StoryEditorOCM
ZagoraMEDITERANSKI STUDIJ

Grad Sinj dao zgradu i zemlju Sveučilištu u Splitu, u Glavicama zaorana prva brazda: ‘Posadit ćemo zob i vinovu lozu‘

Piše Toni Paštar
21. veljače 2024. - 17:43
Studenti, profesori, čelništvo Sveučilišta i domaćini iz Sinja na parceli u Glavicama  Toni Paštar

Na poljoprivrednoj parceli od 13.000 četvornih metara koju je Grad Sinj ustupio na korištenje Sveučilištu u Splitu za pokuse Studija mediteranske poljoprivrede, u srijedu je, u čast 50. obljetnice splitskog Sveučilišta, zaorana prva brazda.

Tome činu nazočili su rektor Dragan Ljutić sa suradnicima, studenti Studija mediteranske poljoprivrede sa svojim profesorima, gradonačelnik Sinja Miro Bulj sa zamjenikom Denisom Bobetom, gvardijan fra Marinko Vukman i župnik fra Antonio Mravak.

Prije svečanosti u Glavicama, u Prezentacijskoj dvorani Muzeja Sinjske alke, uz domaćinstvo predsjednika Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukića i njegovih suradnika, rektor Ljutić i gradonačelnik Bulj potpisali su dodatak ugovoru zaključenom prije dvije godine kojim Grad Sinj daje na trajno korištenje Sveučilištu parcelu poljoprivrednog zemljišta u Glavicama, na kojem će polaznici Studija mediteranske poljoprivrede obavljati pokuse, odnosno koje će im biti jedna od nastavnih baza.

Trajni nasadi

Podsjetimo, Sveučilište u Splitu donijelo je odluku da sjedište Studija mediteranske poljoprivrede bude u Sinju. Za rješavanje prostornih potreba Grad Sinj je ustupio Sveučilištu staru kamenu zgradu na lokalitetu Štalija, za njezinu rekonstrukciju pokrenuo izradu projektne dokumentacije i iz ITU mehanizma za Aglomeraciju Split kao prioritet osigurao 1,3 milijuna eura.

– Na ovoj parceli koju nam je dao Grad Sinj dugoročno planiramo podizanje trajnih nasada. Ovih dana, nakon pripreme zemljišta, posijat ćemo zob kao pripremu da bismo na jesen krenuli s podizanjem vinograda s autohtonim sortama ovog podneblja.

Na preostalom dijelu zasadit ćemo voćne kulture, a sve s ciljem da bi naši studenti mogli stjecati znanja iz praktične nastave. Ovo je prvi pokusni poligon ovoga studija. U planu nam je pokretanje sličnih pokušališta na otocima, u Sinjskom polju, na području Kaštela – kazao nam je prof. Mario Bjeliš, voditelj Studija.

– Kada je u pitanju Studij mediteranske poljoprivrede i sutra digitalne agronomije, mi smo pokrenuli grudu snijega koja je sve veća i kojoj nikako nećemo dopustiti zaustavljanje.

Od samog početka imali smo razumijevanje Viteškog alkarskog društva i Grada Sinja. Ta sinergija, zajedništvo, pokazuje koliko smo dobri. U tom kontekstu gledamo i na pokretanje diplomskog studija.

Naš širi prostor ima izvanredne mogućnosti razvijati se u poljoprivredi, od Sinja, preko Imotskog i Vrgorca sve do Neretve. Radimo na pripremi za Kaštela. Ovim stvaramo novi početak za mlade – kazao je rektor Dragan Ljutić.

Velika stvar za Sinj

– Studij je za Sinj velika stvar i u samom začetku smo dali potporu. Osigurali smo zgradu, najveći dio novca za rekonstrukciju, zamjenske prostore za predavanja, a sada i parcelu na kojoj će studenti stjecati praktična znanja – kazao nam je gradonačelnik Miro Bulj.

Poslije Sinja i Glavica, svi sudionici ovoga skupa preselili su se u prostor CEKOM-a 3LJ u triljskoj radnoj zoni Čaporice. Studenti su u CEKOM-u razgledali laboratorije i uređaje koji će, na temelju sporazuma Sveučilišta i Grada Trilja, biti također jedna od nastavnih baza Studija mediteranske poljoprivrede, ali i još najmanje dvaju studija u sastavu splitskog Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:48