StoryEditorOCM
Obala(NE)SPORNI MANEVRI

Samozatajna Kerumova sestra izgradila ‘dvorac‘ i zbog njega uzela dio ulice? Građani su ogorčeni: Ne možemo s kolicima!

Piše Božidar Lončar
7. prosinca 2023. - 07:18

Je li prekršen Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Zvonimirovoj ulici, glavnoj prometnici kroz središte Solina, pitaju se osobe s invaliditetom i roditelji malene djece koju voze u kolicima, jer se umjesto pločnikom, moraju kretati - kolnikom.

Budući da odgovore nisu dobili sa službenih adresa, a vrijeme je prolazilo, odlučili su kontaktirati našu redakciju.

- Molimo da se nogostup odmah vrati u prvobitno stanje i odmakne ogradni zid privatne kuće da možemo prolaziti.

Mislimo da će obitelj Sapunar prihvatiti ovaj prijedlog, a gradonačelnik Ninčević sufinancirati radove – naveli su u dopisu upućenom našoj redakciji.

Zato smo otišli u Zvonimirovu ulicu kako bismo provjerili navode naših čitatelja, ali i izmjerili širinu pločnika nakon što je uz tu prometnicu izgrađena nova kuća s ogradnim zidom. Prema zakonu, širina pješačkog dijela ulice mora biti najmanje 160 centimetara ili 1,6 metara uz dozvolu grada ili županije i suglasnost policije.

Širina pločnika Zvonimirove ulice kod kućnog broja 21 je – 87 centimetara! Na širem dijelu iznosi 140 centimetara dok u nastavku ulice koji se razlikuje po boji i debljini asfalta, iznosi 200 centimetara.

Na mjestu gdje se odvajaju slojevi asfalta nalaze se zidovi koji odvajaju parcele, odnosno nekretnine. Ako su nam izračuni točni, riječ je o kršenju spomenutog propisa. Širina pločnika je takva da prosječna kolica za osobe s invaliditetom, pa i ona dječja jedva mogu proći, a neka sigurno i ne.

image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar

Vlasnica zemljišta na kojoj se nalazi pločnik je Mara Sapunar, supruga Petroslava Sapunara, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Županijske skupštine iz redova HGS-a i sestra nekadašnjeg splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.

Pješački dio se nalazi pokraj novoizgrađene višekatnice na parceli od 751 kvadrata koja je vlasnički također upisana na gospođu Sapunar, a povezana je s obiteljskom kućom i okućnicom Sapunarovih u Zvonimirovoj 19. Da se radi i gradi na toj lokaciji potvrđuju i u okolnim poslovnim prostorima.

image

Petroslav i Mara Sapunar

Vojko Bašić/Cropix

Projekt Sapunarovih došao je u središte pozornosti javnosti početkom 2021. godine kada je na lokaciji današnje novogradnje srušena stara kuća, o čemu smo pisali OVDJE. I to ne bilo čija kuća već rodna kuća jednog od najpoznatijih Solinjana, don Lovre Katića. Don Lovre je dobio ulicu, ali izgubio rodnu kuću i spomen-ploču podignutu u svoju čast.

Prije Mare Sapunar, vlasnik stare kamene kuće Katić je bio Željko Kerum koji ju je kupio prije nešto manje od 20 godina kada je na tom mjestu imao jednu od prodavaonica svojeg danas propalog trgovačkog lanca. Objekt je prije 12 godina vlasnički prepisao na sestru, a nekretnina je bila pod hipotekom od 2008. do 2020. godin zbog kredita vrijednoga gotovo 2,5 milijuna eura.

image

Kuća don Lovre Katića i trgovina Kerum u njegovoj blizini koju je prije skoro 20 godina otkupio Željku Kerum i potom ju pripisao na sestru Maru 2011.

Mario Todorić/Cropix
image
Božidar Lončar

Međutim, nije sve išlo tako jednostavno u kupnji stare, trošne i neodržavane kuće, ali i jednog od povijesnih i kulturnih simbola Solina. Grad je imao priliku kupiti nekretninu što nije napravio nakon čega ju je kupio spomenuti poduzetnik.

Tadašnji gradski čelnici možda nisu vidjeli javni interes u obnovi ili kupnji danas srušene kuće koja je zaštićena kao spomenik kulture 1972. i dio je arheološke zone.

Rušenje je u skladu s Generalnim urbanističkim planom i Prostornim planom Solina, obrazlagao je tada gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ). Po GUP-u je kuća u zoni mješovite (stambeno-poslovne) namjene.

Što bi samo na sve rekao don Lovre... Pogotovo da vidi višekatnicu na koju bi trebala biti vraćena spomen-ploča kako je baš tu rođen 28. listopada 1887. godine.

Petroslav Sapunar: ‘Zemlja je naša, a nogostup smo - proširili‘


Pitali smo za komentar Petroslava Sapunara, supruga investitorice i vlasnice kuće u Zvonimirovoj 21 koja se naslanja na njihovu obiteljsku kuću:

- Mi smo na našoj zemlji omogućili Gradu i Solinjanima korištenje prolaza koji je postao pločnik, i to bez naknade. Znate kako je bilo prije rušenja kuće i koliko je širok bio prolaz. Pa nije se moglo proći uopće.

Proširili smo nogostup na osamdesetak centimetara našom odlukom kako bi ljudi mogli proći. To je tako i tako će i biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:36