StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA KALALARGA

Trgovci u šoku: ‘Rugaju se s nama, tenda ne valja ako nije bež boje, a sada im je - preširoka, tko će sve to platiti?!’

30. kolovoza 2023. - 18:49

Sredinom srpnja Odjel za razvoj grada Makarske na temelju gradske odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline Makarske, korisnicima i vlasnicima poslovnih prostora u staroj gradskoj jezgri izdao je rješenja kojim im se odobrava postavljanje tendi na pročelja zgrada za prostore.

Montiranje u fugu

Tende mogu biti jednostrešne, uz pročelja te dvostrešne slobodnostojeće tende na terasama ugostiteljskih objekata. Sve tende trebaju biti jednobojne, bez isticanja natpisa sponzora i reklama.

Osim toga, tenda se može postaviti na način da se montira isključivo u fugu, bez bušenja klesanca te nije dozvoljeno njezino postavljanje na stilske elemente na pročelju. Duljina izbačaja tende može biti maksimalno do trećine ulice, najviše do jednog metra i to isključivo konzolno, bez podupiranja tende. Tenda mora biti u širini vrata, svijetle bež boje.

Međutim, mjesec dana nakon što je par korisnika u Kalalargi dobilo rješenje za postavljanje tende po navedenim uvjetima, stiže im ‘’čestitka’’ iz Grada Makarske, prema kojoj im se nalaže uklanjanje tendi. Ukoliko ne uklone tende, bit će novčano kažnjeni.

image

Faksimil rješenja upućenog iz Grada Makarske

Kako nam kazuju vlasnici obrta iz Kalalarge kojima je naređeno uklanjanje tendi, oni ih moraju ukloniti jer nisu postavljene u širini vrata, već za koji centimetar duže.

– Ovo je zbilja postala nepodnošljiva situacija i osjećamo se kao da se Grad s nama izruguje. Prije više od mjesec dana su mi uklonili tendu jer boja nije odgovarala njihovoj propisanoj bež boji, a onda sam podnio zahtjev za postavljanje tende i kada je napokon postavljena u bež boji, sada dobivam rješenje o njezinu uklanjanju jer širina prelazi dimenzije vrata.

Sve su univerzalne

Zbilja ne znam gdje uopće mogu naručiti tendu po mjeri jer su sve univerzalne, a i nitko od nas nema toliko novca da bi svako mjesec dana postavljao novu tendu. Stvarno nas tjeraju na zatvaranje radnji u kojima ionako nema ništa posla, već turisti samo šetaju i razgledavaju – kazuje nam korisnik poslovnog prostora koji je taj prostor u Kalalargi unajmio nakon što su po nalogu Grada, uklonjeni svi štandovi s Peškere na kojoj je radio godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:10