StoryEditorOCM
ZagoraMUKE PO SV. JERONIMU

Dalmatinski vjernici u šoku: zatvara se stoljetni franjevački samostan, fratri odlaze, a crkvena vlast nema im zamjene

Piše Anđelka Kelava
20. studenog 2023. - 14:32

Stanovnike juga Dalmacije zatekla je objava na grupi "Zavazda Konavle" na Facebooku o zatvaranju franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju.

- Ne znam što se ovo događa u Konavlima, zašto dozvoljavamo da se zatvori samostan koji je ovdje još od 14. stoljeća. U što se svi skupa pretvaramo - objavljeno je na društvenoj mreži.

Provjerili smo o čemu se radi i od fra Ivice Kyrila Pavlovića, sadašnjeg predstojnika samostana, dobili pojašnjenje:

- Samostan u Pridvorju u vlasništvu je Franjevačke provincije sv. Jeronima koja djeluje u Dalmaciji i Istri. Franjevačka provincija Uzvišenja svetog Križa - Bosna Srebrena iz Sarajeva preuzela je vođenje samostana na nekoliko godina i sada ga vraća vlasniku.

Naša provincija na nekoliko godina preuzima samostan svetog Antuna Padovanskog i župu svetog Jakova na otoku Čiovu. Budući da Franjevačka provincija svetog Jeronima nije u mogućnosti imati dva fratra, još nije poznato hoće li doći novi franjevac u Pridvorje, biti rezident ili će samostan biti opsluživan iz Dubrovnika - kazao nam je fra Ivica, koji je dobio novu službu.

Naime, taj franjevac odlazi iz Konavala u mjesto Donji Svilaj u općini Odžak u BIH, odnosno u Bosansku posavinu.

Ove nedjelje održat će oproštajnu misu u Pridvorju, a ističe kako će mu Konavle uvijek ostati u srcu i oduševljen je načinom na koji je bio prihvaćen u ovom kraju:

- Ljudski se pristupilo, domaćinski ugostilo a prijateljski nastavilo. U ovakvom okruženju, teško je biti bolji, a još teže ne biti dobar - kazivao je nam fra Ivica prije godinu dana. 

Samostan u Pridvoju registriran je 1991. godine kao spomenik kulture prve kategorije kod tadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Splitu.

U Domovinskom ratu su franjevački samostan i crkva bili spaljeni i uništeni, a nakon rata zaslugom Provincije sv. Jeronima, dobročinitelja, države i Općine Konavle iz temelja su obnovljeni. Radove je vodio pokojni fra Marijan (Baldo) Zlovečera, domaći sin pridvorske župe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:43