stdClass Object ( [id] => 1262529 [title] => Kako je moguće da predloženim zakonom nisu propisane preventivne mjere za sprječavanje privatizacije pomorskog dobra? [alias] => kako-je-moguce-da-predlozenim-zakonom-nisu-propisane-preventivne-mjere-za-sprjecavanje-privatizacije-pomorskog-dobra [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novi Zakon o pomorskom dobru Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je najavilo kao reformu u sektoru pomorstva, odnosno reformu zakonodavnog okvira koji čine još dva zakona. Štoviše, ono je naglašavalo da je donošenje ovog Zakona uvjet da se mogu koristiti sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO-a) za ulaganja, prije svega, u objekte infrastrukture pomorskog prometa.

U stručnim krugovima je prijedlog Zakona dočekan s velikim razočaranjem jer nije dobro pripremljen. Očekivanja su bila da će se njime nakon više od 25 godina riješiti brojna neriješena pitanja i uvesti red na pomorskom dobru. Međutim, prema dosadašnjim primjedbama i velikom negodovanju struke, može se zaključiti da se mnoga neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime otvoriti nova i napraviti još veći nered.

Njime se ne rješavaju pitanja nejasnih i nedorečenih kriterija za određivanje granice pomorskog dobra zbog čega postoji različita praksa određivanja ove granice; neprovedivosti nekoliko mjera za sankcioniranje pojave privatizacije pomorskog dobra; nepostojanja preventivnih mjera za zaštitu pomorskog dobra od ove pojave; nemogućnosti ispravljanja (revizije) pogrešno određenih granica (nepostojanje instituta žalbe Ministarstvu) zbog čega se moraju voditi beskonačni sudski procesi; neriješenih vlasničko-pravnih odnosa iz vremena privatizacije; neizvjesne zaštite ulaganja koncesionara u izgradnju, održavanje i modernizaciju marina nakon isteka roka koncesije; nedefiniranog pojma “privezište nautičkog turizma” (registrirano ih je samo 15, a u naravi ih ima na tisuće u lukama otvorenim za javni promet i izvan njih); nedefiniranog pojma “zimovališta malih kruzera”, kao luka posebne namjene, itd.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Kozmetičke promjene

Zbog velikog broja neriješenih pitanja ovaj se Zakon ne može smatrati reformskim nego samo “kozmetičkim”. Nije jasno, stoga, kako se njime mogu ispuniti uvjeti za korištenje sredstava iz NPOO-a. Ako za ovakav Zakon dobijemo bespovratna sredstva EU-a to će biti zaista veliki uspjeh. Tu nešto ne štima!

Očito je da ćemo, kakav god bio Zakon, dobiti sredstva EU-a, uložit ćemo ih u razvoj infrastrukture pomorskog prometa, što je jako dobro, ali će nam ostati pravni nered i daljnja privatizacija pomorskog dobra što nikako nije dobro. Naša je sreća da Europska komisija neće ocjenjivati kvalitetu Zakona, jer sredstva ne bi dobili.

Sjetimo se one “Nije u šoldima sve!” Naš zadatak je zaštititi i očuvati morsku obalu, odnosno njezine plaže i gole stijene za buduće generacije. Što će nam svi šoldi i infrastruktura ako, kao do sada, budemo dozvoljavali njezinu privatizaciju “tihim lobiranjem”.

Nezadovoljstvo struke, a potom građanskih udruga i inicijativa, ovakvim Zakonom prenijelo se i u Hrvatski sabor: 25. siječnja počela je rasprava o njemu prvim čitanjem. Zanimljivo je da se vodila burna rasprava samo oko jednog pitanja, a to je način/model “koncesioniranja plaža”.

Naime, pitanje koncesioniranja plaža obuhvaća samo mali dio ukupne problematike pomorskog dobra, tek oko pet posto, pa se postavlja pitanje zašto se nije raspravljalo o drugim neriješenim pitanjima i hoće li se o njima raspravljati u drugom čitanju. Prema svemu sudeći o njima se neće raspravljati jer su daleko složenija.

Oni koji dobro poznaju ovu problematiku lako će zaključiti da je osnovni razlog burne rasprave činjenica da su odredbe o tome nejasne i nedorečene, a u nekim slučajevima nelogične i kontradiktorne. Ukratko - Zakon nije dobro pripremljen.

Građanske udruge i inicijative zahtijevaju da se jasno propiše ukidanje mogućnosti naplaćivanja korištenja plaža. Naime, sada se mogu naplaćivati ulaznice za plažu.

Plaže se mogu koristiti i dijelom ili samo za goste hotela, kampova i turističkih naselja. O navedenom odlučuju županije bez ujednačenih općih kriterija. Zbog toga postoji različita praksa koncesioniranja. Te mogućnosti nisu koristile Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska Županija.

Zadarska je koristila sedam (četiri turistička naselja, jedan hotel i dvije plaže), Primorsko-goranska četiri (dva nudistička kampa, dva hotela i jednu plažu), Istarska tri (tri nudistička kampa), Ličko-senjska dva (jedan kamp i jednu plažu) i Šibensko-kninska dva (jedan kamp i jednu plažu). Koncesionari imaju dugoročne koncesije na još nekoliko godina. Na navedenim plažama se naplaćuju ulaznice, a dio nekih plaža se koristi samo za goste hotela, kampova i turističkih naselja.

Važno je naglasiti da samo jedan luksuzni/elitni hotel koristi plažu samo za svoje goste. Negoduje se, također, i zbog nelogičnog razvrstavanja plaža na: a) javne plaže, b) plaže ispred hotela, kampa i turističkog naselja i c) plaže za posebne namjene, te nejasno propisane odredbe o postotcima površina na kojima koncesionari mogu obavljati djelatnosti i to izvan naselja 70 posto kopna i 50 posto akvatorija i u naselju 50 posto kopna i 30 posto akvatorija.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Evo nekoliko primjera da odredbe o modelu koncesioniranja nisu dobro pripremljene. Prvo se kaže da plaže moraju biti dostupne svima pod istim uvjetima što znači da su sve javne, a potom da se razvrstavaju u “javne plaže”, “hotelske plaže” itd. što se može shvatiti da “plaže ispred hotela” ipak nisu javne.

Kaže se da koncesionari (op.a. na svim plažama) za obavljanje djelatnosti mogu koristiti određene postotke kopna i akvatorija što se može shvatiti da ih građani ne mogu koristiti. Dakle, ovo je nejasno. Tijekom rasprave Ministarstvo je dalo tumačenje da će i plaže ispred hotela biti javne, neće se ograđivati i ulaz se neće naplaćivati.

Evo primjera kako se to moglo jasnije propisati, a u skladu s očekivanjem građana: “Sve plaže su javne što znači da ih mogu koristiti svi posjetitelji (građani i turisti), prema istim uvjetima. Ulaz na plaže se ne naplaćuje. Koncesionari su dužni o svom trošku: održavati čistoću na svim površinama, osigurati korištenje sanitarnih objekata (wc-a), tuševa, organizirati službu spašavanja itd.

Koncesionari mogu na jednom dijelu površine sunčališta svim posjetiteljima (građanima i turistima) iznajmljivati ležaljke i suncobrane i to u naselju na 50 posto površine, a izvan naselja 70 posto. Preostali dio površine sunčališta koriste svi posjetitelji, koji nemaju potrebu koristiti ležaljke i suncobrane.”

