stdClass Object ( [id] => 1328982 [title] => U jednom je tjednu na ovaj otok stiglo duplo više migranata negoli ima stanovnika - Europi pred izbore gori pod nogama! [alias] => u-jednom-je-tjednu-na-ovaj-otok-stiglo-duplo-vise-migranata-negoli-ima-stanovnika-europi-pred-izbore-gori-pod-nogama [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Bruxellesu je nastala uzbuna kad je sredinom rujna na talijanski otočić Lampedusu u samo nekoliko dana sa sjevernoafričkih obala Mediterana stiglo dvostruko više migranata nego što otok ima stanovnika. Migranti, doduše, stalno pristižu na talijansku obalu; samo ove godine dosad ih se iskrcalo oko 130.000 tisuća, pristižući uglavnom zloglasnom (srednje)mediteranskom rutom; samo ove godine više od 2500 migranata poginulo je ili nestalo dok su pokušavali prijeći Sredozemlje, gotovo tisuću više nego u istom razdoblju prošle godine.

O čemu se onda radi, čemu uzbuna u središtu eurounijske vlasti baš sad?

Talijanski Pelagijski otoci mrvice su kopna usred Sredozemnog mora, između Sicilije i Sjeverne Afrike, odnosno Tunisa. Bliže Africi. Najmanji, Lampione, tek velika stijena, nenaseljen je. Linosa ima niti pet i pol kvadratnih kilmetara površine, niti petsto stanovnika.

A najveći među njima je otok Lampedusa, sa 20,2 kvadratna kilometra. Na otok Brač stalo bi 20 Lampedusa. Sveukupno na otoku, koji ima samo jedno naseljeno mjesto, živi oko šest tisuća ljudi. Stalno. No kad bi se zbrajali povremeni i privremeni stanovnici Lampeduse u zadnja tri desetljeća, ispao bi to otok naseljeniji od kakve državice.

Preopterećeni ‘hotspot’

Mala Lampedusa je, naime, najveći most na (srednje)mediteranskoj migrantskoj ruti, na teškom i pogibeljnom morskom putu od Sjeverne Afrike do Italije, dakle Europske unije.

---

image
Tiziana Fabi/Afp
---

---

image
Tiziana Fabi/Afp
---

---

image

Čamci kojima su migranti prelazili Sredozemno more ostavljeni na plažama Lampeduse

Tiziana Fabi/Afp
---

Sredinom proteklog rujna u samo 48 sati na otok je trošnim brodovima stiglo oko sedam tisuća izbjeglica. U cijelom tjednu stiglo ih je gotovo 12.000 - dvostruko više nego što otok ima stanovnika. Bili su to uglavnom subsaharski Afrikanci koji su na opasno putovanje preko mora, dugo tri i više dana, krenuli iz tuniskoga grada Sfaxa. Lampedusa ima prihvatni centar - zvan “hotspot” - ali opremljen za samo 400 ljudi (a kako migranti stalno dolaze, brojniji od mogućnosti prihvatilišta, problemi sa smještajem i lošim uvjetima traju tijekom cijele godine). Stoga su se došljaci s afričkog kontinenta razlili po mjestu, u potrazi za hranom, vodom, za rodbinom, prijateljima s drugih brodova.

Mještani im pomažu - puštaju ih u svoje kuće da se istuširaju, daju im jesti, prodavači će im dati besplatan obrok, sendvič, sladoled. Humanost mještana - pišu to u svojim reportažama s otoka i najveći europski mediji - nije dovedena u pitanje. Ono što se Lampedužani pitaju jest: dokle? Dokle će tako mali otok moći trpjeti toliki - i sve veći - pritisak? I zašto se dugi niz godina situacija ne mijenja?

Broj migranata koji različitim rutama žele dospjeti u Europsku uniju ili Veliku Britaniju sve je veći; prema podacima UNICEF-a, oko 11.600 samo maloljetnika bez pratnje pokušalo je doći do Italije od siječnja do sredine rujna ove godine, što je 60 posto više nego u istom razdoblju 2022. Europska unija od migranata i tražitelja azila brani se - kako smo vidjeli tijekom godina - zatvaranjem granica, žilet-žicom, guranjem natrag odakle su pošli, no oni i dalje dolaze, stvarajući velik pritisak na schengenske granice.

U recentnoj politici, međutim, Europske unije prema migrantima dvije se stvari izdvajaju kao nosači te politike: prvo, intenzivira se potraga za efikasnim načinima kako migrante zadržati da uopće ne dolaze. Nije stvar u tome da će se Europa silno angažirati na poboljšanju uvjeta življenja u matičnim zemljama i ukidanju razloga za odlazak u emigraciju: politika EU-a više se odnosi na dogovore sa zemljama s afričke strane Mediterana kako bi one za dobru lovu - da sad ne tražimo eufemizme - zadržavale migrante da i ne krenu prema Europi.

Unija je tako suradnju s Tunisom ovoga srpnja podebljala sporazumom o “strateškom partnerstvu” i 900 milijuna eura za potporu posrnulom tuniskom gospodarstvu, ulaganja u obnovljivu energiju i mlade, a sto milijuna eura od tog iznosa išlo bi na “jačanje granične sigurnosti” u skladu sa “zajedničkim prioritetima borbe protiv neregularnih migracija”. Ili, kako to puno izravnije piše DW u članku kojim je u srpnju popraćen rečeni sporazum, “dobar dio ovog novca – stotinjak milijuna eura, nije namijenjen gospodarstvu, nego snagama sigurnosti Tunisa kako bi uspješnije skupljale migrante na otvorenom moru i odvodile ih natrag u Tunis. To je gotovo trostruko više nego što je za tu svrhu Bruxelles i dosad godišnje u prosjeku plaćao Tunisu”. Efekti sporazuma, međutim, nisu bili trenutačni.

