StoryEditorOCM
Svijetrazbijanje s neba

Pogledajte očajnički pokušaj ruskog vojnika koji se granom bori protiv ukrajinskog drona dok ga ovaj progoni

1. prosinca 2023. - 13:49

Koliko su dronovi preuzeli ratište u Ukrajini pokazuju i videosnimke koje su ovaj tjedan objavljene na društvenim mrežama. Najbrutalniji je video na kojem se ruski vojnik očajnički bori s dronom koji ga progoni oko prikolice.

Rus pokušava spasiti živu glavu, mlati dron granom, gađa ga kamenjem, no ništa ne pomaže. Drugi dron izdaleka snima ovaj smrtonosni ples koji nije dobro završio za ruskog vojnika. Video je objavila Rubak Wild Division. Riječ je o postrojbi ukrajinske 82. zasebne desantno-jurišne brigade koja upravlja bespilotnim FVP letjelicama.

Točno 80 sekundi od otkrivanja do uništenja

Minuta i 20 sekundi. Upravo je toliko trebalo ukrajinskom timu s druge snimke da bespilotnom letjelicom otkrije rusko borbeno vozilo i zatim pošalje drugi dron s eksplozivom i unište BTR. Novi je to rekord u brzini pronalaženja i likvidacije neprijatelja u ratu dronovima, kaže Robert Brovdi, slavni ukrajinski zapovjednik odreda operatera bespilotnih letjelica.

Taj se napad dogodio na istočnom rubu sela Krinkija na lijevoj obali rijeke Dnjepar gdje su Ukrajinci uspostavili mostobran i sad se bore da ga prošire.

Prije prelaska na okupiranu lijevu obalu Dnjepra, ukrajinski su stručnjaci proveli tjedne u elektroničkoj pripremi terena. Postavljanjem mobilnih jedinica za ometanje radio signala dok su ciljali ruske ometače signala, stvorili su mrtvu zonu za ruske bespilotne letjelice iznad sela Krinki. Ukrajinske posade za elektroničko ratovanje i operateri bespilotnih letjelica prvo su prizemljili ruske bespilotne letjelice, a zatim ispunivši nebo iznad Krinkija svojima dronovima uspostavili zračnu superiornost.

Ukrajinski marinci hakirali rusku bespilotnu letjelicu kako bi locirali njenu bazu i onda: ‘Bum!‘

Zapovjednik Brovdi otkrio je jedan od načina na koji njegovi borci gađaju svoje ruske kolege u Hersonu: presrećući video zapise ruskih bespilotnih letjelica i koristeći ih za identificiranje ruskih baza bespilotnih letjelica. Zatim prenose koordinate baza topništvu 36. brigade za precizne udare.

U videu koji se pojavio na društvenim mrežama zapovjednik Robert Brovdi opisao je jedan primjer kako funkcionira ovaj lanac. Sekvenca započinje kada je FPV ruska bespilotna letjelica koja kao u video igrama ima pogled iz prvog lica (first person view) lansirana negdje u Hersonu. „Ukrajinski stručnjaci za elektronsko ometanje (EW) odmah su presreli video signal drona, ispričao je Brovdi. Mnogi FPV dronovi prenose video natrag svojim operaterima duž široko korištenih radijskih frekvencija i bez puno enkripcije, što ih čini prilično lakima za hakiranje.

Ukrajinske EW posade prenijele su video snimku ruskog drona vlastitim operaterima 36. brigade marinaca, koji su geolocirali njegovo porijeklo i lansirali izviđački dron kako bi pregledali očito rusko lansirno mjesto.

"Možemo pogledati okolo dok traju pripreme", našalio se Brovdi. Pod "pripremama" je mislio na topništvo.

Brovdi je ukazao na izdajničke znakove koji su uvjerili posadu ukrajinskih marinaca da je pronašla rusku FPV bazu. Određena radijska antena, na primjer, kao i karakteristični kabel koji je povezivao antenu sa zgradom iz koje su ruski operateri slali dronove.

Ono što se zatim dogodilo bio je gotov zaključak forenzičkog EW-drona-obavještajnog-topničkog lanca ubojstva. Padale su granate ili rakete i digle u zrak rusku FPV bazu.

image
Ukrainian Presidency/Anadolu Via Afp
image

Operater bespilotnih letjelica 36. brigade mornaričkog pješaštva sa svojim dronom kvadrokopterom

screnshot X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 05:43