StoryEditorOCM
ObalaKO JE JAMIO, JAMIO

Od kaštelanske mafije do zlatne koncesije; izišla lista taksista Zračne luke Split! ‘Neki su naplaćivali stotine eura‘

Piše Božidar Lončar
22. ožujka 2024. - 21:55

Zračna luka Split objavila je zapisnik o provedenom postupku davanja 120 koncesija za korištenje taksi stajališta na prostoru aerodroma. Riječ je o jednoj od najboljih lokacija u državi, stoga je bilo očekivano da ni ova dodjela koncesija neće proći u tišini. Veliki profit, mnogo taksista, sezona pred nama.

Podnesena su 602 zahtjeva, od čega je razmotreno njih 265. Javni poziv je objavljen 26. veljače, a zahtjev se mogao podnijeti računalnom prijavom od 4. ožujka u 9 sati ujutro do 6. ožujka u 12. Odobrenja su dijeljena po modelu ”najbrži prst”.

Već prvog dana natječaja dobili smo poruke upozorenja kako je sustav pao i da zbog prevelikog broja zahtjeva taksisti ne mogu pristupiti tenderu, kao 2021. Neprilagođena i tehnički neispravna stranica, kazao je Kaštelanin poput velikog broja onih koji su odlučili izaći u medije. Tada smo dobili birokratski odgovor od Zračne luke kako će sve znati nakon objave zapisnika.

Skandal s ‘najbržim prstom‘: taksisti navalili na natječaj Zračne luke i srušili sustav: ‘Sramota, izgubili smo posao!‘

Dan nakon, više od 60 od ukupno čak 1000 licenciranih kaštelanskih taksista prosvjedovalo je ispred Gradske uprave tražeći poništenje natječaja i raspisivanje novog s jednakim uvjetima za sve, tvrdili su. Gradonačelnik Denis Ivanović (HDZ) ih je tada primio i obećao sastanak s vodećim ljudima Zračne luke.

Kako nam je kazao Željko Bandić, predsjednik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika Kaštela, Ivanović je poslao zahtjev kao i Hrvatska obrtnička komora za sastankom na koji iz Zračne luke nisu odgovorili.

Pobuna kaštelanskih taksista: ‘Gradonačelniče, pomozite, natječaj Zračne luke za dodjelu koncesija treba poništiti‘

Za vrijeme postupka bilo je i onih koji su kazali kako nikakvih problema s prijavom za koncesiju nije bilo te da je među prijavljenima, ali i među prosvjednicima bilo i taksista koji su podržavali vođu jednog klana kaštelanske taksi mafije koji je s još sedam taksista ”pao” 2021. zbog sumnji u pretvaranje Zračne luke u svoj teritorij godina prije: krađa mušterija, sprječavanje drugih u obavljanju svog posla, sprječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i drugo.

Neki od njih su viđeni prošlog ljeta u trajektnoj luci u Splitu nakon proširenja koncesije na atraktivne lokacije u trajektnoj luci u Splitu kada su ponovili iste scenarije.

Taksi mafija iz Kaštela nije birala sredstva: gdje nisu uspjeli prijetnjama i batinama, udruženim lažima su ‘bildali‘ kaznene prijave protiv konkurencije

Na splitskim ulicama je 5000 taksista i smiju vam naplatiti koliko god hoće: ‘Mogu staviti vožnju i 1000 kuna kilometar‘

Razgovarali smo s Bandićem koji nam je kazao kako su sastavili ”WhatsApp grupu” te će više znati kroz par dana:

- Dio starijih taksista i hrvatskih branitelja nije dobio i ne pronalazi se rješenje za njih. Štufani su, skupa su radili. Čovjek od 62 godine nije baš za najbrži prst, osobito, ako mu nedostaje tri godine do mirovine - kazao je  Bandić.

Pri tome je poslao jedno važno upozorenje:

- Neki koji su sada dobili odobrenja su oni isti čiji su računi završavali u medijima kao visoke cijene preplate i to od par stotina eura. Njih treba provjeriti i pitati odgovorne - rekao nam je  Bandić.

Od 602 zahtjeva, razmotreno je 265 njih, dakle većina njih nije. Zašto, pitali smo:

- Toliko su uzeli u obzir i od njih su ih odabrali 120. Vjerojatno će jedan dio njih pravnim putem pokušati tražiti pravdu - odgovorio je Bandić.

Što je s prosvjednicima?

- Veći dio njih nije dobio koncesiju.

Do 2021. su taksisti u Zračnoj luci često punili medijske stupce. Kako komentirate dvogodišnju koncesiju?

- Zadnje tri godine nikako nismo zbog negativnih stvari završavali u medijima, sada ćemo vidjeti kako će biti.

Ima li među koncesionarima osoba koje su surađivale ili podržale vođu klana?

- To ne bih komentirao - odgovorio je Bandić.

Odobrenje je izdano za razdoblje od 23. ožujka 2024. do 20. ožujka 2026. Svaki će taksist odobrenje platiti 3000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:04