StoryEditorOCM
ObalaNAGRAĐENI INOVATOR

Svjetski izum poznatog dalmatinskog ‘meštra‘: njegov tuš ima dosad nepostojeću funkciju, pogledajte što sve može Cobra

Piše Mišel Kalajžić
11. listopada 2023. - 15:01

Na velikoj međunarodnoj izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova "Inova - Budi uzor 2023. ", održanoj na Zagrebačkom velesajmu, sudjelovali su i inovatori iz Dalmacije, članovi udruge "Dalmatinski inovatori Tesla", i ostvarili izvrstan uspjeh.

Među njima, zlatnom medaljom nagrađena je tuš slušalica inovatora Slavka Vukovića iz Zadra. Cobra je tuš slušalica, koja na pritisak dugmeta ispušta šampon/gel iz vlastitog spremnika.

image

Cobra tuš slušalica

Inova 2023/

Kao i svaka druga tuš slušalica, "Cobra" ima sasvim normalnu funkciju protoka voda za tuširanje. No, inovacija je integracija dvaju spremnika u "glavu" slušalice u koje se mogu uliti dvije tekućine (šampon, gel...).

- Pritiskom na dugmad koja se nalaze na dršci same slušalice, možemo aktivirati kontrolirano ispuštanje jedne ili obiju tekućina za tuširanje.

To ispuštanje ide kroz izlazne cjevčice koje se nalaze na donjoj strani tuš slušalice. Kako to podsjeća na dva zuba zmije, tako je nastalo i ime – Cobra - navodi se u objašnjenju inovacije na ovogodišnjoj "Inovi".

image

Cobra tuš slušalica

Inova 2023/

Prednosti inovacije su znatne, među kojima i ekološki: manja količina tekućine za tuširanje se koristi – kontrolirani izlaz, ušteda, ekološka korist za hotele – nema više potrebe za malim plastičnim bočicama sa šamponima koji se stalno bacaju, sve je pri ruci – ne moraju se bočice držati uokolo tuša i tražiti ih s mokrom kosom i zatvorenim očima.

- Osim toga inovacija je izvrsna za tuširanje/kupanje male djece ili pasa jer nema brige oko otvaranja bočica čime se omogućuje brže i jednostavnije tuširanje, a uz to je tuš slušalica zabavno i dizajnerski atraktivna - navodi se u obrazloženju "Inovine" nagrade Vukoviću.

image

Slavko Vuković, nagrađeni inovator iz Zadra

Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:52