Dakle, u pogledu korištenja plaže ne bi trebalo biti razlike između građana i turista je su svi posjetitelji/korisnici plaže. Siguran sam da je to politika korištenja plaža koju Ministarstvo želi provesti, ali nažalost to ne zna jasno (nedvosmisleno i precizno) propisati.

Najvažnije je da je propisan postotak površine sunčališta na kojima mogu biti ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, odnosno na kojemu ne smiju biti. To je mjera kojom se sprječava komercijaliziranje čitave površine sunčališta.

Jedna od novih nelogičnosti bi bila da za drugo čitanje Ministarstvo propiše, kao što je najavilo, da se plaže ne smiju ograđivati. Zašto? Jer je to suvišno i apsurdno ako se kaže “plaže koriste svi posjetitelji prema istim uvjetima”. Naime, nije važno jesu li plaže ograđene ili ne nego da se vrata na ogradama ne zaključavaju tijekom dana.

Poznato je da kampovi i hoteli koji imaju sobe u razini zemlje moraju biti ograđeni radi sigurnosti. Štoviše, ako takvi objekti nisu ograđeni na plažama mladi u ljetnim noćima organiziraju bučne tulume u blizini hotelskih soba, odnosno kamp kućica tako da gosti ne mogu spavati. Da bi plaže ispred hotela i kampova mogli koristiti građani i drugi turisti važno je da su vrata na ogradi otvorena tijekom dana i da plaže imaju javni prilaz.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Za sigurnost hotela i kampa je važno da vanjski posjetitelji/korisnici plaže koriste javni prilaz, odnosno da ne prolaze kroz hotel ili kamp. Ministarstvo o ovome treba voditi računa kada najavljuje da se u roku od dvije godine moraju ukloniti sve ograde oko plaža, odnosno hotela i kampova. Očito je da ono ne poznaje dovoljno problematiku sigurnosti hotela i kampova.

Kao što je rečeno, sada postoji mogućnost naplaćivanja ulaznica za plaže i korištenje plaža djelomično ili samo za goste hotela, kampova i turističkih naselja.

Takvih plaža je 18. Na svima se naplaćuju ulaznice osim na plaži ispred luksuznog/elitnog hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa (pet zvjezdica) koja se koristi samo za goste hotela. Takva plaža je iznimka od načela “sve su plaže javne”.

Nakon burne rasprave i kritika na model koncesioniranja plaža postavlja se pitanje: hoće li Ministarstvo u drugom čitanju predložiti samo ukidanje mogućnosti naplate ulaznica za plažu ili će predložiti i ukidanje mogućnosti da najluksuzniji/elitni hoteli koriste plaže samo za svoje goste? Važno je iz jedne krajnosti ne ići u drugu.

Nedvojbeno je da Hrvatska u turističkoj ponudi mora, kao i druge njoj konkurentske zemlje, imati barem nekoliko luksuznih hotela i kampova s plažama samo za njihove goste.

Kada bi se ta mogućnost ukinula to bi bila velika šteta za hrvatski turizam. Kada je riječ o hotelima mogu se propisati uvjeti kao npr. “iznimno (od načela ‘sve su plaže javne’), hoteli mogu imati plaže samo za svoje goste ako su ispunjeni uvjeti: 1. ako je hotel kategorije 5 zvjezdica, 2. ako je hotel izvan naselja ili ako je u naselju, a nema prirodnu plažu nego kupalište na golim stijenama, 3. ako je ta površina najviše (npr.) pet posto ukupne površine svih plaža u naselju, odnosno turističkoj destinaciji.

Što više šetnica

Važno je da sve turističke destinacije koje nemaju dovoljno plaža urede što više šetnica uz more (lungomare-a) i uz njih komunalna kupališta sa sunčalištima na golim stijenama. Mnogi više vole takva kupališta nego prenapučene i bučne plaže.

Poznato je da Dubrovnik kao prestižna destinacija nema niti jedan hotel s plažom ili kupalištem na stijenama samo za svoje goste. Plaže i kupališta svih hotela su javna.

---

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
---

Štoviše, građani i turisti imaju dovoljno mogućnosti kupanja i na komunalnim (gradskim) plažama i uređenim sunčalištima na golim stijenama uz lungomare poluotoka Lapad. Ako Dubrovnik želi status prestižne destinacije onda mora imati barem jedan elitni hotel s kupalištem na stijenama samo za svoje goste.

To bi mogao biti neobnovljeni hotel Belvedere ispred kojega su gole stijene površine koja odgovara kapacitetu hotela. Ako bi ovo kupalište koristili samo gosti ovog hotela građani bi i dalje imali dovoljno mogućnosti kupanja, a Dubrovnik bi dobio hotel najvećeg standarda kojeg sada nema.

Ovo je pitanje minimalnog kompromisa između potrebe razvoja kvalitetnog turizma i potrebe lokalnog stanovništva za kupanjem. Ovaj razuman kompromis će podržati svi koji su svjesni da živimo od turizma. No, uvijek će biti i onih koji to nisu.

Na kraju treba upozoriti na veliki propust da je propisano samo koncesioniranje plaža, a ne i kupališta na golim stijenama. To znači da se odredbe o plažama ne primjenjuju na njih. Kako je to moguće? Poznato je da imamo ispred hotela uglavnom takva kupališta, a ne plaže.

Od brojnih pitanja, koja se ne rješavanju ovim Zakonom, u nastavku ću se osvrnuti samo na četiri da bih ukazao koliko su sva važna, a ne samo koncesioniranje plaža.

Nejasni propisi

1. Novim nejasnim kriterijima za utvrđivanje granice pomorskog dobra Povjerenstvima se daje diskrecijsko pravo određivanja granice

Poznato je da Ministarstvo od donošenja Pomorskog zakonika 1994. nije uspjelo jasno propisati ove kriterije. U važećem Zakonu su četiri logična kriterija, ali nisu jasno propisana.

Kako se mogu jasnije propisati, a da se način/model određivanja granice bitno ne mijenja? Logično je da se ova granica određuje samo na temelju jednog kriterija i nekoliko iznimki. U skladu s duhom Zakona, umjesto četiri kriterija, mogu se propisati jedan kriterij “granica između golih stijena i vegetacije” (granica početka vegetacije) i tri iznimke koje se primjenjuju ako su ispunjeni određeni (specifični) uvjeti. Zar to nije logično?

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Samo se tako može učinkovito zaštititi pomorsko dobro (gole stijene i plaže). Umjesto toga u novom Zakonu su nejasno propisana čak tri kriterija i pet iznimki. Tako se Povjerenstvima za određivanje granice omogućava diskrecijsko pravo izbora kriterija, a to znači još veću neujednačenost prakse određivanja ove granice.

Štoviše, omogućava se legalizacija privatizacije pomorskog dobra, odnosno pogodovanje pojedinim investitorima. Svrha Zakona bi morala biti uvesti red na pomorskom dobru, a ne još veći nered.