---

image
Handout/Afp
---

---

image

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i Giorgia Meloni, talijanska premijerka, na Lampedusi sredinom rujna

Handout/Afp
---

’Programi suradnje’

Novac, donosi The Guardian krajem rujna, dotad nije uplaćen, a otkako je sporazum u srpnju postignut do danas broj migranata povećan je za 70 posto. Krajem rujna najavljena je i skora prva isplata Tunisu - 127 milijuna eura, od čega 42 milijuna za sporazumske stavke vezane uz migracije. No Reuters 3. listopada objavljuje da je tuniški predsjednik Kais Saied odbacio financijsku potporu koju je EU najavio u rujnu, rekavši da je iznos malen i da je u suprotnosti sa sporazumom potpisanim u srpnju.

Kroz razne “programe suradnje” koji se tiču migrantskog pitanja milijuni eura godinama već odlaze i u Libiju, najčešću zemlju tranzita u kojoj je, prema podacima EU-a, lani u kolovozu bilo 680.000 izbjeglica iz 41 zemlje, najviše njih iz Egipta, Nigera, Nigerije, Čada i Sudana.

Zapravo je libijski lider Moamer Gadafi itekako bio u pravu kad je u ožujku 2011., nekoliko mjeseci prije nego što je brutalno pogubljen, a njegova zemlja potonula u kaos, upozorio da bez stabilne Libije neće biti nikoga tko će kontrolirati bezbroj izbjeglica iz Afrike i Bliskog istoka koji će bježati u Europu. “ Milijuni izbjeglica preplavit će europske granice. Vjerujte, Mediteran će postati more kaosa”, rekao je Gadafi.

U prosincu 2022. EU i afrički partneri pokrenuli su Team Europe Initiatives, usredotočene, među ostalim, upravo na srednjomediteransku rutu, kako bi se “osiguralo zajedničke napore u rješavanju izazova migracija”. To uključuje “posebnu inicijativu koja mobilizira 1,13 milijardi eura za rad s relevantnim afričkim partnerima”, donosi EU na svojim web-stranicama

E sad... Puno novca, puno dogovora, pregovora i sporazuma, sastanaka i planova, a rezultati, u odnosu na ono što Europa želi - mršavi do nikakvi.

Migranti su bili i jedna od tema nedavno na Malti održanog sastanka neformalne skupine devet mediteranskih zemalja, članica EU-a (EUMed9), među kojima je i Hrvatska. Poruku sastanka sažeo je Robert Abela, malteški premijer i domaćin sastanka, riječima da problem treba “riješiti na izvoru”, u “čvrstom i globalnom partnerstvu sa svim našim partnerima na jugu Mediterana”. Na stranu sad što “izvor” problema nije (samo) na jugu Mediterana, nego i u zemljama daleko od Mediterana, u subsaharskoj Africi ili prema istoku, također dalje od zemalja sa same mediteranske obale.

Čelnici EU-a žele brzo donošenje novog pakta o migracijama i azilu koji bi reformirao sustav azila. O tome se već godinama govori, bez postizanja dogovora zemalja članica, no sad stvar postaje goruća jer - i tako dolazimo do onog drugog od dva spomenuta nosača politike EU-a prema migrantima - iduće godine su europski izbori. A do njih bi, eto, trebalo izaći s formiranom politikom i funkcionalnom zakonskom mrežom koja bi regulirala situaciju s migrantima.

U tom smislu su se zgusnule raznorazne aktivnosti na temu migranata. Nedavno su, recimo, Lampedusi u pohode otišle talijanska premijerka Giorgia Meloni - kojoj problem s migrantima stvara veliku glavobolju - i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; povod je bio upravo situacija u kojoj je na mali otok u vrlo kratkom vremenu došlo na tisuće ljudi, a cilj da predstave plan rješavanja problema. No nije da im Lampedužani vjeruju: Meloni je sa svojom strankom desnog krila Braća Italije izbornu kampanju lani vodila i na obećanju da će smanjiti migracije prema Italiji, ali to obećanje nije održala.

---

image

Migranti iz zemalja podsaharske Afrike koji tvrde da su ih tuniške vlasti ostavile u pustinji bez vode ili skloništa, sjede u nenaseljenom području u blizini libijskog pograničnog grada Al-Assaha 16. srpnja 2023.

Mahmud Turkia/Afp
---

Pitanje boje kože

Migrante koji stignu na Lampedusu talijanske vlasti brzo transferiraju dalje u veće prihvatne centre na Siciliji ili na talijanskom kopnu, no mještani se, donosi kgou.org, boje da vlada želi proširiti kapacitete Lampeduse za smještaj migranata, što bi, smatraju, moglo dovesti do toga da otok postane centar za migrante u kojemu bi oni onda mogli godinama ostajati dok im se ne obrade zahtjevi za azilom.

Filippu Manninu, gradonačelniku Lampeduse, nije se svidjelo što je premijerka Meloni situaciju s dolaskom golemog broja migranata nazvala “invazijom” i “ratnim činom”.

Za BBC Mannino je rekao da “otok s ovim fenomenom živi 30 godina, ali strancima je doživljaj da je na otoku potpuni kaos; pišu kako je Lampedusa otok u kolapsu, otok pod napadom, ali to nije tako”. Mannino za sebe kaže da nije osoba koja može odlučiti o nekom rješenju, ali “moramo izabrati hoćemo li ljude tretirati jednako ili ne, bili oni Ukrajinci koji bježe od rata ili Afrikanci koji bježe od rata i progona. Postupamo li prema svima njima jednako ili prema boji njihove kože?”

