StoryEditor
Obalaiz domaće proizvodnje

Na pelješki most postavljeni prvi metri asfalta! Kinezi krenuli s postavljanjem prvog sloja od sredine, evo po čemu je specifičan

Piše PSD
13. listopada 2021. - 18:17

Prvi metri asfalta postavljeni su na most Pelješac! Radnici kineske kompanije CRBC u utorak su od sredine mosta, odnosno stupa broj sedam, krenuli s postavljanjem prvog sloja asfalta u smjeru kopna. Riječ je o asfaltu debljine od 4 centimetra, piše Jutarnji list.

Na fotografijama se vide prvi metri asfalta na ovom najvećem infrastrukturnom objektu u Hrvatskoj. Kako saznajemo u Hrvatskim cestama prvi sloj je specifičan jer je riječ o lijevanom asfaltu. On je otporniji na prodiranje soli i vode te će dugotrajnije štititi konstrukciju mosta. Riječ je o asfaltu koji se proizvodi u Hrvatskoj.

image
Hrvatske Ceste

U Hrvatskim cestama navode kako bi kompletno asfaltiranje mosta trebalo biti završeno do kraja mjeseca studenog. Paralelno s asfaltiranjem mosta započelo je i montiranje konstrukcije burobrana na mostu te postavljanje elektroinstalacije na mostu. Kineska kompanija anagažirala je i alpiniste iz Omiša koji zaštitnim premazom bojaju betonske stupove mosta.

Na cesti koja će od mosta voditi prema Jadranskoj magistrali tvrtke Strabag i CBRC, svaka na svom dijelu, rade poslove prema zacrtanom planu. Na budućem odmorištu Komarna kineska tvrtka ugrađuje sanitarne instalacije. S druge strane mosta, Kinezi imaju obvezu izgradnje dijela ceste od mosta prema čvoru Brijesta. Trenutno su u tijeku zemljani radovi.

image
Hrvatske Ceste

Zemljani radovi su u tijeku i na lokaciji budućeg čvora Brijesta kojeg gradi Strabag. Preko tog čvora sljedeće bi se godine trebao preusmjeravati promet s mosta na lokalnu županijsku cestu sve do završetka dijela nove pelješke ceste od mosta do čvora Prapratno.

Prema planu, rok za završetak mosta Pelješac je veljača sljedeće godine. Tada bi osim mosta trebala biti završena i spojna cesta od mosta do Jadranske magistrale. Sa završetkom izgradnje mosta trebao bi se poklopiti završetak izgradnje čvora Brijesta. Očekuje se da bi promet od Jadranske magistrale preko mosta prema Pelješcu mogao krenuti u ožujku sljedeće godine.

Promet dijelom nove pelješke ceste, od mosta do čvora Prapratno, trebao bi krenuti početkom sljedeće turističke sezone.

image
Hrvatske Ceste
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2021 18:18