StoryEditorOCM
Svijetnesloboda izraza

Ugledni Guardian dao otkaz karikaturistu nakon 40 godina rada; Razlog je ‘antisemitska‘ karikatura s Netanyahuom

Piše vijesti sd
17. listopada 2023. - 14:13

Prevladavajuće je mišljenje da je u uglednim zapadnim medijima zajamčena sloboda izraza. Budući da je The Guardian jedan od najuglednijih, kod njega bi to trebalo biti na najvišoj razini. Ipak, čini se da nije tako.

Britanski list The Guardian nije obnovio ugovor s karikaturistom Steveom Bellom nakon što je njegova karikatura koja prikazuje premijera Izraela proglašena antisemitskom.

Karikatura prikazuje izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua kako se priprema za operaciju na vlastitom trbuhu u bokserskim rukavicama, gdje se vide granice Pojasa Gaze s natpisom "Stanovnici Gaze, izlazite odmah".

Glasnogovornik Guardian News and Media rekao je u ponedjeljak da je donesena odluka da se s Bellom ne produži ugovor.

"Karikature Stevea Bella bile su važan dio The Guardiana u proteklih 40 godina, zahvaljujemo mu i želimo mu sve najbolje", naveli su iz lista, prenosi Klix.ba.

Bell je prošli tjedan objavio seriju postova na X-u, nekadašnjem Twiteru.

"Postaje skoro nemoguće nacrtati ovu temu za Guardian, a da ne budete optuženi za korištenje ‘antisemitskih poruka‘", napisao je Bell ranije na X-u.

Prepoznali Shakespeareova Shylocka

Bell je rekao da je crtež kritiziran nakon što je dobio telefonski poziv od novina u kojem se sugeriralo da se možda referira na Shylockovu izreku o "funti mesa" iz Shakespeareove drame "Mletački trgovac". On je rekao da je crtež bio inspirisan crtežom iz 60-ih godina predsjednika Lyndona B. Johnsona.

Na X-u je Bell rekao da je predao karikaturu ranije ovog mjeseca i "četiri sata kasnije dobio je tajanstveni telefonski poziv s porukom ‘funta mesa‘".

Bell je odgovorio: "Žao mi je, ne razumijem", a odgovor sa druge strane bio je: "Židovski tip; funta mesa; antisemitski stereotip".

Shylock, kamatar iz Shakespeareove drame "Mletački trgovac", smatra se jednim od najpoznatijih židovskih stereotipa u engleskoj književnosti zbog njegove pohlepnosti.

U Bardovoj poznatoj predstavi, Shylock traži funtu Antonijevog mesa ako zajam nije vraćen u roku od tri mjeseca, piše Klix.ba.

Pitanje je li karikatura Stevea Bella antisemitska ili ne zaslužuje ozbiljnu i utemeljenu raspravu. Međutim, prekinuti s dugogodišnjim karikaturistom putem poruke nije na razini ni lista iz zadnje provincije, a kamoli The Guardiana.

image

Iz The Guardiana cenzuru su opravdali pozivanjem na Shylocka iz Shakespeareova ‘Mletačkoga trgovca‘

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:20