The Guardian piše o nepovjerenju Lampedužana u promjene imigracijskih politika Bruxellesa i država članica EU-a; prethodne administracije obećavale su da će sporazumi sa sjevernoafričkim zemljama smanjiti imigraciju, ali to se nije dogodilo. Obećana im je i obrana od krijumčara ljudi, ali ni to se nije dogodilo. Meloni i von der Leyen optužene su da iskorištavaju Lampedusu u političkoj kampanji prije europskih parlamentarnih izbora iduće godine. Plan u deset točaka predsjednice Europske komisije, među ostalim o rasterećenju Italije i potpori toj zemlji oko problema s migrantima, zvučao je dobro, ali “nije bilo brojki, ni rokova, ni konkretnih naznaka kad, gdje i po kojoj pravnoj osnovi”, kako je za The Guardian rekao Christopher Hein, profesor imigracijskog prava i politike na Sveučilištu Luiss u Rimu.

Za The Guardian je Hein upozorio i da EU treba biti oprezan u sklapanju poslova sa sjevernoafričkim zemljama. “Radio sam u tim zemljama i jako dobro poznajem tamošnje raspoloženje.

Oni su iskusili europski kolonijalizam i vrlo su osjetljivi na sve što miriše na kolonijalne intervencije: ‘Mi vam dajemo novac, a vi morate to i to.’ Imam dojam da ponekad među političarima, nacionalnim ili europskim, nema puno senzibiliteta prema tome i moraju biti vrlo oprezni kako ne bi ostavili dojam da bogati EU plaća ‘jadnu braću tamo’ da rade ‘njezin prljavi posao’.”

No teško je reći da nije upravo tako.

---

Deset godina od tragedije kraj Lampeduse, Barrosovo ‘nikad više‘
ostalo daleko od ‘nikad‘

Prevrnuta brodica, mnoštvo ruke oko nje koje izviru iz mora i puno cvijeća - instalacija je to kojom je 3. listopada (i) u Milanu - u rijeci, kad nemaju more - obilježeno deset godina otkako se pred Lampedusom utopilo 368 ljudi, među njima puno djece i tinejdžera. Tadašnji predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je, stojeći kraj stotina lijesova u hangaru zračne luke u Lampedusi: "Nikad više!" Demantirala ga je nesreća tek osam dana poslije, 11. listopada 2013., kad je u pojasu između Lampeduse i Malte smrtno stradalo 268 ljudi, od čega stotinu djece. Lampedužani se dobro sjećaju "tih slavnih Barrossovih riječi", ali ništa se, kažu za The Guardian, nije promijenilo u ovih deset godina - "ljudi i dalje dolaze, tragedije se i dalje događaju".

---
---
image
Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lampedusa blues [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Lampedusa blues 2 0 10477 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-18 13:29:28 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-09 09:36:00 [modified_by] => 3157 [publish_up] => 2023-10-09 09:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U jednom je tjednu na ovaj otočić stiglo oko 12.000 migranata - duplo više nego ima stanovnika! Europi gori pod nogama [metakey] => lampedusa, migranti, EU, MIGRANSTSKA KRIZA, italija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25733320.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25727996.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25709682.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25709676.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25654232.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25661184.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25279737.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25773042.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25773043.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alessandro Serrano\/Afp","Tiziana Fabi\/Afp","Tiziana Fabi\/Afp","Tiziana Fabi\/Afp","Handout\/Afp","Handout\/Afp","Mahmud Turkia\/Afp","Alessandro Bremec\/Nurphoto Via Afp","Tiziana Fabi\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lampedusa je ogledalo svih problema s migracijama koje EU ne uspijeva rije\u0161iti onako kako je zamislio - pla\u0107anjem sjevernoafri\u010dkim zemljama kako bi migrante zadr\u017eale da i ne kre\u0107u prema Europi<\/p>","","","

\u010camci kojima su migranti prelazili Sredozemno more ostavljeni na pla\u017eama Lampeduse<\/p>","","

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i Giorgia Meloni, talijanska premijerka, na Lampedusi sredinom rujna<\/p>","

Migranti iz zemalja podsaharske Afrike koji tvrde da su ih tuni\u0161ke vlasti ostavile u pustinji bez vode ili skloni\u0161ta, sjede u nenaseljenom podru\u010dju u blizini libijskog pograni\u010dnog grada Al-Assaha 16. srpnja 2023.<\/p>","","