2. Zakon ne sprječava pojavu privatizacije pomorskog dobra

Izgradnja hotela, hotelskih naselja i drugih poslovnih objekata ne ugrožava pomorsko dobro, jer je ona prostorno-planski usmjeravana i kontrolirana i ne može se ishoditi građevinska dozvola prije nego se odredi granica pomorskog dobra. Štoviše, ovi poslovni objekti se sporo grade jer priprema izgradnje, zbog institucionalnih prepreka, traje godinama.

Dio javnosti sumnja da se nejasnim Zakonom želi omogućiti velikim stranim investitorima privatizacija pomorskog dobra. To jednostavno nije moguće jer ne postoji njihov interes za takvim ulaganjima.

Naime, u poslovnom svijetu je poznato da su u Hrvatskoj rizična ulaganja u nove tzv. “green field” projekte zbog velikih institucionalnih prepreka. Postoji čak krilatica “Invest everywhere except Croatia”. Oni, međutim, imaju veliki interes za ulaganjem u postojeće hotele tzv. “brown field” projekte zbog atraktivnosti naše obale.

Činjenica je, međutim, dok se izgradi jedan hotel izgrade se tisuće apartmana. Prekomjerna izgradnja apartmana – apartmanizacija postaje sve intenzivnija masovna pojava.

Svjedoci smo nekretninskog ludila koje je zahvatilo čitavu obalu u utrci za zaradom preko noći, koja sve više podsjeća na Kalifornijsku zlatnu groznicu 1848. Velikih investitora koji žele graditi hotele se ne treba bojati, ali se treba bojati onih koji grade apartmane za tržište nekretnina i velikog broja pojedinaca koji grade vile za iznajmljivanje. Oni kao “grizlice” nagrizaju pomorsko dobro u nastojanju da im objekti budu što bliže moru.

Dakle, devastacija čitave obale se događa zbog galopirajuće apartmanizacije, koja nas vodi u neodrživi - masovni turizam, a privatizacija pomorskog dobra zbog izgradnje vila i apartmana kada se grade dijelom na golim stijenama. Do toga dolazi ako prije izdavanja građevinske dozvole nije određena granica pomorskog dobra.

Poznato je i da se oni grade na samoj granici pomorskog dobra, jer Zakonom nije propisana najmanja udaljenost od granice. Najagresivniji oblik privatizacije je kada se oni grade nelegalno dijelom na pomorskom dobru, a nakon toga se nelegalno grade i nasipi da bi se sve “tihim lobiranjem” legaliziralo nakon isteka roka legalizacije. Sve to gledamo, a ništa ne poduzimamo. Ne želimo ili ne znamo?

Jedan od ciljeva politike korištenja pomorskog dobra mora biti zaštita plaža i stjenovite obale za potrebe rekreacije građana: kupanja, sportskog ribolova, šetnji i sl.. Građani moraju imati slobodan prilaz moru izgradnjom lungomare-a ili zasebnih prilaza s javnih prometnica.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Preventivne mjere

3. Sankcije za privatizaciju pomorskog koje su prijetnja “praznom puškom”

Prvo, nije logično najavljivati sankcije za nelegalno izgrađene mule i to novčane kazne i njihovo uklanjanje jer su građani duž čitave obale izgradili tisuće i tisuće mula koje koriste kao privezišta. To je neprovedivo jer nakon više od 25 godina nije moguće utvrditi tko ih je izgradio, pa ih možemo nazvati “muli naših didova”.

Oni će se događati sve dok država ne izgradi, odnosno organizira sustav komunalnih privezišta. Drugo, neprovediva je odredba “Za građevine vidljive na DOF-u 2011. koje su jednim dijelom ili u cijelosti izgrađene na pomorskom dobru iz članka 4. ovog Zakona granica pomorskog dobra može se utvrditi sukladno ovom članku (članku 23.), a izuzeti dio nekretnine postaje Vlasništvo RH.”

Dva su takva slučaja, kada je građevina izgrađena sukladno građevinskoj dozvoli (legalna građevina) koja je izdata prije određivanja granice pomorskog dobra i kada nije izgrađena sukladno građevinskoj dozvoli (nelegalna građevina) koja je izdata nakon određivanja ove granice.

4. Nisu propisane preventivne mjere za sprječavanje privatizacije pomorskog dobra

Pitanje Ministarstvu: Kao je moguće da novim Zakonom nije propisana niti jedna preventivna mjera za zaštitu pomorskog dobra? Smatram logičnim da se ove mjere propišu slijedećim odredbama:

1. Pomorsko dobro se štiti od uzurpacije određivanjem granice pomorskog dobra i izgradnjom šetnica uz more (lungomare-a) da bude dostupno svima.

2. Građevine koje ne služe zadovoljavanju općih potreba za korištenjem mora, odnosno one koje nisu u općoj upotrebi, ne smiju se graditi na morskoj obali od određenog datuma (npr. dana stupanja na snagu Pomorskog zakonika kada se počeo uvoditi red na pomorskom dobru).

3. Prije donošenja prostornih planova jedinica lokalne samouprave moraju se odrediti granice pomorskog dobra na svim građevinskim četicama u prvom redu do mora.

4. U građevinskom području na česticama u prvom redu do mora, ako nije određena granica pomorskog dobra, ne smiju se izdavati bilo kakve dozvole: lokacijske, građevinske i dr..

5. Izvan građevinskog područja na česticama u prvom redu do mora, ako nije određena granica pomorskog dobra, ne smiju se izdavati bilo kakve dozvole za izgradnju: kuća i zgrada (zidanih i montažnih) ili za postavljanje gotovih građevina: prenosivih/mobilnih za: a) robinzonski smještaj i b) stambenih građevina za vlastite potrebe i c) za potrebe seoskog turizma OPG-a.

6. Prostornim planovima za građevinska i izvan građevinska područja mora biti propisana minimalna udaljenost od granice pomorskog dobra do kuća i zgrada koje se grade i do gotovih građevina koje su prenosive/mobilne,

7. Planovima mora biti propisana ta minimalna udaljenost do prenosivih/mobilnih građevina robinzonskog smještaja izvan građevinskog područja.

8. Izgradnja nasipa se mora planirati prostornim planovima.

9. Za izgradnju nasipa ne smije se izdavati građevinska dozvola ako nije utvrđena granica pomorskog dobra.

Umjesto zaključka: Ovakvim Zakonom se sigurno neće riješiti pravni nered jer on nije reformski, kako ga najavljuje Ministarstvo. Štoviše, nered se neće riješiti sve dok Ministarstvo ne promijeni način pripreme prijedloga Zakona, odnosno dok ne počne uvažavati struku. Naime, zabrinjavajuća pojava je da se struka ne konzultira nego ignorira. Ako bilo koje ministarstvo godinama ne zna riješiti neki problem onda se treba obratiti struci, odnosno angažirati konzultante. Svaki problem se mora riješiti navrijeme na bilo koji način, korištenjem znanja “u kući” ili “izvan kuće”. Radne skupine i javna eSavjetovanja služe državnoj administraciji samo za zadovoljavanje forme da se kaže: “Zakon je izrađen u konsenzusu s javnošću”. Tako se režira alibi za loše propise i izbjegava odgovornost za štetu društvu u cjelini. Ovim Zakonom, koji je kao “brod koji pušta na sve strane”, ne može se provesti dugo očekivana reforma u području pomorskog dobra.

