StoryEditorOCM
SvijetRAT U UKRAJINI

Ukrajinci napali ruski grad Belgorod, odjekuju eksplozije, najmanje 10 osoba je poginulo

Piše vijesti sd
30. prosinca 2023. - 16:10

15:54 Nove informacije o napadu u Belgorodu

Rusko ministarstvo za hitna stanja priopćilo je kako je u subotu u ukrajinskim udarima na Belgorod poginulo deset ljudi, uključujući dijete, a ozlijeđeno je njih 45. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je pogođeno stambeno područje, a u objavi na Telegramu pozvao je sve stanovnike da se presele u skloništa o dok se sirene oglašavaju po gradu, piše The Guardian.

Regija Belgorod, koja graniči sa sjevernom Ukrajinom, cijele je godine bila izložena granatiranju i napadima bespilotnim letjelicama za što vlasti okrivljuju Ukrajinu. Fotografije koje je objavila državna novinska agencija RIA pokazuju najmanje tri automobila u plamenu i crni dim koji se diže iz grada.

Dvoje stanovnika reklo je za Reuters da su vidjeli rakete protuzračne obrane kako se uzdižu u nebo praćene eksplozijama u zraku. List Kommersant citirao je izvor blizak ruskom istražnom odboru koji je rekao da su projektili ispaljeni iz višecijevnog bacača raketa u ukrajinskoj regiji Harkov pogodili klizalište na središnjem Katedralnom trgu, trgovački centar, stambene zgrade i automobil.

15:40 Zelenski o napadu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi kako je ubijeno najmanje 39 ljudi u napadu koji se dogodio u petak ujutro.

- Još uvijek otklanjamo posljedice jučerašnjeg ruskog napada. Ozlijeđeno je njih 159, a do sad ih je preminulo 39, rekao je Zelenski, prenosi The Guardian.

RANIJE

U tijeku je napad na ruski Belgorod. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je iznad nekoliko ruskih regija oboreno 13 projektila i 32 drona, dok su lokalni dužnosnici izvijestili da su u napadima ubijene četiri osobe, od čega dvoje djece.

Jedno je dijete ubijeno u Brjansku, a muškarac i dvoje djece stradali su u Belgorodu, piše BBC pozivajući se na ruske izvore, prenosi Jutarnji list.

Snimke na društvenim mrežama prikazuju kako je došlo do nekoliko eksplozija, gore zgrade i automobili. Centar Belgoroda je u dimu, a mogu se čuti i vriskovi građana. Belgorod se nalazi na granici Rusije i Ukrajine te je i ranije bio meta napada.

Inače u noći nakon najvećeg zračnog napada na Ukrajinu od početka rata, ruska vojska oborila je 32 ukrajinska drona iznad Moskve i ostalih dijelova zemlje, rekli su u subotu ruski vojni dužnosnici.

Dronove je presrela zračna obrana iznad ruskih oblasti Brjansk, Orjol i Kursk, u blizini ukrajinske granice, te iznad Moskovske oblasti, objavilo je ministarstvo obrane na Telegramu.

Ukrajinski napad dronovima uslijedio je nakon niza ruskih napada diljem Ukrajine u kojima je poginula najmanje 31 osoba, a 152 je ranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:44