StoryEditorOCM
OtociURANIO

Roda brža od vojnog helikoptera; maleni Dalmatinac rodio se na helidromu: ‘Taman kad je sletio, malac je pustio glas!‘

Piše Sandra Barčot
8. travnja 2024. - 16:30

Nakon dugo vremena "rodija se" sin na Šolti, i osim veselja zbog prinove, pobrinuo se mali, novi muškić u obitelji Cecić i za pravu, uzbudljivu priču!

Požurio je dečkić, nije dočekao ni helikopter?

Odlučio je zaplakati na ovom svijetu u kolima hitne pomoći, na helidromu gdje je s mamom i tatom čekao prijevoz do Splita.

Sve se to zbilo u subotu navečer od 20 do 21 sat, kada su Grohote i prostor helidroma postali mjesto rađanja novog života.

Porod je u vozilima hitne pomoći obavio dežurni liječnik Zavoda za hitnu medicinu dr. Davor Juričić, kojeg smo odmah zamolili i za "raport" sa ovog događanja, hitnog doduše koji je sretno okončan.

Drugi porod, sve je znala

- Majka je bila na pregledu u Splitu, vraćeni su na otok jer još nije bilo indicije za porod, dva dana je beba "prenese" od termina. I kako to bude, trudovi su počeli u subotu predvečer, pozvani smo na intervenciju, bio sam sa tehničarem Dajmanom Žankom i vozačem Jurom Sinovčićem.

Majka je imala jake trudove, učestali su no sve je bilo lakše jer je njoj ovo drugi porod, pa je poznavala proceduru. Pozvali smo civilni helikopter da dođe po majku i oca, no on ne leti noću, te je angažiran vojni helikopter iz Divulja. Dotle smo mi smjestili pacijenticu u naše vozilo te se uputili u Grohote put helidroma - pravu dramu koja se događala u subotnju večer prepričava nam doktor Juričić, budući su svi željeli da porod prođe bez komplikacija i po majku i po dijete.

No beba, muškić je odlučio - uraniti!

- Sve smo spremili za porod, pridružila nam se i patronažna sestra Vojka Tomić, dobili smo informaciju kako helikopter u Divuljama zagrijava motore za let, no u tom trenutku je našoj majci pukla plodna voda. A "prijevozno sredstvo" sa otoka do bolnice, do splitskog rodilišta trebalo je sletjeti tek za deset minuta.

Tako dok je helikopter bio u letu, maleni Cecić odlučio izaći na ovaj svijet - prvo glavicom, pa onda i ramenima, liječnik i sestra su pomogli pri okretu bebice, prerezana je i pupčana vrpca i beba je onako muški jako zaplakala.

- Taman kada se helikopter spustio na helidrom malac je pustio glas - smije se i liječnik Juričić, kojem je ovo bio prvi porod nakon skoro deset godina službe na otoku Šolti, pa ga još više raduje što je sve prošlo u redu, bez ikakvih komplikacija.

Tek su na kraju poroda, dijete majci prislonili na prsa, ukrcali je u helikopter i uputili u Split bez ikakvih problema.

Zadovoljan raspletom situacije je i načelnik Šolte Nikola Cecić Karuzić, čestitajući obitelji na drugom djetetu, djevojčicu imaju, a sada su dobili i sina, koji je za mjesto svog rođenja izabrao - helidrom!

Nek‘ se dijete zove...

Iako onako u šali saznajemo kako je preporuka da najmlađi član šoltanske obitelji Cecić dobije ime - Helidrom!

A već je počela i rasprava koje će mu mjesto rođenja biti upisano - Šolta, odnosno Grohote ili Split?

Dijete je rođeno u Grohotama, na škoju, ali je brzo helikopterom prevezen sa majkom u Split, u rodilište gdje je njoj izvađena posteljica.... Pa sad jel‘ se računa mjesto plača ili mjesto vađenja posteljice...

Uzbudljiva je ovo priča o jednom dolasku na svijet, no samo je jedno važno - i dijete i majka su dobro, pod paskom liječnika na kopnu i s kompletnom medicinskom skrbi. Zahvaljujući liječničkoj ekipi Zavoda za hitnu medicinu na Šolti, koja je svoj posao odradila odlično, kao i posada vojnog helikoptera.

Mali Cecić je rođen!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:18