Autor je turistički konzultant, vlasnik i direktor Hotels and Marinas Consulting d.o.o., s više od 20 godina rada u Ministarstvu turizma, uključujući mjesto savjetnika i glavnog savjetnika ministra

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U stručnim krugovima smatra se da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije dobro pripremljen te da se mnoga pitanja njime neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime napraviti još veći nered. U Saboru je počela rasprava o ovom zakonu, no vodila se samo oko jednog pitanja, modela ‘koncesioniranja plaža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mr. sc. Njirić: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U stručnim krugovima smatra se da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije dobro pripremljen te da se mnoga pitanja njime neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime napraviti još veći nered. U Saboru je počela rasprava o ovom zakonu, no vodila se samo oko jednog pitanja, modela ‘koncesioniranja plaža Mr. sc. Njirić: 2 0 19124 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-31 11:40:48 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Davor Njirić, turistički konzultant [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-06 14:39:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-06 14:39:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 609 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U stručnim krugovima smatra se da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije dobro pripremljen te da se mnoga pitanja njime neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime napraviti još veći nered. U Saboru je počela rasprava o [metadata] => robots= author= title=Kako je moguće da predloženim zakonom nisu propisane preventivne mjere za sprječavanje privatizacije pomorskog dobra? [metakey] => Davor Njirić, zakon o pomorskom dobru [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/31\/23263846.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24024378.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/19296398.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24237560.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24237561.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24237562.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24237563.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24237564.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozo Radic\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Goran Sebelic\/Cropix\/Cropix","Goran Sebelic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mr. sc Davor Njiri\u0107<\/p>","","","","","","","

Pitanje koncesioniranja pla\u017ea obuhva\u0107a samo mali dio ukupne problematike pomorskog dobra, tek oko pet posto, pa se postavlja pitanje za\u0161to se u Saboru nije raspravljalo i o drugim nerije\u0161enim pitanjima i ho\u0107e li se o njima raspravljati u drugom \u010ditanju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23263846_1920.jpg":"1920x1080","k_23263846_1280.jpg":"1280x1280","k_23263846_1024.jpg":"1024x1024","k_23263846_640.jpg":"640x640","k_23263846_480.jpg":"480x480","k_23263846_340.jpg":"340x340","k_23263846_220.jpg":"220x220","o_23263846_1280.jpg":"1280x853","o_23263846_1024.jpg":"1024x682","o_23263846_640.jpg":"640x426","o_23263846_480.jpg":"480x320","o_23263846_340.jpg":"340x226","o_23263846_220.jpg":"220x146","h_23263846_1280.jpg":"1280x854","h_23263846_1024.jpg":"1024x683","h_23263846_640.jpg":"640x427","h_23263846_480.jpg":"480x320","h_23263846_340.jpg":"340x227","h_23263846_220.jpg":"220x147","pp_23263846_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263846_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263846_640.jpg":"640x814","pp_23263846_480.jpg":"480x611","pp_23263846_340.jpg":"340x432","pp_23263846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_24024378_1920.jpg":"1920x1080","k_24024378_1280.jpg":"1280x1280","k_24024378_1024.jpg":"1024x1024","k_24024378_640.jpg":"640x640","k_24024378_480.jpg":"480x480","k_24024378_340.jpg":"340x340","k_24024378_220.jpg":"220x220","o_24024378_1280.jpg":"1280x828","o_24024378_1024.jpg":"1024x662","o_24024378_640.jpg":"640x414","o_24024378_480.jpg":"480x310","o_24024378_340.jpg":"340x219","o_24024378_220.jpg":"220x142","h_24024378_1280.jpg":"1280x854","h_24024378_1024.jpg":"1024x683","h_24024378_640.jpg":"640x427","h_24024378_480.jpg":"480x320","h_24024378_340.jpg":"340x227","h_24024378_220.jpg":"220x147","pp_24024378_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024378_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024378_640.jpg":"640x814","pp_24024378_480.jpg":"480x611","pp_24024378_340.jpg":"340x432","pp_24024378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1205","hd_19296398_1920.jpg":"1920x1080","k_19296398_1280.jpg":"1280x1280","k_19296398_1024.jpg":"1024x1024","k_19296398_640.jpg":"640x640","k_19296398_480.jpg":"480x480","k_19296398_340.jpg":"340x340","k_19296398_220.jpg":"220x220","o_19296398_1280.jpg":"1280x803","o_19296398_1024.jpg":"1024x642","o_19296398_640.jpg":"640x401","o_19296398_480.jpg":"480x301","o_19296398_340.jpg":"340x213","o_19296398_220.jpg":"220x138","h_19296398_1280.jpg":"1280x854","h_19296398_1024.jpg":"1024x683","h_19296398_640.jpg":"640x427","h_19296398_480.jpg":"480x320","h_19296398_340.jpg":"340x227","h_19296398_220.jpg":"220x147","pp_19296398_1280.jpg":"1280x1628","pp_19296398_1024.jpg":"1024x1303","pp_19296398_640.jpg":"640x814","pp_19296398_480.jpg":"480x611","pp_19296398_340.jpg":"340x432","pp_19296398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_24237560_1920.jpg":"1920x1080","k_24237560_1280.jpg":"1280x1280","k_24237560_1024.jpg":"1024x1024","k_24237560_640.jpg":"640x640","k_24237560_480.jpg":"480x480","k_24237560_340.jpg":"340x340","k_24237560_220.jpg":"220x220","o_24237560_1280.jpg":"1280x860","o_24237560_1024.jpg":"1024x688","o_24237560_640.jpg":"640x430","o_24237560_480.jpg":"480x322","o_24237560_340.jpg":"340x228","o_24237560_220.jpg":"220x147","h_24237560_1280.jpg":"1280x854","h_24237560_1024.jpg":"1024x683","h_24237560_640.jpg":"640x427","h_24237560_480.jpg":"480x320","h_24237560_340.jpg":"340x227","h_24237560_220.jpg":"220x147","pp_24237560_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237560_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237560_640.jpg":"640x814","pp_24237560_480.jpg":"480x611","pp_24237560_340.jpg":"340x432","pp_24237560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_24237561_1920.jpg":"1920x1080","k_24237561_1280.jpg":"1280x1280","k_24237561_1024.jpg":"1024x1024","k_24237561_640.jpg":"640x640","k_24237561_480.jpg":"480x480","k_24237561_340.jpg":"340x340","k_24237561_220.jpg":"220x220","o_24237561_1280.jpg":"1280x816","o_24237561_1024.jpg":"1024x652","o_24237561_640.jpg":"640x408","o_24237561_480.jpg":"480x306","o_24237561_340.jpg":"340x216","o_24237561_220.jpg":"220x140","h_24237561_1280.jpg":"1280x854","h_24237561_1024.jpg":"1024x683","h_24237561_640.jpg":"640x427","h_24237561_480.jpg":"480x320","h_24237561_340.jpg":"340x227","h_24237561_220.jpg":"220x147","pp_24237561_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237561_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237561_640.jpg":"640x814","pp_24237561_480.jpg":"480x611","pp_24237561_340.jpg":"340x432","pp_24237561_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2971","hd_24237562_1920.jpg":"1920x1080","k_24237562_1280.jpg":"1280x1280","k_24237562_1024.jpg":"1024x1024","k_24237562_640.jpg":"640x640","k_24237562_480.jpg":"480x480","k_24237562_340.jpg":"340x340","k_24237562_220.jpg":"220x220","o_24237562_1280.jpg":"1280x1980","o_24237562_1024.jpg":"1024x1584","o_24237562_640.jpg":"640x990","o_24237562_480.jpg":"480x742","o_24237562_340.jpg":"340x526","o_24237562_220.jpg":"220x340","h_24237562_1280.jpg":"1280x854","h_24237562_1024.jpg":"1024x683","h_24237562_640.jpg":"640x427","h_24237562_480.jpg":"480x320","h_24237562_340.jpg":"340x227","h_24237562_220.jpg":"220x147","pp_24237562_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237562_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237562_640.jpg":"640x814","pp_24237562_480.jpg":"480x611","pp_24237562_340.jpg":"340x432","pp_24237562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24237563_1920.jpg":"1920x1080","k_24237563_1280.jpg":"1280x1280","k_24237563_1024.jpg":"1024x1024","k_24237563_640.jpg":"640x640","k_24237563_480.jpg":"480x480","k_24237563_340.jpg":"340x340","k_24237563_220.jpg":"220x220","o_24237563_1280.jpg":"1280x853","o_24237563_1024.jpg":"1024x682","o_24237563_640.jpg":"640x426","o_24237563_480.jpg":"480x320","o_24237563_340.jpg":"340x226","o_24237563_220.jpg":"220x146","h_24237563_1280.jpg":"1280x854","h_24237563_1024.jpg":"1024x683","h_24237563_640.jpg":"640x427","h_24237563_480.jpg":"480x320","h_24237563_340.jpg":"340x227","h_24237563_220.jpg":"220x147","pp_24237563_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237563_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237563_640.jpg":"640x814","pp_24237563_480.jpg":"480x611","pp_24237563_340.jpg":"340x432","pp_24237563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24237564_1920.jpg":"1920x1080","k_24237564_1280.jpg":"1280x1280","k_24237564_1024.jpg":"1024x1024","k_24237564_640.jpg":"640x640","k_24237564_480.jpg":"480x480","k_24237564_340.jpg":"340x340","k_24237564_220.jpg":"220x220","o_24237564_1280.jpg":"1280x853","o_24237564_1024.jpg":"1024x682","o_24237564_640.jpg":"640x426","o_24237564_480.jpg":"480x320","o_24237564_340.jpg":"340x226","o_24237564_220.jpg":"220x146","h_24237564_1280.jpg":"1280x854","h_24237564_1024.jpg":"1024x683","h_24237564_640.jpg":"640x427","h_24237564_480.jpg":"480x320","h_24237564_340.jpg":"340x227","h_24237564_220.jpg":"220x147","pp_24237564_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237564_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237564_640.jpg":"640x814","pp_24237564_480.jpg":"480x611","pp_24237564_340.jpg":"340x432","pp_24237564_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38782540 Threads: 4 Questions: 7124486979 Slow queries: 3310172 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609034177 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/kako-je-moguce-da-predlozenim-zakonom-nisu-propisane-preventivne-mjere-za-sprjecavanje-privatizacije-pomorskog-dobra-1262529 [printLink] => /dalmacija/obala/kako-je-moguce-da-predlozenim-zakonom-nisu-propisane-preventivne-mjere-za-sprjecavanje-privatizacije-pomorskog-dobra-1262529?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629167 [name] => Davor Njirić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-25 15:26:38 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-njiric [link] => /tag/davor-njiric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 688231 [name] => zakon o pomorskom dobru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 07:59:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-pomorskom-dobru [link] => /tag/zakon-o-pomorskom-dobru ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U stručnim krugovima smatra se da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije dobro pripremljen te da se mnoga pitanja njime neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime napraviti još veći nered. U Saboru je počela rasprava o ovom zakonu, no vodila se samo oko jednog pitanja, modela ‘koncesioniranja plaža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mr. sc. Njirić: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je moguće da predloženim zakonom nisu propisane preventivne mjere za sprječavanje privatizacije pomorskog dobra? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/23263846.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozo Radic/Cropix [mainImageDesc] =>