Pripadnik talijanske vojske prolazi uzdu\u017e ograde prihvatnog centra za migrante na Lampedusi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","32:58","63:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25733320_1920.jpg":"1920x1080","k_25733320_1280.jpg":"1280x1280","k_25733320_1024.jpg":"1024x1024","k_25733320_640.jpg":"640x640","k_25733320_480.jpg":"480x480","k_25733320_340.jpg":"340x340","k_25733320_220.jpg":"220x220","o_25733320_1280.jpg":"1280x853","o_25733320_1024.jpg":"1024x682","o_25733320_640.jpg":"640x426","o_25733320_480.jpg":"480x320","o_25733320_340.jpg":"340x226","o_25733320_220.jpg":"220x146","h_25733320_1280.jpg":"1280x854","h_25733320_1024.jpg":"1024x683","h_25733320_640.jpg":"640x427","h_25733320_480.jpg":"480x320","h_25733320_340.jpg":"340x227","h_25733320_220.jpg":"220x147","pp_25733320_1280.jpg":"1280x1628","pp_25733320_1024.jpg":"1024x1303","pp_25733320_640.jpg":"640x814","pp_25733320_480.jpg":"480x611","pp_25733320_340.jpg":"340x432","pp_25733320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25727996_1920.jpg":"1920x1080","k_25727996_1280.jpg":"1280x1280","k_25727996_1024.jpg":"1024x1024","k_25727996_640.jpg":"640x640","k_25727996_480.jpg":"480x480","k_25727996_340.jpg":"340x340","k_25727996_220.jpg":"220x220","o_25727996_1280.jpg":"1280x853","o_25727996_1024.jpg":"1024x682","o_25727996_640.jpg":"640x426","o_25727996_480.jpg":"480x320","o_25727996_340.jpg":"340x226","o_25727996_220.jpg":"220x146","h_25727996_1280.jpg":"1280x854","h_25727996_1024.jpg":"1024x683","h_25727996_640.jpg":"640x427","h_25727996_480.jpg":"480x320","h_25727996_340.jpg":"340x227","h_25727996_220.jpg":"220x147","pp_25727996_1280.jpg":"1280x1628","pp_25727996_1024.jpg":"1024x1303","pp_25727996_640.jpg":"640x814","pp_25727996_480.jpg":"480x611","pp_25727996_340.jpg":"340x432","pp_25727996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_25709682_1920.jpg":"1920x1080","k_25709682_1280.jpg":"1280x1280","k_25709682_1024.jpg":"1024x1024","k_25709682_640.jpg":"640x640","k_25709682_480.jpg":"480x480","k_25709682_340.jpg":"340x340","k_25709682_220.jpg":"220x220","o_25709682_1280.jpg":"1280x855","o_25709682_1024.jpg":"1024x684","o_25709682_640.jpg":"640x427","o_25709682_480.jpg":"480x320","o_25709682_340.jpg":"340x227","o_25709682_220.jpg":"220x147","h_25709682_1280.jpg":"1280x854","h_25709682_1024.jpg":"1024x683","h_25709682_640.jpg":"640x427","h_25709682_480.jpg":"480x320","h_25709682_340.jpg":"340x227","h_25709682_220.jpg":"220x147","pp_25709682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25709682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25709682_640.jpg":"640x814","pp_25709682_480.jpg":"480x611","pp_25709682_340.jpg":"340x432","pp_25709682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1149","hd_25709676_1920.jpg":"1920x1080","k_25709676_1280.jpg":"1280x1280","k_25709676_1024.jpg":"1024x1024","k_25709676_640.jpg":"640x640","k_25709676_480.jpg":"480x480","k_25709676_340.jpg":"340x340","k_25709676_220.jpg":"220x220","o_25709676_1280.jpg":"1280x766","o_25709676_1024.jpg":"1024x612","o_25709676_640.jpg":"640x383","o_25709676_480.jpg":"480x287","o_25709676_340.jpg":"340x203","o_25709676_220.jpg":"220x131","h_25709676_1280.jpg":"1280x854","h_25709676_1024.jpg":"1024x683","h_25709676_640.jpg":"640x427","h_25709676_480.jpg":"480x320","h_25709676_340.jpg":"340x227","h_25709676_220.jpg":"220x147","pp_25709676_1280.jpg":"1280x1628","pp_25709676_1024.jpg":"1024x1303","pp_25709676_640.jpg":"640x814","pp_25709676_480.jpg":"480x611","pp_25709676_340.jpg":"340x432","pp_25709676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25654232_1920.jpg":"1920x1080","k_25654232_1280.jpg":"1280x1280","k_25654232_1024.jpg":"1024x1024","k_25654232_640.jpg":"640x640","k_25654232_480.jpg":"480x480","k_25654232_340.jpg":"340x340","k_25654232_220.jpg":"220x220","o_25654232_1280.jpg":"1280x853","o_25654232_1024.jpg":"1024x682","o_25654232_640.jpg":"640x426","o_25654232_480.jpg":"480x320","o_25654232_340.jpg":"340x226","o_25654232_220.jpg":"220x146","h_25654232_1280.jpg":"1280x854","h_25654232_1024.jpg":"1024x683","h_25654232_640.jpg":"640x427","h_25654232_480.jpg":"480x320","h_25654232_340.jpg":"340x227","h_25654232_220.jpg":"220x147","pp_25654232_1280.jpg":"1280x1628","pp_25654232_1024.jpg":"1024x1303","pp_25654232_640.jpg":"640x814","pp_25654232_480.jpg":"480x611","pp_25654232_340.jpg":"340x432","pp_25654232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25661184_1920.jpg":"1920x1080","k_25661184_1280.jpg":"1280x1280","k_25661184_1024.jpg":"1024x1024","k_25661184_640.jpg":"640x640","k_25661184_480.jpg":"480x480","k_25661184_340.jpg":"340x340","k_25661184_220.jpg":"220x220","o_25661184_1280.jpg":"1280x852","o_25661184_1024.jpg":"1024x682","o_25661184_640.jpg":"640x426","o_25661184_480.jpg":"480x319","o_25661184_340.jpg":"340x226","o_25661184_220.jpg":"220x146","h_25661184_1280.jpg":"1280x854","h_25661184_1024.jpg":"1024x683","h_25661184_640.jpg":"640x427","h_25661184_480.jpg":"480x320","h_25661184_340.jpg":"340x227","h_25661184_220.jpg":"220x147","pp_25661184_1280.jpg":"1280x1628","pp_25661184_1024.jpg":"1024x1303","pp_25661184_640.jpg":"640x814","pp_25661184_480.jpg":"480x611","pp_25661184_340.jpg":"340x432","pp_25661184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25279737_1920.jpg":"1920x1080","k_25279737_1280.jpg":"1280x1280","k_25279737_1024.jpg":"1024x1024","k_25279737_640.jpg":"640x640","k_25279737_480.jpg":"480x480","k_25279737_340.jpg":"340x340","k_25279737_220.jpg":"220x220","o_25279737_1280.jpg":"1280x853","o_25279737_1024.jpg":"1024x682","o_25279737_640.jpg":"640x426","o_25279737_480.jpg":"480x320","o_25279737_340.jpg":"340x226","o_25279737_220.jpg":"220x146","h_25279737_1280.jpg":"1280x854","h_25279737_1024.jpg":"1024x683","h_25279737_640.jpg":"640x427","h_25279737_480.jpg":"480x320","h_25279737_340.jpg":"340x227","h_25279737_220.jpg":"220x147","pp_25279737_1280.jpg":"1280x1628","pp_25279737_1024.jpg":"1024x1303","pp_25279737_640.jpg":"640x814","pp_25279737_480.jpg":"480x611","pp_25279737_340.jpg":"340x432","pp_25279737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25773042_1920.jpg":"1920x1080","k_25773042_1280.jpg":"1280x1280","k_25773042_1024.jpg":"1024x1024","k_25773042_640.jpg":"640x640","k_25773042_480.jpg":"480x480","k_25773042_340.jpg":"340x340","k_25773042_220.jpg":"220x220","o_25773042_1280.jpg":"1280x854","o_25773042_1024.jpg":"1024x683","o_25773042_640.jpg":"640x427","o_25773042_480.jpg":"480x320","o_25773042_340.jpg":"340x226","o_25773042_220.jpg":"220x146","h_25773042_1280.jpg":"1280x854","h_25773042_1024.jpg":"1024x683","h_25773042_640.jpg":"640x427","h_25773042_480.jpg":"480x320","h_25773042_340.jpg":"340x227","h_25773042_220.jpg":"220x147","pp_25773042_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773042_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773042_640.jpg":"640x814","pp_25773042_480.jpg":"480x611","pp_25773042_340.jpg":"340x432","pp_25773042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_25773043_1920.jpg":"1920x1080","k_25773043_1280.jpg":"1280x1280","k_25773043_1024.jpg":"1024x1024","k_25773043_640.jpg":"640x640","k_25773043_480.jpg":"480x480","k_25773043_340.jpg":"340x340","k_25773043_220.jpg":"220x220","o_25773043_1280.jpg":"1280x828","o_25773043_1024.jpg":"1024x662","o_25773043_640.jpg":"640x414","o_25773043_480.jpg":"480x310","o_25773043_340.jpg":"340x220","o_25773043_220.jpg":"220x142","h_25773043_1280.jpg":"1280x854","h_25773043_1024.jpg":"1024x683","h_25773043_640.jpg":"640x427","h_25773043_480.jpg":"480x320","h_25773043_340.jpg":"340x227","h_25773043_220.jpg":"220x147","pp_25773043_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773043_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773043_640.jpg":"640x814","pp_25773043_480.jpg":"480x611","pp_25773043_340.jpg":"340x432","pp_25773043_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38273207 Threads: 4 Questions: 7089806125 Slow queries: 3298458 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608145249 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-jednom-je-tjednu-na-ovaj-otok-stiglo-duplo-vise-migranata-negoli-ima-stanovnika-europi-pred-izbore-gori-pod-nogama-1328982 [printLink] => /vijesti/svijet/u-jednom-je-tjednu-na-ovaj-otok-stiglo-duplo-vise-migranata-negoli-ima-stanovnika-europi-pred-izbore-gori-pod-nogama-1328982?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 193255 [name] => lampedusa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lampedusa [link] => /tag/lampedusa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 367961 [name] => migranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => migranti [link] => /tag/migranti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 308037 [name] => EU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu [link] => /tag/eu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 602817 [name] => MIGRANSTSKA KRIZA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-01 20:39:41 [main_article_id] => 0 [alias] => migranstska-kriza [link] => /tag/migranstska-kriza ) [4] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lampedusa blues [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U jednom je tjednu na ovaj otok stiglo duplo više migranata negoli ima stanovnika - Europi pred izbore gori pod nogama! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25733320.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alessandro Serrano/Afp [mainImageDesc] =>

