StoryEditorOCM
ObalaAKCIJA U MAKARSKOJ

Liječnici upozoravaju: ‘Dođite na pregled, karcinomi i melanom kože najčešće se otkriju u uznapredovalom stadiju‘

11. travnja 2024. - 21:13

Dan prevencije tumorskih bolesti Grad Makarska će obilježiti u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split 13. travnja u makarskom Domu zdravlja, gdje će se od 9 do 12 sati, bez prethodne prijave i uputnice, obavljati besplatni pregledi kože, usne šupljine i grla, s ciljem rane dijagnostike tumora, ponajviše melanoma kože i oralnog karcinoma, a koje će obaviti liječnici iz KBC-a Split.

image

Dom zdravlja Makarska

Ivo Ravlić/Cropix

U akciji besplatnih preventivnih pregleda sudjelovat će specijalisti dermatologije, specijalisti za bolesti grla, uha i nosa, oralni patolozi te oralni i maksilofacijalni kirurzi.

Dan prevencije tumorskih bolesti nastavak je akcije besplatnih preventivnih pregleda koje je Grad, u suradnji s KBC-om Split i Medicinskim fakultetom u Splitu, prvi put organizirao 2022. na gradskoj rivi.

O važnosti prve akcije dovoljno govori podatak da je 20 posto građana bilo upućeno na daljnju liječničku obradu.

Podizanje svijesti

Iz KBC-a Split upozoravaju na to da se karcinom usne šupljine i grla te melanom kože najčešće otkriju u uznapredovalom stadiju, kad su terapijske mogućnosti smanjene, a prognoza znatno lošija. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, a sastoji se od pregleda kože tijela i oralne sluznice koji se provodi u okviru rutinske liječničke kontrole ili samopregledom.

Prema riječima gradonačelnika Zorana Paunovića, cilj je svake ovakve akcije podići svijest o malignim bolestima i upozoriti na važnost preventivnih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

– No naš cilj kao gradske uprave je i našim sugrađanima omogućiti da za specijalističke preglede ne moraju putovati u Split, nego da ih mogu obaviti u svojem gradu, i to besplatno.

Iz gradskog proračuna već izdvajamo sredstva za kardiologa, radiologa i urologa koji redovito dolaze u Makarsku, a cilj nam je ovakvim akcijama obuhvatiti dodatne specijalističke preglede, i to barem jedan put godišnje – kazao je Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:57