StoryEditorOCM
ObalaPOLETJELE RIBE?

Tik uz more i popularnu dalmatinsku plažu gradit će se - šest zgrada!? Pogledajte kako izgleda projekt od 13 milijuna €

Piše Dijana Turić
3. listopada 2023. - 11:10

Čim smo nedavno pisali kako će se na makarskom predjelu Peškera, tik uz more, graditi šest zgrada vrijednih 13 milijuna eura zbog čega građani najavljuju prosvjede, javno se oglasilo Društvo arhitekata Split (DAS) koje je "strelice" usmjerilo na građansku inicijativu "Srce za Peškeru" koja se protivi betonizaciji kao i Udruga za održivi razvoj "Osejava", s time da iz DAS-a nisu opovrgnuli nijedan navod vezan za izgradnju objekata.

Naravno da nisu jer je DAS organizirao i proveo natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja Peškere, a koji je raspisao Grad Makarska. Na tu temu se oglasio i Domovinski pokret Makarska, dok je predsjednica "Srca za Peškeru" Vanja Batošić odgovorila na prozivke DAS-a.

Istražni radovi

Prema planu, cijeli projekt trebao bi biti realiziran do kraja mandata aktualne gradske vlasti, što je proljeće 2025. godine. Ovdje je bila riječ o viziji "Lete ribe na Peškeru", za nagrade arhitektima izdvojeno je oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu dobio je tim "Atmosfer" iz Zagreba.

image

Početak istražnih geotehničkih radova, sondiranje terena na predjelu Peškera, smješten uz plažu

Ivo Ravlic/Cropix

Međutim, kada su nedavno započeli istražni geotehnički radovi - makarski aktivisti su se okupili na Peškeri u znak protesta protiv betonizacije. Tada je na vidjelo izišao podatak da će se na tom dijelu grada graditi čak šest objekata, na zemljištima ukupne površine oko 22 tisuće četvornih metara, a jedan od njih je garaža na tri etaže za oko 200 vozila.

Reakciju na tekst o uređenju Peškere najprije je dostavila Daša Gazde, predsjednica DAS-a, koja ističe da kao strukovna organizacija nisu skloni reagiranju na "površni populizam od strane političkih aktera, ali oko teme Peškere su dužni reagirati jer se događaju društveno vrlo opasne i štetne radnje protiv kojih se, i sada i inače, žestoko i beskompromisno bore".

Ona je upozorila kako se u "javnost šalju dubiozne poruke", nazvavši istup aktivista "destruktivnom propagandnom hajkom i populističkom histerijom".

- Makarska, koja je nekad bila jadranski biser, danas je sinonim za devastaciju i neodgovorno upravljanje prostorom i upravo zbog toga smo objeručke podržali napore gradske uprave da to promijeni, djelujući isključivo na temelju stručnosti i društvene odgovornosti - tvrdi Gazde.

- Programski zadaci za natječaje Riva i Peškera razrađivani su paralelno i međusobno se nadopunjuju, stvarajući jedinstvenu cjelinu usmjerenu na obnovu javnih prostora grada - ističe DAS-ova čelnica i dodaje da je Peškera ključna zona između glavne plaže, rive, poluotoka Sveti Petar i dijela grada s većinom turističkih kapaciteta te je stoga neminovno da postane proširenje gradskog centra.

- Na Peškeri se planiraju sadržaji nužni za funkcioniranje novog centra: komunalna infrastruktura (javni WC, tuševi, svlačionice, spremišta, turistički info-punkt), višeetažno parkiralište, trgovački i ugostiteljski sadržaji (čiji je ukupan broj višestruko manji u odnosu na zatečeno stanje - 94 postojeća naspram 11 planiranih), sportski sadržaji i sadržaji za djecu, u zatvorenom (igraonice, radionice, teretana) i na otvorenom (dječja igrališta, sportski tereni, boćališta).

‘Nema tu mastodonata’

- Ovdje se ne radi o nekakvim mastodontima, već o gradnji prilagođenoj budućoj namjeni, viziji i vizuri tog dijela Makarske. Više od 80 posto površine (površina šest Kačićevih trgova) čini parkovno i perivojno uređenje, šetnice, staze i višenamjenski prostori za događanja na otvorenom (pozornica, natkriveni prostori za odmor, prostori za privremene i povremene događaje i instalacije) i vanjska igrališta - navodi predsjednica DAS-a, ističući kako je sve u ovom projektu odredila struka.

image

Daša Gazde (DAS): ‘Sretni smo što je Grad Makarska napravio iskorak u promišljanju prostora‘

Saša Burić/Cropix

- Žiri sastavljen od priznatih arhitekata (od kojih dio predaje na arhitektonskim fakultetima u Splitu, Zagrebu, Ljubljani i New Yorku, a paralelno djeluje u praksi) je donio odluku o pobjedničkom radu. To što netko želi biti društveno ili politički aktivan ne čini ga jednako kompetentnim za sve teme - smatra Gazde i dodaje da projekt Peškera zaslužuje podršku jer će obogatiti javne sadržaje i prostore Makarske te pružiti građanima i posjetiteljima kvalitetan suvremeni urbani park koji zaslužuju.