Mr. sc Davor Njirić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/23263846.jpg [title] => Bozo Radic/Cropix

Mr. sc Davor Njirić

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24024378.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/19296398.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24237560.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24237561.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24237562.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24237563.jpg [title] => Goran Sebelic/Cropix/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24237564.jpg [title] => Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Pitanje koncesioniranja plaža obuhvaća samo mali dio ukupne problematike pomorskog dobra, tek oko pet posto, pa se postavlja pitanje zašto se u Saboru nije raspravljalo i o drugim neriješenim pitanjima i hoće li se o njima raspravljati u drugom čitanju

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Novi Zakon o pomorskom dobru Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je najavilo kao reformu u sektoru pomorstva, odnosno reformu zakonodavnog okvira koji čine još dva zakona. Štoviše, ono je naglašavalo da je donošenje ovog Zakona uvjet da se mogu koristiti sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO-a) za ulaganja, prije svega, u objekte infrastrukture pomorskog prometa.

U stručnim krugovima je prijedlog Zakona dočekan s velikim razočaranjem jer nije dobro pripremljen. Očekivanja su bila da će se njime nakon više od 25 godina riješiti brojna neriješena pitanja i uvesti red na pomorskom dobru. Međutim, prema dosadašnjim primjedbama i velikom negodovanju struke, može se zaključiti da se mnoga neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime otvoriti nova i napraviti još veći nered.

Njime se ne rješavaju pitanja nejasnih i nedorečenih kriterija za određivanje granice pomorskog dobra zbog čega postoji različita praksa određivanja ove granice; neprovedivosti nekoliko mjera za sankcioniranje pojave privatizacije pomorskog dobra; nepostojanja preventivnih mjera za zaštitu pomorskog dobra od ove pojave; nemogućnosti ispravljanja (revizije) pogrešno određenih granica (nepostojanje instituta žalbe Ministarstvu) zbog čega se moraju voditi beskonačni sudski procesi; neriješenih vlasničko-pravnih odnosa iz vremena privatizacije; neizvjesne zaštite ulaganja koncesionara u izgradnju, održavanje i modernizaciju marina nakon isteka roka koncesije; nedefiniranog pojma “privezište nautičkog turizma” (registrirano ih je samo 15, a u naravi ih ima na tisuće u lukama otvorenim za javni promet i izvan njih); nedefiniranog pojma “zimovališta malih kruzera”, kao luka posebne namjene, itd.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Kozmetičke promjene

Zbog velikog broja neriješenih pitanja ovaj se Zakon ne može smatrati reformskim nego samo “kozmetičkim”. Nije jasno, stoga, kako se njime mogu ispuniti uvjeti za korištenje sredstava iz NPOO-a. Ako za ovakav Zakon dobijemo bespovratna sredstva EU-a to će biti zaista veliki uspjeh. Tu nešto ne štima!

Očito je da ćemo, kakav god bio Zakon, dobiti sredstva EU-a, uložit ćemo ih u razvoj infrastrukture pomorskog prometa, što je jako dobro, ali će nam ostati pravni nered i daljnja privatizacija pomorskog dobra što nikako nije dobro. Naša je sreća da Europska komisija neće ocjenjivati kvalitetu Zakona, jer sredstva ne bi dobili.

