StoryEditorOCM
ObalaĐIR SA ‘ĐIROM‘

Dalmatinski grad ima kružni prijevoz, još sedam dana besplatno: ‘Interes je odličan, u svibnju vožnja za 50 centi‘

23. travnja 2024. - 21:37

Više od 20 dana je prošlo otkada je Makarska dobila svoj prvi javni kružni prijevoz ‘‘Điro‘‘ za koji je ‘‘Makarski komunalac‘‘ za početak osigurao dva kombija sa po 9 sjedala.

Tijekom travnja vožnja ‘‘Đirom‘‘, koji prometuje od Dugiša do Velikog Brda je besplatna, a od 1. svibnja do 15. lipnja cijena karte će biti 0,5 eura po vožnji, dok će za vrijeme sezone, od 15. lipnja do 15. rujna, karta koštati 2 eura.

Umirovljenici, studenti te socijalno ugrožene osobe će se uz pomoć pokaza voziti po cijeni od jednog eura mjesečno.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kakav je interes za ‘‘Đirom‘‘ upitali smo gradsku tvrtku ‘‘Makarski komunalac‘‘ iz koje kazuju da je početak zbilja odličan, a za sada se prometuje sa dva unajmljena kombija. Najčešći polasci "Đira" su sa stanica Dugiš, zgrade POS-a, Pijaca, Ratac, Sinokoša i Veliko Brdo.

Konačni cilj električni bus

U prvih 10 dana rada najveći intenzitet putnika je tijekom jutra do podne, a zatim u popodnevnoj smjeni od 17 sati prema večeri.

U planu je širenja i prilagođavanja rute ‘‘Đira‘‘, a kako bi se otvorile nove autobusne stanice ovisno o tome nalaze li se na županijskoj ili državnoj cesti, potrebne su suglasnosti javnopravnih tijela uključujući i potvrde MUP-a i na tome ‘‘Komunalac‘‘ radi.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Kombiji ‘‘Đira‘‘ su u najmu i na temelju odredbi Zakona o javnoj nabavi, Plana nabave za poslovnu godinu 2024. godinu, Pravilnika o postupcima jednostavne nabave te provedenog postupka nabave usluge - najma vozila za prijevoz putnika CPV oznake 6000170000-0, JN-4-U/24-3 donesena je odluka kojom je temeljem činjenica utvrđenih u provedenom postupku, kao najpovoljnija ponuda odabrana ponuda društva Talea d.o.o. Makarska.

Najam jednog kombija je 1200 eura, a konačni cilj kružnog linijskog prijevoza je da se jednog dana obavlja uz pomoć električnih mini-buseva. Do tada ovisno o interesima korisnika odlučit ćemo o nabavi buseva ili kombija - kazali su iz ‘‘Komunalca‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:42