StoryEditor
SvijetZADNJI DAN RAMAZANA

U Jeruzalemu prosvjed u znak podrške Palestincima kojima prijeti deložacija, deseci tisuća palestinskih vjernika natiskali se u džamiju Al-Aksa

Piše HINA
7. svibnja 2021. - 18:56

Deseci tisuća palestinskih vjernika natiskali su se u jeruzalemsku džamiju Al-Aksa na posljednji petak ramazana, a mnogi su nastavili prosvjedovati u znak podrške Palestincima kojima prijeti deložacija. 

S obzirom na to da je Izrael ukinuo većinu ograničenja u pandemiji covida-19 zahvaljujući brzoj kampanji cijepljenja, vjernici su se natiskali jedni uz druge i klečali uz molitvu na Platou džamija, na trećem najsvetijem muslimanskom mjestu. 
No stalne napetosti u gradu zbog izralesko-palestinskog sukoba bile su u središtu propovijedi koju je održao šeik Tayseer Abu Sunainah.

- Naši ljudi će ostati čvrsti i strpljivi u svojim domovima, na našoj blagoslovljenoj zemlji", rekao je Abu Sunainah o više palestinskih obitelji koje žive u istočnoj jeruzalemskoj četvrti Sheikh Jarrah, a koje bi mogle biti deložirane u okviru dugotrajnog pravnog postupka. 

Nakon molitvi, tisuće vjernika ostalo je prosvjedovati protiv deložacija. Mnogi su mahali palestinskim zastavama i skandirali stihove uobičajene na prosvjedima u Jeruzalemu: "Dušom i krvlju iskupit ćemo te Al-Aksa". 
Izraelski Vrhovni sud održat će u ponedjeljak ročište o deložacijama u Sheikh Jarrahu.

Stanovnici Sheikh Jarraha većinom su Palestinci, ali u susjedstvu se nalazi i mjesto koje religiozni Židovi štuju kao grobnicu drevnog visokog svećenika Simeona Pravednika.

Glasnogovornik Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava rekao je da će deložacije, "ako se narede i provedu, kršiti izraelske obveze unutar međunarodnog prava" na teritoriju istočnog Jeruzalema koji je okupiran u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

- Pozivamo Izrael da hitno zaustavi sve prisilne deložacije, uključujući one u Sheikh Jarrahu te da zaustavi svaku aktivnost koja bi dodatno pridonijela prisilnom okruženju i dovela do rizika od prisilnog premještanja- rekao je u petak glasnogovornik Rupert Colville.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Palestinci "predstavljaju spor oko nekretnina između privatnih stranaka kao nacionalističko pitanje, s namjerom poticanja nasilja u Jeruzalemu". Palestinci su odbacili optužbe. 
Izraelsko-palestinski sukobi izbili su u Sheikh Jarrahu uoči ročišta u ponedjeljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 20:16