StoryEditorOCM
ObalaPOGLEDAJTE IZNOSE

Drastično povećani paušalni porezi, iznajmljivačima smrklo: ‘Kad usred ljeta čistite septičku, gosti od smrada ne mogu‘

Piše vijesti sd
14. siječnja 2024. - 13:35

Ne prestaju reakcije iznajmljivača u obalnom dijelu Hrvatske na ovogodišnje drastično povećane iznose paušalnog poreza po krevetu za turističko iznajmljivanje. Neki gradovi - poput Pule, Splita i Dubrovnika - odlučili su se za maksimalan iznos od 199 eura, a u turističkim mjestima u okolici Šibenika plaćat će se, primjerice, 150 eura po krevetu godišnje, javlja HRT.

Mještani turističkog Žaborića nedaleko od Šibenika revoltirani - ove je godine paušal gotovo 4 puta veći od dosadašnjeg!

- Digli su nam komunalije, digli su nam po ležaju cijenu, a mi od toga ništa nemamo, govori Nevenka Gović, iznajmljivačica.

U mjesto se ne ulaže, tvrde za HRT, nemaju odvodnju, u pojedinim dijelovima ni javnu rasvjetu. A svrstani su u istu cjenovnu kategoriju kao Šibenik.

- Ovih 150 eura paušala je za one najatraktivnije zone koje su naravno i po učestalosti i po popunjenosti u samom vrhu, naglašava Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Popunjen je Žaborić ljeti toliko da "puca po šavovima", no ljute se domaći - dozvole za gradnju neprekidno se izdaju, a infrastruktura trpi.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mjesec i pol, kada je špica, nema vode, struja nestane, pritisak vode slab, počnu s bazenima, zalijevaju vrtove, travu, vode nema 6 sati, ljudi dolaze na tuširanje, pritiska nema, ljuti se Rajna Živković, iznajmljivačica.

I onda dobiju loše recenzije gostiju zbog manjka osnovne infrastrukture.

- Mislim da sigurno svi znate što znači usred sezone čišćenje septičkih jama, kada od tog smrada gosti zatvaraju vrata i prozore, govori Zorica Petković, iznajmljivačica.

Pa traže - ako se već drastično povisio paušalni porez, neka se taj novac vrati onamo gdje je naplaćen.

- Mi smatramo da bi bilo u redu, neka se povisi cijena. Ali svatko je u svom dvorištu postavio rasvjetni stup pa neka subvencioniraju taj rasvjetni stup, račun za Elektru. Neka subvencioniraju ljudima pražnjenje jama, naglašava Nikica Gović, predsjednik MO Žaborić.  

- Mislim da bi lokalna uprava iznajmljivačima trebala predstaviti program što će se njihovim novcem napraviti da bi se poboljšala destinacija, destinacijski menadžment i sama kvaliteta usluge unutar destinacije, istaknula je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.  

A nju zasad, uz potpore pojedinih turističkih zajednica, uglavnom podižu sami iznajmljivači.

-Taj smještaj je danas 36 posto bolje popunjen od ostalog obiteljskog smještaja koji nije investirao i s druge strane puni se u predsezoni i posezoni, rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarner za HRT.

Pa upozoravaju iznajmljivači duž obale - treba razlučiti tradicionalni obiteljski smještaj od rentijerstva.

- Još uvijek najbolje žive oni iznajmljivači koji nisu ni kategorizirali svoje stanove, koji uredno oglašavaju te stanove na raznoraznim platformama na internetu i stavljaju čisti crni novac u džep, kazala je Maja Škufca, iznajmljivačica.

Sve svoje primjedbe na višestruko podizanje paušala iskazali su iznajmljivači svojedobno i u javnom savjetovanju. No, primjedbe nisu prihvaćene, višestruko uvećani paušalni porez je izglasan - pitanje je sada koliko će to utjecati na ovogodišnje cijene u privatnom smještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:07