StoryEditorOCM
OtociBEZ SRAMA

Ušao dvije minute i ‘papreno‘ ih platio: na traženoj ljetnoj destinaciji u Dalmaciji besramno gostima prazne džepove

5. srpnja 2023. - 20:59

Dvije minute na parkiralištu u Zrću koštale su našeg čitatelja kao da su zlatne. Prava je istina da je na parkiralište "Zrće" pod upravljanjem Grada Novalje na otoku Pagu ušao i izašao, a platio je cijenu cjelonoćne usluge

Opisano zadovoljstvo platio je 9,50 eura ili, za sve koji još uvijek preračunavaju vrijednost nove valute, 71.58 kuna. Točnost njegovih navoda možete provjeriti na računu koji prilažemo na fotografiji.

S vozilom je ušao na parkiralište u 1.09 sati, a izašao u 01.11 sati istu noć. Kako je uobičajeno da se za tako kratko vrijeme zadržavanja na parkiralištu ne plaća naknada, ako vozač odustane i ode, raspitali smo se kod tvrtke “Arburoža” d.o.o. Novalja zašto su u ovom slučaju minute bile "paprene".

image

Račun za zlatne minute na parkingu ‘Zrće‘

Privatni album

Tvrtka je u vlasništvu grada Novalje kao jedinog osnivača, a bavi se komunalnim poslovima među kojima je i uređenje, održavanje i upravljanje parkiralištima. Od njih saznajemo koja je cijena parking mjesta.

- Cjenik parkirališnih karata objavljen je na mrežnoj stranici trgovačkog društva Arburoža d.o.o., te su na ulazu svakog parkirališta s kojim upravljamo istaknute cijene. Naprijed navedenim postupanjem osiguravamo maksimalnu razinu transparentnosti kako bi svaka osoba prije korištenja parkirališta bila upoznata s cijenom usluge.

Nadalje, na parkiralištu "Zrće" cijena parkirališne karte za automobile od 8.00 do 20.00 sati iznosi 1,50 eura sat, dok u periodu od 20.00 do 8.00 sati iznosi 9,50 eura (cijena jednokratne parkirališne karte).

Slijedom gore navedenoga, razvidno je da zbog dvostrukog načina naplate parkiranja trgovačko društvo Arburoža d.o.o. na predmetnom parkiralištu nije u mogućnosti izdavati dnevne parkirališne karte - naveli su u svom odgovoru.

Kako se u spornom računu radi o dvije minute, pitali smo ih imaju li na parkiralištu Zrće predviđen kraći vremenski period (cca par minuta) u kojem se može besplatno na njega ući i izaći, ako se vozač predomisli i odustane od parkiranja vozila na istom.

- Na predmetnom parkiralištu ne postoji navedena opcija - odgovorili su nam.

image

Policija regulira promet iznad plaže Zrće

Luka Gerlanc/Cropix

Opisana praksa zvučala nam je dosta nevjerojatno i nepravedno po vozače te smo upitali u udruzi Splitski potrošač koje su obveze tvrtki koje drže parkirališta.

- U “općim uvjetima”, koje je donijelo komunalno društvo Arburoža iz Novalje, a koji su i objavljeni propisno na njihovim mrežnim stranicama, člankom 9. regulirano je da se korisniku zatvorenog javnog parkirališta u pravilu dozvoljava period “tolerancije“ u visini od 15 minuta, što je i uobičajena praksa kod ovakvih usluga, ali također se navodi i da ovo pravilo ne vrijedi u slučaju parkirališta na plaži Zrće, gdje korisnik odmah po dolasku na parkiralište kupuje parkirališnu kartu, odnosno napušta parkiralište odmah po plaćanju parkirališne karte.

image

Vlado Biljarski, predsjednik udruge Splitski potrošač

Tom Dubravec/Cropix

Prava i obveze između korisnika parkirališta i pružatelja ove javne komunalne usluge, uvjeti njenog pružanja i način korištenja, kao i način mjerenja i plaćanja usluge, regulirana su Općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama koje donosi pružatelj usluge, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu.

Napomenuo bih također i da na te Opće uvjete, kao i na cjenik, suglasnost je moralo dati i predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave - u ovom slučaju Grada Novalje, a koji su morali prethodno pribaviti i suglasnost njihovog savjetodavnog tijela za zaštitu potrošača korisnika javnih usluga u njihovoj nadležnosti, u kojem mora biti za člana imenovan i barem jedan predstavnik neke potrošačke udruge.

Očekujem, i nadam se, da za ovo postoji neki opravdan razlog, te da će se i pružatelj usluge javno očitovati o ovoj cijeloj situaciji. Svakako, najvažnije je naglasiti da bi korisnici usluge o uvjetima i cijenama trebali biti transparentno i jasno upoznati i na samom parkiralištu, prije samog ulaska na parkiralište, dakle tako da je korisnik pravovremeno upoznat s cijenama i uvjetima korištenja.

image

Cjenik usluga na parkingu ‘Zrće‘ pod upravljanjem Grada Novalje

Screenshot

Ako to nije slučaj, savjetovao bih potrošača da se pružatelju usluge obrati prvo pisanim prigovorom, a ako to ne urodi zadovoljavajućim odgovorom tada i žalbom Povjerenstvu za reklamacije potrošača društva Arburoža d.o.o., na način kako je opisano na internet stranici pružatelja usluge, kao i člankom 15. njihovih Općih uvjeta - kazao nam je Vlado Biljarski, predsjednik Udruge.

Iz Dalmatinskog potrošača smo dobili kraći odgovor.

- Rad javnih  parkirališta uređuje se Odlukom jedinice lokalne samouprave  i Pravilnikom o radu javnog poduzeća koje obavlja uslugu parkinga. Iz dostavljene karte nije dovoljno jasno, na temelju čega je naplaćen tako veliki iznos.

U Splitu je to na razini dnevne karte, koja se naplaćuje ako korisnik nije platio redovni parking, međutim s obzirom na to da se radi o parkiralištu na Zrću, trebalo bi zatražiti pojašnjenje javnog poduzeća koje je zaduženo za taj parking prostor - naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:59