Lampedusa je ogledalo svih problema s migracijama koje EU ne uspijeva riješiti onako kako je zamislio - plaćanjem sjevernoafričkim zemljama kako bi migrante zadržale da i ne kreću prema Europi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25733320.jpg [title] => Alessandro Serrano/Afp

Lampedusa je ogledalo svih problema s migracijama koje EU ne uspijeva riješiti onako kako je zamislio - plaćanjem sjevernoafričkim zemljama kako bi migrante zadržale da i ne kreću prema Europi

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25727996.jpg [title] => Tiziana Fabi/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25709682.jpg [title] => Tiziana Fabi/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25709676.jpg [title] => Tiziana Fabi/Afp

Čamci kojima su migranti prelazili Sredozemno more ostavljeni na plažama Lampeduse

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25654232.jpg [title] => Handout/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25661184.jpg [title] => Handout/Afp

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i Giorgia Meloni, talijanska premijerka, na Lampedusi sredinom rujna

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25279737.jpg [title] => Mahmud Turkia/Afp

Migranti iz zemalja podsaharske Afrike koji tvrde da su ih tuniške vlasti ostavile u pustinji bez vode ili skloništa, sjede u nenaseljenom području u blizini libijskog pograničnog grada Al-Assaha 16. srpnja 2023.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25773042.jpg [title] => Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25773043.jpg [title] => Tiziana Fabi/Afp

Pripadnik talijanske vojske prolazi uzduž ograde prihvatnog centra za migrante na Lampedusi

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U Bruxellesu je nastala uzbuna kad je sredinom rujna na talijanski otočić Lampedusu u samo nekoliko dana sa sjevernoafričkih obala Mediterana stiglo dvostruko više migranata nego što otok ima stanovnika. Migranti, doduše, stalno pristižu na talijansku obalu; samo ove godine dosad ih se iskrcalo oko 130.000 tisuća, pristižući uglavnom zloglasnom (srednje)mediteranskom rutom; samo ove godine više od 2500 migranata poginulo je ili nestalo dok su pokušavali prijeći Sredozemlje, gotovo tisuću više nego u istom razdoblju prošle godine.

