StoryEditorOCM
ObalaAzbest na plaži

‘Tko stoji iza nasipanja deponija azbesta?‘: pogledajte kako izgleda kupalište nadomak Splita, građani su ‘podivljali‘

Piše Božidar Lončar
25. lipnja 2023. - 21:38

Na Facebook stranici pod imenom Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020" 23. lipnja objavljene su fotografije koje bi navodno trebale biti u okolini plaže Kosica u Mjesnom odboru Vranjic u Gradu Solinu.

Na dvije fotografije naveden je i datum slikavanja: 23. lipanj u 08:42. Uz fotografije stoji i napisan komentar:

- Tko odobrava, tko odlučuje, tko potpisuje, tko stoji iza nasipanja plaže koja je deponij azbesta?! - navedeno je u komentaru Facebook stranice "Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020"". 

U Planu gospodarenja otpadom iz razdoblja od 2017. do 2022. obalni dio Kosica u Vranjicu naveden je kao jedna od osam "crnih točaka" u Republici Hrvatskoj.

- Crne točke su lokacije u okolišu visoko opterećene otpadom koji je zaostao nakon dugotrajnog neprimjerenog gospodarenja tehnološkim otpadom - stoji navedeno u petogodišnjom planu gospodarenja otpadom.

Prema izmjenama i dopunama Plana prostornog uređenja Grada Solina od 25. svibnja 2022., prostor na obali upisan je kao zelena površina, a prostor iza obalne zone na sjevernom rubu poluotoka Kosica kao kupalište, odnosno javna plaža. Iz Inicijative traže ograđivanje cijelog prostora do sanacije:

- 23. lipnja deponij je ponovno nasut i pokušava se nametnuti kao plaža. Zahtjevamo hitno zatvaranje cijelog prostora Kosice ogradom i tabelama upozorenja o opasnostima azbesta, visoko kancerogenog otpada do početka sanacije - odgovorili su nam iz Inicijative "Mjesta koje hoće živjeti 2020".

image
Privatna fotografija/ Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020."
image
Privatna fotografija/ Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020."

U Službenom glasniku Grada Solina od 25. svibnja 2022. navedeno je kako je planirano kupalište, no detaljni uvjeta uređenja zadat će se nakon izrade projekta sanacije azbesta:

- Dozvoljene su intervencije na obalnom rubu u smislu oblikovanja plaže i njene zaštite. Detaljni uvjeta uređenja zadat će se Detaljnim planom uređenja Vranjic - Kosica nakon izrade projekte sanacije azbesta - navedeno je u Glasniku Grada Solina. 

Iz Inicijative poručuju kako im sanacija nije u primarnom fokusu već zaštita stanovnika i kupača, jer se, prema njihovim riječima, sanacija nije pomaknula s mrtve točke posljednjih 15 godina:

- Fond ističe da je trenutno u postupku ishođenje suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Zahtjev je predan Ministarstvu 27. siječnja 2023. Po ishođenju suglasnosti, izvršitelj usluge izrade projektne dokumentacije će izraditi idejni i glavni projekt te ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu. Do tada mi želimo ograđivanje Kosica - poručuju iz Inicijative "Mjesto koje hoće živjeti". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:21