StoryEditorOCM
Svijetpitanje svih pitanja

Vruća linija SAD - Izrael: Otkriveno što je Biden tražio od Netanyahua, ali i zašto izraelski čelnik nije optimist

Piše vijesti sd
7. studenog 2023. - 23:25

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pristane na trodnevnu pauzu u borbama kako bi se omogućio napredak u oslobađanju nekih talaca koje drži Hamas, navodi se u izvješću Axiosa, koji se pozvao na dva američka i izraelska dužnosnika.

Biden i Netanyahu telefonski su razgovarali u ponedjeljak. U svojoj prepisci poziva, Bijela kuća je navela da su dvojica čelnika "razgovarala o mogućnosti taktičkih pauza".

Citirajući američkog dužnosnika, Axios je izvijestio da bi prema prijedlogu o kojem raspravljaju SAD, Izrael i Katar, Hamas oslobodio 10 do 15 talaca. Trodnevna pauza bi se također iskoristila za provjeru identiteta svih talaca i dostavu popisa imena osobama koje se drži u zatočeništvu, rekao je dužnosnik, kako prenosi The Guardian.

Tijekom razgovora u ponedjeljak, Netanyahu je rekao Bidenu kako ne vjeruje Hamasovim namjerama te da ne vjeruje da su spremni pristati na dogovor u vezi s taocima, rekla su dvojica američkih i izraelskih dužnosnika.

Izraelski premijer je dodao da bi Izrael mogao izgubiti trenutačnu međunarodnu potporu koju ima za operaciju ako borbe prestanu na tri dana, rekli su dužnosnici.

Najmanje 240 ljudi oteto je tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada, prema izraelskim dužnosnicima. Hamas je oslobodio dvije Izraelke i dvije Amerikanke, majku i kćer.

image
Brendan Smialowski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:49