StoryEditorOCM
ZagoraIZ EU FONDOVA

Dugopolje proširuje zgradu osnovne škole, plan je jasan: ‘Izgradit ćemo 10 učionica, sva djeca u jutarnjoj smjeni‘

Piše DALMACIJA SD
23. veljače 2024. - 16:57

Nacionalnim planom za oporavak i otpornost predviđena su značajna sredstva za izgradnju osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Općina Dugopolje na ovaj je natječaj kandidirala projekt dogradnje Osnovne škole Dugopolje.

Načelnik Općine Perica Bosančić kazao nam je da je rad škole trenuto organiziran u dvije smjene te da im je cilj jednosmjenski rad, piše Ferata.hr.

- Kada smo vidjeli da se na natječaju mogu dobiti značajna sredstva, uvidjeli smo priliku da pokušamo poboljšati uvjete osnovnoškolskog obrazovanja za našu djecu. Tako smo u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, uspješno izradili idejno rješenje koje smo podigli na razinu idejnog projekta.

Suglasnost Ministarstva

Zajedno sa Županijom smo sve prezentirali u Ministarstu obrazovanja te smo uspješno ishodili suglasnost koncem siječnja. Ministarstvo nam je izdalo dokument za naš projekt, koji potvrđđuje da je napravljem u skladu s našim pedagoškim standardima te nam daje mogućnost financiranja po tom novom natječaji 100 posto.

Napominjem, to još uvijek nije ugovor za samoizgradnju. Moramo još izraditi glavni projekt i troškovnike te se do konca ove godine prijaviti na natječaj za sufinanciranje. Upravo je u tijeku projekt sufinanciranja javne nabave koji će, nadam se, proći što brže i bezbolnije tako da možemo što brže prionuti na samu izgradnju dokumentacije - kaže načelnik Bosančić.

image

Načelnik Dugopolja Perica Bosančić

Paun Paunović/Cropix

Projektom je planirano proširenje zgrade Osnovne škole Dugopolje za oko 2000 kvadrata. Planirana je dogradnja 10 novih učionica kao i dodatnih prostorija poput kabineta, blagavaonice, knjižnice, i drugih.

Cjelodnevni boravak

- Izvrsno je to, što je zapravo smisao ovog projekta, da sva djeca budu u jutarnjoj smjeni. To će olakšati organizaciju cijelodnevnog boravka, a to nam je izuzetno važno iz razloga što ćemo na taj način olakšati roditeljima koji nemaju bake i djedove za čuvanje djece od prvog do četvrtog razreda koji trenutno idu u popodnevnu smjenu - ističe Bosančić.

OŠ Dugopolje trenutno pohađa oko 400 djece, a nastava se odvija u 10 učionica.

Prema prvim procjenama dogradnja osnovne škole u Dugopolju težit će oko 5,5 milijuna eura, a ukoliko prođe na natječaju NPOO bit će 100 posto financirana od strane Europske unije.

Načelnik Bosančić nada se kako će do kraja sljedeće godine biti gotova otvorena nabava i gradilište osnovne škole, a novi dio zgrade bi mogao biti izgrađen već 2026. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:49