StoryEditorOCM
Svijetsoj B.1.617

WHO upozorava: Indijska varijanta koronavirusa otkrivena u uzorcima iz 17 zemalja. Preliminarne analize pokazuju potencijalno veću zaraznost

28. travnja 2021. - 09:47
A technician of the Molecular Biology Laboratory of Villa Clara, in Cuba, analyzes PCR samples amid the novel coronavirus, COVID-19, pandemic, on April 25, 2021. (Photo by Yamil LAGE/AFP)Yamil Lage

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je varijanta koronavirusa, za koju se vjeruje da je raspirila epidemiju koronavirusne bolesti u Indiji, otkrivena u uzorcima u 17 zemalja.

Varijanta B.1.617 otkrivena je u više od 1200 virusnih sekvencija unesenih u bazu podataka GISAID "iz najmanje 17 zemalja". 

"Većina sekvencija je iz Indije, Velike Britanije, SAD-a i Singapura", objavio je u utorak WHO.

WHO je nedavno evidentirao varijantu B.1.617, koja obuhvaća nekoliko podvarijanti s ponešto drukčijim mutacijama i karakteristikama, kao "varijantu od interesa".

No nije je još proglasio "zabrinjavajućom varijantom" što bi značilo da je opasnija od izvorne varijante koronavirusa jer se, primjerice, brže širi, smrtonosnija je ili otpornija na cjepivo.

WHO je ipak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:34