- Sretni smo što je Grad Makarska napravio iskorak u promišljanju prostora, prateći svjetske standarde njegove održive revitalizacije. Sjetimo se koliko su promišljeni iskoraci vođeni strukom, a uz podršku građana, značili za Makarsku i širu okolicu u prošlosti. Takva je podrška i danas potrebna - poručuje prva žena strukovnog udruženja.

- "Srce za Peškeru" je apolitična građanska inicijativa. Upravo ovim priopćenjem vi se politički, a ne strukovno, obračunavate s građanskim inicijativama, čuvajući leđa makarskom SDP-u, što ne čudi, jer ste s njima u poslovnom odnosu. Apsolutna je glupost reći da je građanski aktivizam štetan - uzvraća Batošić.

- Mi koristimo činjenice iz prvonagrađenog rada da bismo ukazali na nakaznost projekta betoniziranja Peškere. Nitko od nas u inicijativi nema nikakav drugi interes osim dobrobiti Makarske.

Vi radite za novac, a mi iz ljubavi. Vi govorite iz novčanika, mi iz srca. Gdje ste bili, sve do sada, u obrani Makarske od građevinske devastacije i neodgovornog upravljanja prostorom? Nije vas se ni čulo, ni vidjelo svih ovih godina devastacije - veli Batošić.

‘Podaci su iz projekta’

- Mi smo se borili i izborili! Šutili ste i šutite o vrlo loše postavljenom projektnom zadatku gradonačelnika Paunovića (SDP) na natječaju za uređenje Peškere.

Niste se javno oglasili o besmislenosti gradnje šest zgrada i trajnom upropaštavanju Peškere betonizacijom, nego građanima s visoka držite predavanje, prosipajući floskule, docirate i obmanjujete, krijući se iza fraza "odredila struka".

Niti ste stručni, niti društveno odgovorni, kada branite izgradnju šest zgrada na Peškeri! Nazivate nas štetnim faktorom i opetovano lažete da imamo političke ciljeve. Kažete da šaljemo u medije dubiozne poruke, ali ne kažete koje! Urbani park koji želimo ne podrazumijeva gradnju šest zgrada i to vas smeta - ističe čelnica građanske inicijative.

Ona tvrdi kako gradski park može vrlo dobro funkcionirati bez zgrada s restoranima, kafićima i trgovačkim radnjama.

- Mi želimo park sa sadržajima na otvorenom, a vi šest zgrada, tik do mora, od kojih je jedna garaža na tri kata! Sramotno je građanski aktivizam propitivanja i kritiziranja, nazivati destruktivnom propagandnom hajkom i populističkom histerijom.

Koje to laži širimo? Niste nabrojili niti jednu laž, jer znate da smo sve podatke izvadili iz slikovnog i pisanog dijela prvonagrađenog projekta! Kako su "promišljeni iskoraci vođeni strukom", kako sami sebi tepate, djelovali na Makarsku, vidi se iz aviona. Makarska se guši u betonu. Zato, pokrijte se ušima i prestanite nas trovati naručenim lažima - poručuje Batošić.

Domovinski pokret: ‘Grad prevario Makarane‘

Domovinski pokret Makarska također je poslao poruku DAS-u za kojeg kažu da u Makarskoj zagovara ono protiv čega se borio u Splitu.

Kako kazuju, potpuno je jasno kako je "aktualna makarska gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Paunovićem prevarila Makarane po pitanju budućnosti Peškere”.

- Pritom ne mislimo samo na one građane koji su na prostoru Peškere imali obrte i radnje, već na sve Makarane kojima je rečeno kako će se nakon “čišćenja” Peškere na tom prostoru urediti gradski park. Parola o uređenom parku i rekreacijskoj zoni poslužila je samo dok su se uklonili objekti i radnje s Peškere, a smišljena je kako bi se izazvao razdor između obrtnika i građana. Nakon što je Peškera “očišćena”, na scenu su stupili, kao i u brojnim drugim slučajevima, zagovornici krupnog kapitala. Ovog puta među glavnim zagovarateljima daljnje betonizacije našao se sam gradonačelnik Paunović - poručili su iz Domovinskog pokreta.

- Obećavamo građanima Makarske kako će o budućnosti Peškere odlučiti na referendumu nakon sljedećih lokalnih izbora. Srećom, sve ovo što su zamislili i Paunović i DAS, a uz tihi blagoslov HDZ-a, neće imati vremena provesti do sljedećih lokalnih izbora - poručili su iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:13