StoryEditorOCM
ObalaVELIKI BIZNIS

Nakon gubitka unosne fotelje, šef splitskog HDZ-a napravio veliki poslovni zaokret, otkrivamo gdje sada zarađuje plaću

Piše Sandra Barčot
8. ožujka 2024. - 19:56

Pušu li novi vjetrovi u HDZ-u, provodi li se napokon i na terenu toliko spominjana politika Andreja Plenkovića, predsjednika vladajuće stranke, kako Hrvatsku demokratsku zajednicu treba "očistiti" od kriminala i korupcije, kako ne smije više biti uhljebljivanja, kako trebaju biti moderna politička europska grupacija?

"Mali pomaci" na tom planu dali bi se iščitati iz informacije kako je Tomislav Šuta, inače Plenkovićev čovjek od povjerenja i predsjednik stranačke organizacije u Splitu, nakon dugogodišnje karijere u državnom i županijskom, a u konačnici i gradskom sektoru, otišao u – privatnike!

Nije iskoristio "partijsku vertikalu" i uhljebio se na nekoj od pozicija, onih gdje imaš moć, ali ne i preveliku odgovornost, gdje ako nešto i loše napraviš, stranka te "skrije" pod skute, gdje ne moraš svih osam radnih sati biti na poslu, gdje te nitko ne pita koliko si vremena potrošio "sjedeći" na promocijama, stranačkim sastancima, skupovima...

image

Matilda i Tomislav Šuta

Saša Burić/Cropix

Tomislav Šuta, 42-godišnji ekonomist s diplomom Ekonomskog fakulteta u Splitu, od prije dvadesetak dana "pliva" u privatnim sferama i od tada je jedan od direktora i vlasnik splitske tvrtke "Financial Office", koja je na tržištu prisutna od 2016. godine.

Tako će Šuta, prvi čovjek HDZ-a u drugom gradu u državi, neopterećeno u nove predizborne kampanje, najprije za parlamentarne izbore na stranačkoj listi za 10. jedinicu, a onda i za one koji su mu u fokusu – lokalne, koji bi, u redovnom terminu, trebali biti održani treće nedjelje u svibnju iduće godine.

U utrci za splitskoga gradonačelnika, gdje više neće biti prozivanja zbog toga što je direktor "Vodovoda i kanalizacije", mjesto koje mu je stranka omogućila.

- Nas deset je zaposlenih u firmi. Ostajem u svijetu ekonomije, moj fokus je porezno savjetovanje, investicije... Ekipa smo stručnjaka sa iskustvom u vođenju financija, računovodstva i poreznom savjetovanju različitih tipova poduzeća, od obrtnika, mikro poduzetnika i start up-ova do velikih međunarodnih grupacija.

Imamo više od 70 stalnih klijenata koji koriste naše usluge. S naglaskom kako ne radimo s javnim tvrtkama, samo s privatnim ulagačima. Nema sukoba interesa – koncizan je bio Šuta, kojeg sada više zanima politički rad nego priča o njegovom privatnom životu i obitelji, koja ima adresu u Stobreču.

Šuta je još uvijek HDZ-ov lav koji je prošao sve stranačke strukture, od mladeži do prvog čovjeka stranačke organizacije u najvećem dalmatinskom gradu.

Što se poslovnog habitusa tiče, ekonomiju je diplomirao 2006. godine, te je 2010. godine položio forenzično računovodstvo (RRIF) u organizaciji Porezne uprave, kao i osposobljavanje za transferne cijene 2013. godine. Prošao je osposobljavanje u području javne nabave te je stekao certifikat samostalnog stručnjaka za pripremu i provedbu EU-ovih projekata.

Od 2006. godine radio je na poslovima upravnog savjetnika, a potom i poreznog inspektora u Poreznoj upravi u Splitu. Široj javnosti postao je poznat 2014. kada je imenovan na mjesto direktora županijske tvrtke "Regionalni centar čistog okoliša" (RČCO), osnovane radi ostvarena još neostvarenog projekta "tvornice" za preradu otpada kod Lećevice, koju nisu u stanju izgraditi ni nakon dva desetljeća od ideje.

Šuta je za vrijeme svog mandata u RCČO-u riješio dosta dokumentacije, pripremio realizaciju projekta, pa se na krilima tog četverogodišnjeg rada, preselio u drugu javnu tvrtku, splitski "Vodovod i kanalizaciju", koji je u vlasništvu četiriju gradova i 10 općina.

Na mjestu direktora ViK-a imenovan je u ožujku 2018. godine, tijekom mandata splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (HDZ), a usporedno s tim, koliko su mu projekti dopuštali, obavljao je i poslove stalnog sudskog vještaka za računovodstvo, financije i poreze.

Kako se navodi, tijekom rada u RCČO-u i ViK-u, osigurao je i upravljao investicijama u visini 3,7 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Ujedno je bio agilan i u sustavu civilne zaštite, pa je još 2016. bio imenovan za povjerenika civilne zaštite Grada Splita za Mjesni odbor Stobreč, tijekom mandata poteštata i tadašnjeg SDP-ovca Ive Baldasara.

No, promjenom vlasti u Banovini i preuzimanja ključeva grada od strane Ivice Puljka (Centar), produženje Šutina mandata u ViK-u na nove četiri godine postalo je upitno, premda je u tijeku bio obuhvatan projekt Aglomeracije, odnosno odvodnje i vodoopskrbe.

Nakon prepucavanja po medijima, prozivkama o uhljebljivanju, neumornoj "borbi" za zadržavanje u fotelji ViK-ova direktora po svaku cijenu... Šuta se nije ni kandidirao za novu četverogodišnju funkciju prvog čovjeka komunalne tvrtke.

I dok su svi čekali u kojoj će državnoj, županijskoj ili gradskoj firmi ili ustanovi kojima upravlja HDZ, Šuta "osvanuti" kao direktor ili ravnatelj, on je sve iznenadio i zaplovio privatnim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:23