Sjetimo se one “Nije u šoldima sve!” Naš zadatak je zaštititi i očuvati morsku obalu, odnosno njezine plaže i gole stijene za buduće generacije. Što će nam svi šoldi i infrastruktura ako, kao do sada, budemo dozvoljavali njezinu privatizaciju “tihim lobiranjem”.

Nezadovoljstvo struke, a potom građanskih udruga i inicijativa, ovakvim Zakonom prenijelo se i u Hrvatski sabor: 25. siječnja počela je rasprava o njemu prvim čitanjem. Zanimljivo je da se vodila burna rasprava samo oko jednog pitanja, a to je način/model “koncesioniranja plaža”.

Naime, pitanje koncesioniranja plaža obuhvaća samo mali dio ukupne problematike pomorskog dobra, tek oko pet posto, pa se postavlja pitanje zašto se nije raspravljalo o drugim neriješenim pitanjima i hoće li se o njima raspravljati u drugom čitanju. Prema svemu sudeći o njima se neće raspravljati jer su daleko složenija.

Oni koji dobro poznaju ovu problematiku lako će zaključiti da je osnovni razlog burne rasprave činjenica da su odredbe o tome nejasne i nedorečene, a u nekim slučajevima nelogične i kontradiktorne. Ukratko - Zakon nije dobro pripremljen.

Građanske udruge i inicijative zahtijevaju da se jasno propiše ukidanje mogućnosti naplaćivanja korištenja plaža. Naime, sada se mogu naplaćivati ulaznice za plažu.

Plaže se mogu koristiti i dijelom ili samo za goste hotela, kampova i turističkih naselja. O navedenom odlučuju županije bez ujednačenih općih kriterija. Zbog toga postoji različita praksa koncesioniranja. Te mogućnosti nisu koristile Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska Županija.

Zadarska je koristila sedam (četiri turistička naselja, jedan hotel i dvije plaže), Primorsko-goranska četiri (dva nudistička kampa, dva hotela i jednu plažu), Istarska tri (tri nudistička kampa), Ličko-senjska dva (jedan kamp i jednu plažu) i Šibensko-kninska dva (jedan kamp i jednu plažu). Koncesionari imaju dugoročne koncesije na još nekoliko godina. Na navedenim plažama se naplaćuju ulaznice, a dio nekih plaža se koristi samo za goste hotela, kampova i turističkih naselja.

Važno je naglasiti da samo jedan luksuzni/elitni hotel koristi plažu samo za svoje goste. Negoduje se, također, i zbog nelogičnog razvrstavanja plaža na: a) javne plaže, b) plaže ispred hotela, kampa i turističkog naselja i c) plaže za posebne namjene, te nejasno propisane odredbe o postotcima površina na kojima koncesionari mogu obavljati djelatnosti i to izvan naselja 70 posto kopna i 50 posto akvatorija i u naselju 50 posto kopna i 30 posto akvatorija.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Evo nekoliko primjera da odredbe o modelu koncesioniranja nisu dobro pripremljene. Prvo se kaže da plaže moraju biti dostupne svima pod istim uvjetima što znači da su sve javne, a potom da se razvrstavaju u “javne plaže”, “hotelske plaže” itd. što se može shvatiti da “plaže ispred hotela” ipak nisu javne.

Kaže se da koncesionari (op.a. na svim plažama) za obavljanje djelatnosti mogu koristiti određene postotke kopna i akvatorija što se može shvatiti da ih građani ne mogu koristiti. Dakle, ovo je nejasno. Tijekom rasprave Ministarstvo je dalo tumačenje da će i plaže ispred hotela biti javne, neće se ograđivati i ulaz se neće naplaćivati.

Evo primjera kako se to moglo jasnije propisati, a u skladu s očekivanjem građana: “Sve plaže su javne što znači da ih mogu koristiti svi posjetitelji (građani i turisti), prema istim uvjetima. Ulaz na plaže se ne naplaćuje. Koncesionari su dužni o svom trošku: održavati čistoću na svim površinama, osigurati korištenje sanitarnih objekata (wc-a), tuševa, organizirati službu spašavanja itd.

Koncesionari mogu na jednom dijelu površine sunčališta svim posjetiteljima (građanima i turistima) iznajmljivati ležaljke i suncobrane i to u naselju na 50 posto površine, a izvan naselja 70 posto. Preostali dio površine sunčališta koriste svi posjetitelji, koji nemaju potrebu koristiti ležaljke i suncobrane.”

Dakle, u pogledu korištenja plaže ne bi trebalo biti razlike između građana i turista je su svi posjetitelji/korisnici plaže. Siguran sam da je to politika korištenja plaža koju Ministarstvo želi provesti, ali nažalost to ne zna jasno (nedvosmisleno i precizno) propisati.

Najvažnije je da je propisan postotak površine sunčališta na kojima mogu biti ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, odnosno na kojemu ne smiju biti. To je mjera kojom se sprječava komercijaliziranje čitave površine sunčališta.

Jedna od novih nelogičnosti bi bila da za drugo čitanje Ministarstvo propiše, kao što je najavilo, da se plaže ne smiju ograđivati. Zašto? Jer je to suvišno i apsurdno ako se kaže “plaže koriste svi posjetitelji prema istim uvjetima”. Naime, nije važno jesu li plaže ograđene ili ne nego da se vrata na ogradama ne zaključavaju tijekom dana.

Poznato je da kampovi i hoteli koji imaju sobe u razini zemlje moraju biti ograđeni radi sigurnosti. Štoviše, ako takvi objekti nisu ograđeni na plažama mladi u ljetnim noćima organiziraju bučne tulume u blizini hotelskih soba, odnosno kamp kućica tako da gosti ne mogu spavati. Da bi plaže ispred hotela i kampova mogli koristiti građani i drugi turisti važno je da su vrata na ogradi otvorena tijekom dana i da plaže imaju javni prilaz.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Za sigurnost hotela i kampa je važno da vanjski posjetitelji/korisnici plaže koriste javni prilaz, odnosno da ne prolaze kroz hotel ili kamp. Ministarstvo o ovome treba voditi računa kada najavljuje da se u roku od dvije godine moraju ukloniti sve ograde oko plaža, odnosno hotela i kampova. Očito je da ono ne poznaje dovoljno problematiku sigurnosti hotela i kampova.

Kao što je rečeno, sada postoji mogućnost naplaćivanja ulaznica za plaže i korištenje plaža djelomično ili samo za goste hotela, kampova i turističkih naselja.

Takvih plaža je 18. Na svima se naplaćuju ulaznice osim na plaži ispred luksuznog/elitnog hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa (pet zvjezdica) koja se koristi samo za goste hotela. Takva plaža je iznimka od načela “sve su plaže javne”.

Nakon burne rasprave i kritika na model koncesioniranja plaža postavlja se pitanje: hoće li Ministarstvo u drugom čitanju predložiti samo ukidanje mogućnosti naplate ulaznica za plažu ili će predložiti i ukidanje mogućnosti da najluksuzniji/elitni hoteli koriste plaže samo za svoje goste? Važno je iz jedne krajnosti ne ići u drugu.

