StoryEditorOCM
S mora i krajaKUKOM I MOTIKOM

Ratari zaprijetili novom ministru poljoprivrede: ‘Tužit ćemo državu ako ne pokrenete sustav protugradne obrane‘

Piše Stanislav Soldo
11. lipnja 2024. - 16:41

Ako ne počne primjena Zakona o protugradnoj obrani, hrvatski poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu od tuče na svojim usjevima tužit će Republiku Hrvatsku.

- Inzistiramo da se aktivira protugradna obrana odnosno da se poštuje zakon RH - kazao je Petar Pranjić, predsjednik odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Osim toga, poljoprivrednici traže osnivanje Kriznog fonda za poljoprivredu jer hrvatski poljoprivrednici imaju i dalje probleme s osiguravajućim tvrtkama prilikom naplate šteta. Potrebno je osnivanje kriznog fonda s obzirom na to što osiguravajuće kuće rade malverzacije. Poljoprivrednici smatraju da bi se iz sredstava kriznog fonda namirivali tržišni poremećaji i elementarne nepogode.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Članovi Odbor za ratarstvo HPK su raspravljali i o predstojećoj žetvi te je zatraženo donošenje pravilnika – kodeksa otkupa, kao i usklađivanje otkupne cijene žitarica s cijenama na EU burzama. Među ostalim istaknut je i problem neisplate potpora zbog čega je Odbor zatražio hitnu isplatu svih prijavljenih potpora proizvodnje. 

Prioritet HPK je hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom, kako bi se razgovaralo o problemima u svim sektorima proizvodnje, a takav je zahtjev već upućen novom ministru, priopćeno je iz HPK.

image

Novi ministar poljoprivrede Josip Dabro imat će težak posao

Vlado Kos/Cropix

Poljoprivrednici smatraju da je potrebno regulativno tijelo koje će nadzirati otkupljivače, a također Hrvatska treba imati nezavisni laboratorij koji će provoditi analizu pšenice i drugih roba, izjavio je predsjednik odbora Petar Pranjić.

Članovi Odbora složili su se kako je hitno potrebno uputiti dopis Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kako bi se utvrdilo je li imaju licenciju za provedbu analiza, dok je istodobno zatraženo da se prije žetve obavi usklađivanje otkupnih cijena s cijenama na burzama u EU. Nadalje zatraženo je od Ministarstva poljoprivrede i financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta.

Potpore kasne

  - Kada je riječ o kašnjenju i neisplati potpora Odbor za ratarstvo smatra kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ima manjak djelatnika, dok Ministarstvo poljoprivrede ima povećanje za 250 djelatnika.

Zato je zatraženo da se aktiviraju djelatnici Ministarstva kao pomoć Agenciji kako bi se problem isplate potpora riješi jer je to u interesu poljoprivrede i proizvodnje. O svim ovim problemima hitno bi se trebalo razgovarati s novim ministrom - priopćeno je iz HPK.  

Članovi Odbora istaknuli su kako otkupna cijena u Hrvatskoj treba biti usklađena s burzovnim cijenama EU-a.

Nadalje,  potrebno je donošenje odnosno izmjena Pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica što se treba dogovoriti na hitnom sastanku. HPK će idućih dana uputiti dopis Ministarstvu da Pravilnik bude gotov do žetve i to prema hitnoj proceduri.

- Odbor za ratarstvo HPK traži i hitno financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta (do maksimum 500.000 eura investicija), a iz kapitalnih ulaganja, sukladno dogovoru s Ministarstvom financija za potrebe prehrambene nacionalne sigurnosti i povećanja domaćih gotovih proizvoda na tržištu.

Odbor je izrazio nezadovoljstvo kriterijima Intervencije za male poljoprivrednike, te će u idućim danima sigurno biti još rasprava na tijelima HPK oko navedenog - ističu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 16:42