StoryEditorOCM
S mora i krajaZaraza u susjedstvu

Svinjska kuga opet prijeti: U Bijeljini eutanaziraju svinje! Kako će reagirati Hrvatska ako se pojavi kod nas?

Piše Stanislav Soldo
10. lipnja 2024. - 08:13

Afrička svinjska kuga ponovno se pojavila u Bijeljini, u susjednoj BiH. Više od 1000 krmača i prasadi eutanazirano je na jednoj farmi, a vlasti Republike Srpske proglasili su zaraženo područje od tri kilometra i ugroženog područja od deset kilometara u okolici Bijeljine. Predsjednik Udruge svinjara RS-a Mišo Maljičić kaže da su tamošnji uzgajivači svinja u velikom strahu.

Neki se ne pridržavaju biosigurnosnih mjera pa postoji ozbiljna bojazan da se virus raznio po Semberiji. Kako je rekao, sve svinje koje su zaražene nisu bile obilježene te je dodao da veliki problem predstavlja i to što se krilo da su ove životinje zaražene afričkom kugom.

O ovom problemu u susjedstvu udaljenom tek kojih sedamdesetak kilometara od hrvatske granice oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede RH.

image
/Shutterstock

   - Nastavno na neslužbene informacije dostupne putem medijskih izvora te podatke dostupne putem sustava za prijavu bolesti Europskoj komisiji, obavještavamo o ponovnoj potvrdi afričke svinjske kuge u domaćih svinja na području općine Bijeljina u Bosni i Hercegovini.

Ističemo iznimnu važnost za sve subjekte (posjednike) koji drže svinje da se kontinuirano pridržavaju propisanih biosigurnosnih mjera te poštuju sve druge zakonske i podzakonske propise koji su trenutno na snazi na području naše zemlje. Također  apeliramo na subjekte da bez odgađanja prijave veterinaru svaku sumnju na bolest kako bi mogli pravovremeno reagirati i poduzeti sve potrebne mjere u slučaju ponovnog izbijanja bolesti, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede RH.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 08:48