StoryEditorOCM
Svijettako on kaže

Vučić: ‘Srbija nije potpisala sporazume s Ukrajinom o oružju i streljivu, mi vodimo jednu nezavisnu politiku‘

Piše Hina
29. veljače 2024. - 17:57

Srbija nije potpisala nikakav aranžman s Ukrajinom u vezi s oružjem i streljivom, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Tirani poslije samita Ukrajina - Jugoistočna Europa.

Drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Europa u Tirani domaćini su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Albanije Edi Rama.

"Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane s predsjednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN-a i rezolucije UN-a, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovorio na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Dodatno pitanje bilo je zašto bi Srbija zadržala takav "hibridni stav" prema Ukrajini i Rusiji, te je li potpisao neke konkretne sporazume s ukrajinskim predsjednikom u vezi s oružjem ili streljivom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u srijedu u Tirani, na samitu s čelnicima regije, da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe te je najavio pokretanje Foruma obrambene industrije Ukrajina-Balkan. Zemlje regije imaju razvijenu vojnu industriju, a proizvodnju streljiva imaju posebice Srbija i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio pokretanje tvornice streljiva u Hrvatskoj.

Komentirajući službeno stajalište Srbije prema Rusiji, Vučić je naglasio kako to nije "hibridna pozicija", već "vrlo jasno stajalište slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda".

Na pitanje novinara je li se Srbija uskladila s deklaracijom EU-a kojom se predsjednika Rusije Vladimira Putina smatra odgovornim za ubojstvo ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usuglašavala po tim pitanjima i da joj je važno da vodi "samostalnu politiku, nezavisnu i da procjenjuje od slučaja do slučaja".

Radio Slobodna Europa objavio je ranije danas, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, da se Srbija nije uskladila s deklaracijom EU-a u kojoj se za smrt Navaljnog odgovornost pripisuje ruskom predsjedniku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:21