ustvrdio je ministar Šime Erlić proglašavajući sajam otvorenim.

Ove subote Nacionalni sajam pršuta u Sinju bit će otvoren za posjetitelje od 9 sati. Proglašenje rezultata ocjenjivanja uzoraka pršuta i šampiona ovogodišnjeg sajma planirano je u 15 sati.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

 S otvaranja Sajma u hotelu ‘Alkar‘

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:52