StoryEditorOCM
ObalaPRAVA UVERTIRA

U dalmatinskom turističkom središtu trljaju ruke; prvi rezultati su izvrsni, posebno raduje dolazak omiljenih gostiju

9. travnja 2024. - 21:56

U Makarskoj je prema preliminarnim podacima sustava eVisitor, za uskršnji vikend boravilo oko 3000 turista koji su ostvarili više od 7000 turističkih noćenja.

Prema podacima TZ-a Makarska, u blagdanskom razdoblju najveći broj turista zabilježen je s domaćeg tržišta pa su tako 853 turista ostvarili 1870 noćenja, a uz domaće najveći broj turista i ostvarenih noćenja zabilježen je s tržišta Njemačke, a riječ je o 475 turista i 1225 ostvarenih noćenja.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Gostiju iz Bosne i Hercegovine bilo je 368 koji su ostvarili 753 noćenja, a iz Slovačke su u Makarskoj boravila 302 turista sa ostvarena 992 noćenja, dok je gostiju iz Češke bilo 193 koji su ostvarili 537 noćenja.

Najveći dio od ukupno zabilježenog turističkog prometa ostvaren je u 12 otvorenih hotela u kojima je zabilježen boravak 86 posto od svih turista koji su u promatranom razdoblju posjetili Makarsku, a ujedno su ovi turisti ostvarili i 86 posto od ukupno zabilježenih noćenja tijekom blagdanskog vikenda.

Bit će još bolje

- Ukupni ostvareni turistički rezultati tijekom ovogodišnjih uskrsnih blagdana u usporedbi s ostvarenim turističkim prometom u istom vikendu prošle godine, bolji su u sve tri promatrane kategorije - dolasci, noćenja i broj turista pa je tako zabilježeni broj turista veći za 44,15 posto dok je ostvareni broj noćenja u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine veći za 91 posto što pokazuje da su blagdani generirali značajan porast turističkog prometa, a kako se radi o preliminarnim rezultatima s novim ažuriranjima sustava očekujemo još i nešto bolje rezultate - kazali su iz TZ-a Makarska.

image
Ivo Ravlić/Cropix

U odnosu na uskrsne blagdane prošle godine kada je Uskrs bio u turistički povoljnijem terminu 9. travnja, zabilježen je oko 20 posto manji turistički promet što je s obzirom na povoljniji termin 2023. godine, bilo i za očekivati.

- Ako se sagleda ostvareni turistički promet u promatranom razdoblju u odnosu na Uskrs 2022. godine kada je termin blagdana (17. travnja) bio turistički povoljniji nego 2023. i pogotovo nego ove godine, a svejedno je za ovaj blagdanski vikend ostvaren veći veći broj turističkih noćenja nego za blagdanski vikend te 2022. i to za plus 8.61 posto, dok je zabilježeni broj turista približno na istoj razini, može se slobodno reći da su za ovaj blagdanski vikend ostvareni više nego dobri turistički rezultati - kazali su iz TZ-a Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:41