O čemu se onda radi, čemu uzbuna u središtu eurounijske vlasti baš sad?

Talijanski Pelagijski otoci mrvice su kopna usred Sredozemnog mora, između Sicilije i Sjeverne Afrike, odnosno Tunisa. Bliže Africi. Najmanji, Lampione, tek velika stijena, nenaseljen je. Linosa ima niti pet i pol kvadratnih kilmetara površine, niti petsto stanovnika.

A najveći među njima je otok Lampedusa, sa 20,2 kvadratna kilometra. Na otok Brač stalo bi 20 Lampedusa. Sveukupno na otoku, koji ima samo jedno naseljeno mjesto, živi oko šest tisuća ljudi. Stalno. No kad bi se zbrajali povremeni i privremeni stanovnici Lampeduse u zadnja tri desetljeća, ispao bi to otok naseljeniji od kakve državice.

Preopterećeni ‘hotspot’

Mala Lampedusa je, naime, najveći most na (srednje)mediteranskoj migrantskoj ruti, na teškom i pogibeljnom morskom putu od Sjeverne Afrike do Italije, dakle Europske unije.

---

image
Tiziana Fabi/Afp
---

---

image
Tiziana Fabi/Afp
---

---

image

Čamci kojima su migranti prelazili Sredozemno more ostavljeni na plažama Lampeduse

Tiziana Fabi/Afp
---

Sredinom proteklog rujna u samo 48 sati na otok je trošnim brodovima stiglo oko sedam tisuća izbjeglica. U cijelom tjednu stiglo ih je gotovo 12.000 - dvostruko više nego što otok ima stanovnika. Bili su to uglavnom subsaharski Afrikanci koji su na opasno putovanje preko mora, dugo tri i više dana, krenuli iz tuniskoga grada Sfaxa. Lampedusa ima prihvatni centar - zvan “hotspot” - ali opremljen za samo 400 ljudi (a kako migranti stalno dolaze, brojniji od mogućnosti prihvatilišta, problemi sa smještajem i lošim uvjetima traju tijekom cijele godine). Stoga su se došljaci s afričkog kontinenta razlili po mjestu, u potrazi za hranom, vodom, za rodbinom, prijateljima s drugih brodova.

Mještani im pomažu - puštaju ih u svoje kuće da se istuširaju, daju im jesti, prodavači će im dati besplatan obrok, sendvič, sladoled. Humanost mještana - pišu to u svojim reportažama s otoka i najveći europski mediji - nije dovedena u pitanje. Ono što se Lampedužani pitaju jest: dokle? Dokle će tako mali otok moći trpjeti toliki - i sve veći - pritisak? I zašto se dugi niz godina situacija ne mijenja?

Broj migranata koji različitim rutama žele dospjeti u Europsku uniju ili Veliku Britaniju sve je veći; prema podacima UNICEF-a, oko 11.600 samo maloljetnika bez pratnje pokušalo je doći do Italije od siječnja do sredine rujna ove godine, što je 60 posto više nego u istom razdoblju 2022. Europska unija od migranata i tražitelja azila brani se - kako smo vidjeli tijekom godina - zatvaranjem granica, žilet-žicom, guranjem natrag odakle su pošli, no oni i dalje dolaze, stvarajući velik pritisak na schengenske granice.

U recentnoj politici, međutim, Europske unije prema migrantima dvije se stvari izdvajaju kao nosači te politike: prvo, intenzivira se potraga za efikasnim načinima kako migrante zadržati da uopće ne dolaze. Nije stvar u tome da će se Europa silno angažirati na poboljšanju uvjeta življenja u matičnim zemljama i ukidanju razloga za odlazak u emigraciju: politika EU-a više se odnosi na dogovore sa zemljama s afričke strane Mediterana kako bi one za dobru lovu - da sad ne tražimo eufemizme - zadržavale migrante da i ne krenu prema Europi.

Unija je tako suradnju s Tunisom ovoga srpnja podebljala sporazumom o “strateškom partnerstvu” i 900 milijuna eura za potporu posrnulom tuniskom gospodarstvu, ulaganja u obnovljivu energiju i mlade, a sto milijuna eura od tog iznosa išlo bi na “jačanje granične sigurnosti” u skladu sa “zajedničkim prioritetima borbe protiv neregularnih migracija”. Ili, kako to puno izravnije piše DW u članku kojim je u srpnju popraćen rečeni sporazum, “dobar dio ovog novca – stotinjak milijuna eura, nije namijenjen gospodarstvu, nego snagama sigurnosti Tunisa kako bi uspješnije skupljale migrante na otvorenom moru i odvodile ih natrag u Tunis. To je gotovo trostruko više nego što je za tu svrhu Bruxelles i dosad godišnje u prosjeku plaćao Tunisu”. Efekti sporazuma, međutim, nisu bili trenutačni.

---

image
Handout/Afp
---

---

image

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i Giorgia Meloni, talijanska premijerka, na Lampedusi sredinom rujna

Handout/Afp
---

’Programi suradnje’

Novac, donosi The Guardian krajem rujna, dotad nije uplaćen, a otkako je sporazum u srpnju postignut do danas broj migranata povećan je za 70 posto. Krajem rujna najavljena je i skora prva isplata Tunisu - 127 milijuna eura, od čega 42 milijuna za sporazumske stavke vezane uz migracije. No Reuters 3. listopada objavljuje da je tuniški predsjednik Kais Saied odbacio financijsku potporu koju je EU najavio u rujnu, rekavši da je iznos malen i da je u suprotnosti sa sporazumom potpisanim u srpnju.