Nedvojbeno je da Hrvatska u turističkoj ponudi mora, kao i druge njoj konkurentske zemlje, imati barem nekoliko luksuznih hotela i kampova s plažama samo za njihove goste.

Kada bi se ta mogućnost ukinula to bi bila velika šteta za hrvatski turizam. Kada je riječ o hotelima mogu se propisati uvjeti kao npr. “iznimno (od načela ‘sve su plaže javne’), hoteli mogu imati plaže samo za svoje goste ako su ispunjeni uvjeti: 1. ako je hotel kategorije 5 zvjezdica, 2. ako je hotel izvan naselja ili ako je u naselju, a nema prirodnu plažu nego kupalište na golim stijenama, 3. ako je ta površina najviše (npr.) pet posto ukupne površine svih plaža u naselju, odnosno turističkoj destinaciji.

Što više šetnica

Važno je da sve turističke destinacije koje nemaju dovoljno plaža urede što više šetnica uz more (lungomare-a) i uz njih komunalna kupališta sa sunčalištima na golim stijenama. Mnogi više vole takva kupališta nego prenapučene i bučne plaže.

Poznato je da Dubrovnik kao prestižna destinacija nema niti jedan hotel s plažom ili kupalištem na stijenama samo za svoje goste. Plaže i kupališta svih hotela su javna.

---

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
---

Štoviše, građani i turisti imaju dovoljno mogućnosti kupanja i na komunalnim (gradskim) plažama i uređenim sunčalištima na golim stijenama uz lungomare poluotoka Lapad. Ako Dubrovnik želi status prestižne destinacije onda mora imati barem jedan elitni hotel s kupalištem na stijenama samo za svoje goste.

To bi mogao biti neobnovljeni hotel Belvedere ispred kojega su gole stijene površine koja odgovara kapacitetu hotela. Ako bi ovo kupalište koristili samo gosti ovog hotela građani bi i dalje imali dovoljno mogućnosti kupanja, a Dubrovnik bi dobio hotel najvećeg standarda kojeg sada nema.

Ovo je pitanje minimalnog kompromisa između potrebe razvoja kvalitetnog turizma i potrebe lokalnog stanovništva za kupanjem. Ovaj razuman kompromis će podržati svi koji su svjesni da živimo od turizma. No, uvijek će biti i onih koji to nisu.

Na kraju treba upozoriti na veliki propust da je propisano samo koncesioniranje plaža, a ne i kupališta na golim stijenama. To znači da se odredbe o plažama ne primjenjuju na njih. Kako je to moguće? Poznato je da imamo ispred hotela uglavnom takva kupališta, a ne plaže.

Od brojnih pitanja, koja se ne rješavanju ovim Zakonom, u nastavku ću se osvrnuti samo na četiri da bih ukazao koliko su sva važna, a ne samo koncesioniranje plaža.

Nejasni propisi

1. Novim nejasnim kriterijima za utvrđivanje granice pomorskog dobra Povjerenstvima se daje diskrecijsko pravo određivanja granice

Poznato je da Ministarstvo od donošenja Pomorskog zakonika 1994. nije uspjelo jasno propisati ove kriterije. U važećem Zakonu su četiri logična kriterija, ali nisu jasno propisana.

Kako se mogu jasnije propisati, a da se način/model određivanja granice bitno ne mijenja? Logično je da se ova granica određuje samo na temelju jednog kriterija i nekoliko iznimki. U skladu s duhom Zakona, umjesto četiri kriterija, mogu se propisati jedan kriterij “granica između golih stijena i vegetacije” (granica početka vegetacije) i tri iznimke koje se primjenjuju ako su ispunjeni određeni (specifični) uvjeti. Zar to nije logično?

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Samo se tako može učinkovito zaštititi pomorsko dobro (gole stijene i plaže). Umjesto toga u novom Zakonu su nejasno propisana čak tri kriterija i pet iznimki. Tako se Povjerenstvima za određivanje granice omogućava diskrecijsko pravo izbora kriterija, a to znači još veću neujednačenost prakse određivanja ove granice.

Štoviše, omogućava se legalizacija privatizacije pomorskog dobra, odnosno pogodovanje pojedinim investitorima. Svrha Zakona bi morala biti uvesti red na pomorskom dobru, a ne još veći nered.

2. Zakon ne sprječava pojavu privatizacije pomorskog dobra

Izgradnja hotela, hotelskih naselja i drugih poslovnih objekata ne ugrožava pomorsko dobro, jer je ona prostorno-planski usmjeravana i kontrolirana i ne može se ishoditi građevinska dozvola prije nego se odredi granica pomorskog dobra. Štoviše, ovi poslovni objekti se sporo grade jer priprema izgradnje, zbog institucionalnih prepreka, traje godinama.

Dio javnosti sumnja da se nejasnim Zakonom želi omogućiti velikim stranim investitorima privatizacija pomorskog dobra. To jednostavno nije moguće jer ne postoji njihov interes za takvim ulaganjima.

Naime, u poslovnom svijetu je poznato da su u Hrvatskoj rizična ulaganja u nove tzv. “green field” projekte zbog velikih institucionalnih prepreka. Postoji čak krilatica “Invest everywhere except Croatia”. Oni, međutim, imaju veliki interes za ulaganjem u postojeće hotele tzv. “brown field” projekte zbog atraktivnosti naše obale.

Činjenica je, međutim, dok se izgradi jedan hotel izgrade se tisuće apartmana. Prekomjerna izgradnja apartmana – apartmanizacija postaje sve intenzivnija masovna pojava.

Svjedoci smo nekretninskog ludila koje je zahvatilo čitavu obalu u utrci za zaradom preko noći, koja sve više podsjeća na Kalifornijsku zlatnu groznicu 1848. Velikih investitora koji žele graditi hotele se ne treba bojati, ali se treba bojati onih koji grade apartmane za tržište nekretnina i velikog broja pojedinaca koji grade vile za iznajmljivanje. Oni kao “grizlice” nagrizaju pomorsko dobro u nastojanju da im objekti budu što bliže moru.

Dakle, devastacija čitave obale se događa zbog galopirajuće apartmanizacije, koja nas vodi u neodrživi - masovni turizam, a privatizacija pomorskog dobra zbog izgradnje vila i apartmana kada se grade dijelom na golim stijenama. Do toga dolazi ako prije izdavanja građevinske dozvole nije određena granica pomorskog dobra.

Poznato je i da se oni grade na samoj granici pomorskog dobra, jer Zakonom nije propisana najmanja udaljenost od granice. Najagresivniji oblik privatizacije je kada se oni grade nelegalno dijelom na pomorskom dobru, a nakon toga se nelegalno grade i nasipi da bi se sve “tihim lobiranjem” legaliziralo nakon isteka roka legalizacije. Sve to gledamo, a ništa ne poduzimamo. Ne želimo ili ne znamo?

