StoryEditorOCM
OtociNAMET NA BIZNIS

Kraj sezone donosi šok za dalmatinske iznajmljivače, porezi poskupljuju i do 150 posto, mnogima se ovo neće svidjeti

Piše Ivica Radić
29. studenog 2023. - 11:44

Supetarski vijećnici većinom glasova usvojili su odluke o visini poreza na dohodak i paušalnog poreza po krevetu za privatne iznajmljivače te je istodobno povećan i namet na kuće za odmor.

Za predložene propise ruke je podiglo sedam vijećnika iz redova vladajuće koalicije SDP-HSU, trojica oporbenjaka iz HDZ-a bila su protiv, dok su dvojica predstavnika Nezavisne liste Mate Mladine bila suzdržana.

Tako će od Nove godine niža stopa poreza na dohodak na području Grada Supetra iznositi 22,4 posto, a viša 33,6. Lokalna vlast koju drži SDP se odlučila na primjenu maksimalnih zakonskih stopa predviđenih za gradove manje od 30 tisuća stanovnika s ciljem da se, kako je kazao Hrvoje Akmadžić, voditelj Odsjeka za gradske prihoda, nadoknadi manjak novca zbog ukidanja prireza.

HDZ-ova Vlada je, podsjetimo, ukinula prirez gradovima i općinama, ali im je dala mogućnost da sami određuju stopu poreza na dohodak. Gradonačelnica Ivana Marković (SDP) je predloženu odluku pokušala opravdati podatkom kako je supetarska vlast prije 10 godina za potrebe predškolskog odgoja mjesečno izdvajala 180 tisuća kuna, a sada se taj iznos popeo na 550 tisuća kuna, dok će "u Novoj godini ta izdvajanja još narasti jer će se oformiti još jedna jaslička grupa".

Vijećnici su utvrdili i visinu paušalnog poreza po krevetu za privatne iznajmljivače. Nova cijena koja će se u samom Supetru primjenjivati od prvog dana 2024. iznosi 66 eura po turističkom ležaju u sobama, apartmanima i kućama za odmor, što predstavlja rast od 50 posto. Paušal po smještajnoj jedinici u kampu iznosi 77 eura, a u objektu robinzonskog turizma 66 eura.

Za mjesta u bliskoj okolici koja administrativno pripadaju gradu poskupljenja su nešto manja, pa će privatni iznajmljivači apartmana, soba i kuća za odmor u Splitskoj plaćati 56 eura po krevetu, u Mircima 46 eura, a u Škripu 33 eura.

Vlasnici kuća za odmor plaćat će godišnji porez u iznosu od pet eura po četvornom metru korisne površine. Do sada je taj porez iznosio dva eura, pa aktualni porast iznosi vrtoglavih 150 posto.

- Visina tog poreza nije se mijenjala već dvadeset godina. Na području našega grada ima oko 1400 kuća za odmor - ustvrdio je Akmadžić.

Iako je bila riječ o bitnim odlukama za gotovo sve građane i poreznim davanjima zaposlenih i iznajmljivača, zanimljivo je spomenuti kako je u raspravi sudjelovao samo jedan vijećnik, i to Ivan Poklepović s Nezavisne liste Mate Mladine koji je smatrao da je visina poreznih stopa za dohodak trebala biti manja dok na ostale odluke nije imao zamjerki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:33