StoryEditorOCM
Dalmacijatematska sjednica županijske skupštine

Lendić: Raspravljali bi smo o novom zdravstvenom zakonu, a nitko iz resornog ministarstva nije pozvan na ovu raspravu

Piše PSD.
16. lipnja 2015. - 18:32
Dva dana prije krajnjeg roka, vijećnici Splitsko dalmatinske županije uputili su Ministarstvu zdravlja prijedloge Nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštiti i novog Zakona o zdravstvenom osiguranju, no uz prijedloge su uputili apel državi da se ovakve važne i ozbiljne izmjene zakona ne smiju donositi u hitnoj, već u normalnoj saborskoj proceduri.

Cijelu priču oko skupštinskog zasjedanja i izmjena zakona koji se tiče svih nas, pokrenuo je vijećnik Dražen Budimir, po opredjeljenju 'desni' vijećnik, a po struci liječnik, jer je još na prethodne dvije sjednice tražio hitnu sjednicu s jednom, jedinom temom - zdravstvo.

- Želimo izbjeći donošenje ovih zakonskih izmjena u hitnoj proceduri jer bi se na taj način izgubila prava pacijenata - ponovio je svoj stav vijećnik Budimir. Zašto su sazvali tematsku sjednicu objasnio je predsjednik Skupštine Petrosalv Sapunar:

- Odlučili smo da do 19. lipnja kada ističe zakonski rok za prijedloge, moramo imati tematsku sjednicui zato smo tu - kazao je vijećnicima Sapunar. Počelo je mirno, no nastavilo se burno i to, po tko zna koji put na relaciji HDZ-SDP.

Boje vladajućih u Skupštini branio je Ante Sanader, a boje vladajućih u državi Vedran Lendić.

- Moramo govoriti zbog naroda koji nas je birao, mogu vam ja kao zastupnik najaviti izgradnju pet bolnica u Splitu, ali čemu takve priče, govorit ćemo ono što možemo napraviti, a to je bolji život svih građana. Ovdje nema mjesta politikanstvu - poručio je Sanader.

S druge strane i lijevog bolka progovorio je Vedran Lendić:

- Očekivao sam goste na ovoj raspravi, očekivao sam da će nam netko iz Ministarstva dati odgovore, a nikoga nema, zašto nitko nije pozvan - požalio se Lendić.

Helena Bandalović, bivša pročelnica za zdravstvo uzvartila je kako iz resornog Minisatrstva nitko nije zvao na sastanke bilo koga iz ove županije, što je neprihavtljivo, jer riječ o ozbiljnim zakonskim aktima.

Svi ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova dali su svoje prijedloge i zamjerke, dr Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja sveo na pet kritičnih točaka; nedostupnost, naplata usluga, nasljeđivanje ambulanti, nepredvidivost opstanka i privatizacija zdravstva. Zanimljivi podaci čuli su se od dr Dolores Biočine Lukenda, ravnateljice Stomatološke poliklinike:

- Stanje oralnog zdravlja u anšoj državi je kritično, na predzadnjem smo mjestu od svih članica Europske unije - uputila je vijećnike u slabosti našeg sustava u dentalnoj medicini dr Biočina-Lukenda.

Kako je u praksi najbolje znaju liječnici,a među njima je Anita Rako: Na njihovih 150 izmjena, ja imam 150 milijuna pitanja, a najviše će patiti pacijenti' kazala je dr Anita Šimac Rako, liječnica i vijećnica iz Sinja.

Na kraju je nakon povuci-potegni rasprave tematska sjednica okončana, a ako vijećnici žele mogu sva pitanja uputiti već ove subote, jer resorni ministar Siniša Varga stiže u Split. Rok za prijedloge će proći dan prije no možda neće biti loše da prvi čovjek ovako važnog resora čuje direktne primjedbe s juga. Politici, zaključili su, ne bi trebalo biti mjesta u zdravstvu, no ako je suditi po najavljenim izmjenama pravo na liječenje neće imati svi, već samo oni bogati.

Ima novi zakon i dobre strane, kazala je Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, misleći na zdravstveni turizam, specijalizacije u Domovima zdravlja, no požalila se na ukidanje riječi 'nastavni' iz naziva institucije.

- Mi educiramo mlade ljude, surađujemo sa Sveučilištem pa ne razumijemo smisao ove izmjene - kaže dr. Ninčević.

PIŠE: Ojdana Koharević,
FOTO: Arhiva/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 23:10