StoryEditorOCM
ObalaTUŽNA VIJEST

Preminula legendarna Dalmatinka, žena koja je projektirala jednu od najpoznatijih robnih kuća u državi i još niz zgrada

Piše dv
27. ožujka 2024. - 13:42

Domaću stručnu i javnu scenu napustila je još jedna u plejadi stručnjakinja i stručnjaka koji su obilježili dalmatinsku arhitekturu prošlog stoljeća.

Nedavno je u 92. godini preminuo Antun Šatara, bard hrvatske arhitekture koji je stvorio niz projekata, a u široj javnosti ostao najpoznatiji kao "otac" robne kuće "Prima" u središtu Splita, prvog suvremenog trgovačkog objekta u najvećem dalmatinskom gradu nakon Drugog svjetskog rata. 

U 94. godini napustila nas je Olivera Bravačić, dubrovačka arhitektica koja je dugi niz godina svoj posao obavljala u tvrtki "Projektni biro Arhitekt". 

- Bila je iznimno kreativna te se osim arhitekturom, bavila i slikarstvom. Radila je na brojnim zanimljivim projektima stambene odnosno društvene i javne namjene.

Ostat će poznata kao projektantica Zgrade mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, nebodera Mercedes, nebodera u Gružu, stambenih zgrada ispod nebodera u Gružu, Robne kuće "Srđ", zgrade "Luke", stambene zgrade u Ulici Iva Vojnovića ("Semafori").

Društvo arhitekata Dubrovnik izražava sućut obitelji! Ispraćaj će biti u četvrtak, 28. ožujka, u 9 sati, u pravoslavnoj crkvi na gradskom groblju Boninovo - objavljeno je na profilu Društva arhitekata Dubrovnik na Facebooku. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:30