StoryEditorOCM
ObalaPROKAZAN NEPRIJATELJ

‘Onaj tko ilegalno iznajmljuje nije susjed, jer nam uzima kruh iz usta i uništava grad u koji neće doći turisti!‘

23. studenog 2023. - 21:22

 

Makarska je među prvim gradovima u Hrvatskoj dobila Studiju turističkog nosivog kapaciteta koju su, kao važni strateški dokument, izradili stručnjaci Instituta za turizam.

Prezentacija Studije održana je u punoj dvorani Arte, a rezultati pokazuju da je zadnjih godina prevelikom izgradnjom i stihijskim donošenjem odluka, Makarskoj nanesena velika šteta. U špici sezone u Makarskoj žive više od dva gosta po stanovniku, komunalna infrastruktura je prenapregnuta, više od polovice stambenih jedinica nije stalno naseljeno, a oko 10 tisuća je neprijavljenih komercijalnih ležajeva pa je zaključak da se mora prestati s nekontroliranim masovnim turizmom pod Biokovom.

image
Ivo Ravlić /Cropix

Kako je u uvodu prezentacije Studije koju je izložio Neven Ivandić iz Instituta za turizam, kazao makarski gradonačelnik Zoran Paunović, ovaj dokument, izrađivan više od godinu dana, podloga je za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje.

Sve smo ovo znali

- Slažem se kako je na terenu gotovo sve što smo doznali Studijom i ranije bilo vidljivo, ali željeli smo na znanstvenoj osnovi, jednostavnim brojkama, građanima demonstrirati zašto su promjene i zaokret prema održivom turizmu neophodni - kazao je Paunović, dodavši da je Studija treći od četiri planirana strateška dokumenta koje je aktualna vlast usvojila u protekle dvije i pol godine, a koji su ključni za razvoj Makarske u sljedećih 10 pa i 20 godina.

Gradsko vijeće već je usvojilo Strateški plan kulturnog turizma i SECAP, akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama.

Prema prezentaciji Nevena Ivandića, Studija daje smjernice kamo Makarska treba ići i ona je vodič prema održivom razvoju grada pa se treba krenuti u njezinu primjenu. Prema Studiji, Makarska u zadnjih pet godina bilježi smanjenje broja stanovnika i do 2016. je bio vidljiv rast stanovnika, a od 2011. do 2021. u Makarskoj je tri posto manje stanovnika, a veći pad se odnosi na mlađe i srednje generacije.

Nadalje, od oko 14 tisuća stanovnika Makarske, anketirano je njih 386 pa 40 posto Makarana koristi turizam kao dodatni izvor prihoda, a 65 posto ih doslovno živi od turizma, dok je njih 75 posto zadovoljno životom i kvalitetom u Makarskoj. S druge strane, 68 posto stanovnika smatra da je prekomjerni turizam prihvatljiv.

Stanovnici Makarske prema anketama, preferiraju sezonalnost pa 42 posto ispitanika smatra da ne treba povećavati smještajne kapacitete, a 49 posto je reklo da se kapacitet može povećavati, ali 15 posto u privatnom smještaju. Prema zadnjim raspoloživim podacima iz 2019. godine, turisti su bili izuzetno zadovoljni kvalitetom u gradu kao i Makarani.

Prema podacima Studije, u Makarskoj nije problem u privatnom smještaju, već u velikom pritisku na resurse koji proizlaze iz kuća i stanova za odmor. U srcu sezone na svakog stanovnika Makarske dolazi 2,6 turista plus 11 tisuća jednodnevnih turista što znači da 45 tisuća ljudi "ide" na 14 tisuća stanovnika pa se postavlja pitanje koliko je takva situacija održiva, a značajan dio Makarske je neiskorišten.

Kao sardine na plaži

Prema računici mogućnosti izgradnje na neizgrađenim dijelovima, uz postojeće odredbe Prostornog plana, moguće je izgraditi više od 10 tisuća stambenih jedinica, a u Makarskoj je 1000 stanova i apartmana koji nikada nisu korišteni, odnosno prema podacima Vodovoda, u tim stanovima nikada nije potrošena ni kap vode. Ako se ovi stanovi dogodine počnu koristiti, to će stvoriti dodatni pritisak na infrastrukturu.

Prema anketama, 59 posto stanovnika je reklo da postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a ako dođe do povećanja smještajnih kapaciteta, to bi se trebalo odnositi na hotele, a treba se početi ograničavati rast privatnog smještaja.

Od 2017. do 2021. površina izgrađenih stanova je povećana za 2,2 puta, ali za sada nije zabilježeno veće zagađenje okoliša, međutim dosegnut je maksimalni tehnički kapacitet sustava opskrbe vodom kao i odvodnje vode i to bez 1000 stanova koji se ne koriste, a veliki je problem buka i postojeća parkirališta su iskorištena 95 posto, što znači da je došlo preko granice mogućnosti njihovog korištenja.

image

Ljetna gužva na makarskoj plaži

Ivo Ravlić/Cropix

Prema broju turista, svaki turist ima 1,5 kvadrata plaže za korištenje, a minimalni standard koji je propisalo Ministarstvo je pet metara kvadratnih. Iskorištenost privatnog smještaja lani je iznosila 80 posto u vršnim danima sezone, mada je bilo i sive ekonomije, ali činjenica je da je bilo praznih apartmana.

Građani koji su aktivno sudjelovali u raspravi nakon prezentacije Studije, posebno su bili zabrinuti podacima da važeći Prostorni plan omogućuje novi val apartmanizacije te su dali punu podršku u zaustavljanju višestambene izgradnje kroz izmjene Prostornog plana.

Negodovalo se i zbog 10 tisuća nelegalnih apartmana te činjenice da na području Makarske postoji čak 1000 stanova u kojima, nitko nije boravio, a što se s njima dogoditi već sljedeće godine - nitko ne može predvidjeti.

Neki od iznajmljivača kazali su da podaci iz Studije nisu ništa novo niti nepoznato.

Kako je kazala dogradonačelnica Antonia Radić Brkan, Makarskoj veliki problem predstavlja 10 tisuća nelegalnih apartmana kao i kuće za odmor.

Pogled u budućnost

- Moramo destimulirati kupnju kuća i stanova za odmor jer to nisu stanovnici Makarske, odnosno njih 46 posto. Domaći čovjek nije problem i održivi turizam je moguć ako je nama domaćima dobro. Ako se građani misle hoće li prijaviti susjeda koji nelegalno iznajmljuje smještaj, moram reći da to nije susjed, već netko tko nam uzima kruh iz usta i zbog koga sutra turist neće htjeti doći u Makarsku jer je gužva, nema gdje parkirati i skupo mu je i to su glavni problemi - istaknula je Radić Brkan.

- Šteta je već napravljena i u ovom trenutku nam ne preostaje ništa već okrenuti se budućnosti. Radimo na nekoliko rješenja koja bi trebala ograničiti nelojalnu konkurenciju i sivo tržište, o čemu su građani dosta govorili, ali i planiramo ograničiti daljnju devastaciju prostora. Žao mi je što se ranije ovakva istraživanja i javne rasprave nisu provodile, jer se sada ne bi nalazili u ovoj situaciji - zaključio je Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:34