Jedan od ciljeva politike korištenja pomorskog dobra mora biti zaštita plaža i stjenovite obale za potrebe rekreacije građana: kupanja, sportskog ribolova, šetnji i sl.. Građani moraju imati slobodan prilaz moru izgradnjom lungomare-a ili zasebnih prilaza s javnih prometnica.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Preventivne mjere

3. Sankcije za privatizaciju pomorskog koje su prijetnja “praznom puškom”

Prvo, nije logično najavljivati sankcije za nelegalno izgrađene mule i to novčane kazne i njihovo uklanjanje jer su građani duž čitave obale izgradili tisuće i tisuće mula koje koriste kao privezišta. To je neprovedivo jer nakon više od 25 godina nije moguće utvrditi tko ih je izgradio, pa ih možemo nazvati “muli naših didova”.

Oni će se događati sve dok država ne izgradi, odnosno organizira sustav komunalnih privezišta. Drugo, neprovediva je odredba “Za građevine vidljive na DOF-u 2011. koje su jednim dijelom ili u cijelosti izgrađene na pomorskom dobru iz članka 4. ovog Zakona granica pomorskog dobra može se utvrditi sukladno ovom članku (članku 23.), a izuzeti dio nekretnine postaje Vlasništvo RH.”

Dva su takva slučaja, kada je građevina izgrađena sukladno građevinskoj dozvoli (legalna građevina) koja je izdata prije određivanja granice pomorskog dobra i kada nije izgrađena sukladno građevinskoj dozvoli (nelegalna građevina) koja je izdata nakon određivanja ove granice.

4. Nisu propisane preventivne mjere za sprječavanje privatizacije pomorskog dobra

Pitanje Ministarstvu: Kao je moguće da novim Zakonom nije propisana niti jedna preventivna mjera za zaštitu pomorskog dobra? Smatram logičnim da se ove mjere propišu slijedećim odredbama:

1. Pomorsko dobro se štiti od uzurpacije određivanjem granice pomorskog dobra i izgradnjom šetnica uz more (lungomare-a) da bude dostupno svima.

2. Građevine koje ne služe zadovoljavanju općih potreba za korištenjem mora, odnosno one koje nisu u općoj upotrebi, ne smiju se graditi na morskoj obali od određenog datuma (npr. dana stupanja na snagu Pomorskog zakonika kada se počeo uvoditi red na pomorskom dobru).

3. Prije donošenja prostornih planova jedinica lokalne samouprave moraju se odrediti granice pomorskog dobra na svim građevinskim četicama u prvom redu do mora.

4. U građevinskom području na česticama u prvom redu do mora, ako nije određena granica pomorskog dobra, ne smiju se izdavati bilo kakve dozvole: lokacijske, građevinske i dr..

5. Izvan građevinskog područja na česticama u prvom redu do mora, ako nije određena granica pomorskog dobra, ne smiju se izdavati bilo kakve dozvole za izgradnju: kuća i zgrada (zidanih i montažnih) ili za postavljanje gotovih građevina: prenosivih/mobilnih za: a) robinzonski smještaj i b) stambenih građevina za vlastite potrebe i c) za potrebe seoskog turizma OPG-a.

6. Prostornim planovima za građevinska i izvan građevinska područja mora biti propisana minimalna udaljenost od granice pomorskog dobra do kuća i zgrada koje se grade i do gotovih građevina koje su prenosive/mobilne,

7. Planovima mora biti propisana ta minimalna udaljenost do prenosivih/mobilnih građevina robinzonskog smještaja izvan građevinskog područja.

8. Izgradnja nasipa se mora planirati prostornim planovima.

9. Za izgradnju nasipa ne smije se izdavati građevinska dozvola ako nije utvrđena granica pomorskog dobra.

Umjesto zaključka: Ovakvim Zakonom se sigurno neće riješiti pravni nered jer on nije reformski, kako ga najavljuje Ministarstvo. Štoviše, nered se neće riješiti sve dok Ministarstvo ne promijeni način pripreme prijedloga Zakona, odnosno dok ne počne uvažavati struku. Naime, zabrinjavajuća pojava je da se struka ne konzultira nego ignorira. Ako bilo koje ministarstvo godinama ne zna riješiti neki problem onda se treba obratiti struci, odnosno angažirati konzultante. Svaki problem se mora riješiti navrijeme na bilo koji način, korištenjem znanja “u kući” ili “izvan kuće”. Radne skupine i javna eSavjetovanja služe državnoj administraciji samo za zadovoljavanje forme da se kaže: “Zakon je izrađen u konsenzusu s javnošću”. Tako se režira alibi za loše propise i izbjegava odgovornost za štetu društvu u cjelini. Ovim Zakonom, koji je kao “brod koji pušta na sve strane”, ne može se provesti dugo očekivana reforma u području pomorskog dobra.

Autor je turistički konzultant, vlasnik i direktor Hotels and Marinas Consulting d.o.o., s više od 20 godina rada u Ministarstvu turizma, uključujući mjesto savjetnika i glavnog savjetnika ministra

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozo Radic/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Goran Sebelic/Cropix/Cropix Goran Sebelic/Cropix/Cropix
Bozo Radic/Cropix

Mr. sc Davor Njirić

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Pitanje koncesioniranja plaža obuhvaća samo mali dio ukupne problematike pomorskog dobra, tek oko pet posto, pa se postavlja pitanje zašto se u Saboru nije raspravljalo i o drugim neriješenim pitanjima i hoće li se o njima raspravljati u drugom čitanju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/kako-je-moguce-da-predlozenim-zakonom-nisu-propisane-preventivne-mjere-za-sprjecavanje-privatizacije-pomorskog-dobra-1262529 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0246c8342091669f7447bb2ab43221ac3701b949 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+mogu%C4%87e+da+predlo%C5%BEenim+zakonom+nisu+propisane+preventivne+mjere+za+sprje%C4%8Davanje+privatizacije+pomorskog+dobra%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkako-je-moguce-da-predlozenim-zakonom-nisu-propisane-preventivne-mjere-za-sprjecavanje-privatizacije-pomorskog-dobra-1262529 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkako-je-moguce-da-predlozenim-zakonom-nisu-propisane-preventivne-mjere-za-sprjecavanje-privatizacije-pomorskog-dobra-1262529 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U stručnim krugovima smatra se da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije dobro pripremljen te da se mnoga pitanja njime neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će se njime napraviti još veći nered. U Saboru je počela rasprava o ovom zakonu, no vodila se samo oko jednog pitanja, modela ‘koncesioniranja plaža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mr. sc. Njirić: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaMr. sc. Njirić:

Kako je moguće da predloženim zakonom nisu propisane preventivne mjere za sprječavanje privatizacije pomorskog dobra?

Piše Davor Njirić, turistički konzultant
6. veljače 2023. - 15:39

Novi Zakon o pomorskom dobru Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je najavilo kao reformu u sektoru pomorstva, odnosno reformu zakonodavnog okvira koji čine još dva zakona. Štoviše, ono je naglašavalo da je donošenje ovog Zakona uvjet da se mogu koristiti sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO-a) za ulaganja, prije svega, u objekte infrastrukture pomorskog prometa.

U stručnim krugovima je prijedlog Zakona dočekan s velikim razočaranjem jer nije dobro pripremljen. Očekivanja su bila da će se njime nakon više od 25 godina riješiti brojna neriješena pitanja i uvesti red na pomorskom dobru. Međutim, prema dosadašnjim primjedbama i velikom negodovanju struke, može se zaključiti da se mnoga neće riješiti. Štoviše, može se očekivati da će...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:27