Kroz razne “programe suradnje” koji se tiču migrantskog pitanja milijuni eura godinama već odlaze i u Libiju, najčešću zemlju tranzita u kojoj je, prema podacima EU-a, lani u kolovozu bilo 680.000 izbjeglica iz 41 zemlje, najviše njih iz Egipta, Nigera, Nigerije, Čada i Sudana.

Zapravo je libijski lider Moamer Gadafi itekako bio u pravu kad je u ožujku 2011., nekoliko mjeseci prije nego što je brutalno pogubljen, a njegova zemlja potonula u kaos, upozorio da bez stabilne Libije neće biti nikoga tko će kontrolirati bezbroj izbjeglica iz Afrike i Bliskog istoka koji će bježati u Europu. “ Milijuni izbjeglica preplavit će europske granice. Vjerujte, Mediteran će postati more kaosa”, rekao je Gadafi.

U prosincu 2022. EU i afrički partneri pokrenuli su Team Europe Initiatives, usredotočene, među ostalim, upravo na srednjomediteransku rutu, kako bi se “osiguralo zajedničke napore u rješavanju izazova migracija”. To uključuje “posebnu inicijativu koja mobilizira 1,13 milijardi eura za rad s relevantnim afričkim partnerima”, donosi EU na svojim web-stranicama

E sad... Puno novca, puno dogovora, pregovora i sporazuma, sastanaka i planova, a rezultati, u odnosu na ono što Europa želi - mršavi do nikakvi.

Migranti su bili i jedna od tema nedavno na Malti održanog sastanka neformalne skupine devet mediteranskih zemalja, članica EU-a (EUMed9), među kojima je i Hrvatska. Poruku sastanka sažeo je Robert Abela, malteški premijer i domaćin sastanka, riječima da problem treba “riješiti na izvoru”, u “čvrstom i globalnom partnerstvu sa svim našim partnerima na jugu Mediterana”. Na stranu sad što “izvor” problema nije (samo) na jugu Mediterana, nego i u zemljama daleko od Mediterana, u subsaharskoj Africi ili prema istoku, također dalje od zemalja sa same mediteranske obale.

Čelnici EU-a žele brzo donošenje novog pakta o migracijama i azilu koji bi reformirao sustav azila. O tome se već godinama govori, bez postizanja dogovora zemalja članica, no sad stvar postaje goruća jer - i tako dolazimo do onog drugog od dva spomenuta nosača politike EU-a prema migrantima - iduće godine su europski izbori. A do njih bi, eto, trebalo izaći s formiranom politikom i funkcionalnom zakonskom mrežom koja bi regulirala situaciju s migrantima.

U tom smislu su se zgusnule raznorazne aktivnosti na temu migranata. Nedavno su, recimo, Lampedusi u pohode otišle talijanska premijerka Giorgia Meloni - kojoj problem s migrantima stvara veliku glavobolju - i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; povod je bio upravo situacija u kojoj je na mali otok u vrlo kratkom vremenu došlo na tisuće ljudi, a cilj da predstave plan rješavanja problema. No nije da im Lampedužani vjeruju: Meloni je sa svojom strankom desnog krila Braća Italije izbornu kampanju lani vodila i na obećanju da će smanjiti migracije prema Italiji, ali to obećanje nije održala.

---

image

Migranti iz zemalja podsaharske Afrike koji tvrde da su ih tuniške vlasti ostavile u pustinji bez vode ili skloništa, sjede u nenaseljenom području u blizini libijskog pograničnog grada Al-Assaha 16. srpnja 2023.

Mahmud Turkia/Afp
---

Pitanje boje kože

Migrante koji stignu na Lampedusu talijanske vlasti brzo transferiraju dalje u veće prihvatne centre na Siciliji ili na talijanskom kopnu, no mještani se, donosi kgou.org, boje da vlada želi proširiti kapacitete Lampeduse za smještaj migranata, što bi, smatraju, moglo dovesti do toga da otok postane centar za migrante u kojemu bi oni onda mogli godinama ostajati dok im se ne obrade zahtjevi za azilom.

Filippu Manninu, gradonačelniku Lampeduse, nije se svidjelo što je premijerka Meloni situaciju s dolaskom golemog broja migranata nazvala “invazijom” i “ratnim činom”.

Za BBC Mannino je rekao da “otok s ovim fenomenom živi 30 godina, ali strancima je doživljaj da je na otoku potpuni kaos; pišu kako je Lampedusa otok u kolapsu, otok pod napadom, ali to nije tako”. Mannino za sebe kaže da nije osoba koja može odlučiti o nekom rješenju, ali “moramo izabrati hoćemo li ljude tretirati jednako ili ne, bili oni Ukrajinci koji bježe od rata ili Afrikanci koji bježe od rata i progona. Postupamo li prema svima njima jednako ili prema boji njihove kože?”

The Guardian piše o nepovjerenju Lampedužana u promjene imigracijskih politika Bruxellesa i država članica EU-a; prethodne administracije obećavale su da će sporazumi sa sjevernoafričkim zemljama smanjiti imigraciju, ali to se nije dogodilo. Obećana im je i obrana od krijumčara ljudi, ali ni to se nije dogodilo. Meloni i von der Leyen optužene su da iskorištavaju Lampedusu u političkoj kampanji prije europskih parlamentarnih izbora iduće godine. Plan u deset točaka predsjednice Europske komisije, među ostalim o rasterećenju Italije i potpori toj zemlji oko problema s migrantima, zvučao je dobro, ali “nije bilo brojki, ni rokova, ni konkretnih naznaka kad, gdje i po kojoj pravnoj osnovi”, kako je za The Guardian rekao Christopher Hein, profesor imigracijskog prava i politike na Sveučilištu Luiss u Rimu.

Za The Guardian je Hein upozorio i da EU treba biti oprezan u sklapanju poslova sa sjevernoafričkim zemljama. “Radio sam u tim zemljama i jako dobro poznajem tamošnje raspoloženje.

Oni su iskusili europski kolonijalizam i vrlo su osjetljivi na sve što miriše na kolonijalne intervencije: ‘Mi vam dajemo novac, a vi morate to i to.’ Imam dojam da ponekad među političarima, nacionalnim ili europskim, nema puno senzibiliteta prema tome i moraju biti vrlo oprezni kako ne bi ostavili dojam da bogati EU plaća ‘jadnu braću tamo’ da rade ‘njezin prljavi posao’.”

No teško je reći da nije upravo tako.

---

Deset godina od tragedije kraj Lampeduse, Barrosovo ‘nikad više‘
ostalo daleko od ‘nikad‘

Prevrnuta brodica, mnoštvo ruke oko nje koje izviru iz mora i puno cvijeća - instalacija je to kojom je 3. listopada (i) u Milanu - u rijeci, kad nemaju more - obilježeno deset godina otkako se pred Lampedusom utopilo 368 ljudi, među njima puno djece i tinejdžera. Tadašnji predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je, stojeći kraj stotina lijesova u hangaru zračne luke u Lampedusi: "Nikad više!" Demantirala ga je nesreća tek osam dana poslije, 11. listopada 2013., kad je u pojasu između Lampeduse i Malte smrtno stradalo 268 ljudi, od čega stotinu djece. Lampedužani se dobro sjećaju "tih slavnih Barrossovih riječi", ali ništa se, kažu za The Guardian, nije promijenilo u ovih deset godina - "ljudi i dalje dolaze, tragedije se i dalje događaju".

---
---
image
Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alessandro Serrano/Afp Tiziana Fabi/Afp Tiziana Fabi/Afp Tiziana Fabi/Afp Handout/Afp Handout/Afp Mahmud Turkia/Afp Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp Tiziana Fabi/Afp
Alessandro Serrano/Afp

Lampedusa je ogledalo svih problema s migracijama koje EU ne uspijeva riješiti onako kako je zamislio - plaćanjem sjevernoafričkim zemljama kako bi migrante zadržale da i ne kreću prema Europi

Tiziana Fabi/Afp

Čamci kojima su migranti prelazili Sredozemno more ostavljeni na plažama Lampeduse

Handout/Afp

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i Giorgia Meloni, talijanska premijerka, na Lampedusi sredinom rujna

Mahmud Turkia/Afp

Migranti iz zemalja podsaharske Afrike koji tvrde da su ih tuniške vlasti ostavile u pustinji bez vode ili skloništa, sjede u nenaseljenom području u blizini libijskog pograničnog grada Al-Assaha 16. srpnja 2023.

Tiziana Fabi/Afp

Pripadnik talijanske vojske prolazi uzduž ograde prihvatnog centra za migrante na Lampedusi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-jednom-je-tjednu-na-ovaj-otok-stiglo-duplo-vise-migranata-negoli-ima-stanovnika-europi-pred-izbore-gori-pod-nogama-1328982 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17e86e37afd853a37cb0ca8efa03d52a2c533028 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+jednom+je+tjednu+na+ovaj+otok+stiglo+duplo+vi%C5%A1e+migranata+negoli+ima+stanovnika+-+Europi+pred+izbore+gori+pod+nogama%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-jednom-je-tjednu-na-ovaj-otok-stiglo-duplo-vise-migranata-negoli-ima-stanovnika-europi-pred-izbore-gori-pod-nogama-1328982 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-jednom-je-tjednu-na-ovaj-otok-stiglo-duplo-vise-migranata-negoli-ima-stanovnika-europi-pred-izbore-gori-pod-nogama-1328982 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lampedusa blues [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetLampedusa blues

U jednom je tjednu na ovaj otok stiglo duplo više migranata negoli ima stanovnika - Europi pred izbore gori pod nogama!

Piše Lidija Gnjidić Krnić
9. listopada 2023. - 11:36
Lampedusa je ogledalo svih problema s migracijama koje EU ne uspijeva riješiti onako kako je zamislio - plaćanjem sjevernoafričkim zemljama kako bi migrante zadržale da i ne kreću prema EuropiAlessandro Serrano/Afp

U Bruxellesu je nastala uzbuna kad je sredinom rujna na talijanski otočić Lampedusu u samo nekoliko dana sa sjevernoafričkih obala Mediterana stiglo dvostruko više migranata nego što otok ima stanovnika. Migranti, doduše, stalno pristižu na talijansku obalu; samo ove godine dosad ih se iskrcalo oko 130.000 tisuća, pristižući uglavnom zloglasnom (srednje)mediteranskom rutom; samo ove godine više od 2500 migranata poginulo je ili nestalo dok su pokušavali prijeći Sredozemlje, gotovo tisuću više nego u istom razdoblju prošle godine.

O čemu se onda radi, čemu uzbuna u središtu eurounijske vlasti baš sad?

Talijanski Pelagijski otoci mrvice su kopna usred Sredozemnog mora, između Sicilije i Sjeverne Afrike, odnosno Tunisa. Bliže Africi. Najmanji, Lampione, tek velika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:58