StoryEditorOCM
Svijetrodna diskriminacija

Tužan dan za sve afganistanske djevojčice i žene: Talibani slave drugu godišnjicu vladavine

Piše Damir Pilić
15. kolovoza 2023. - 21:08

Petnaesti kolovoza: za jedne dan ponosa i slave, za druge najteži dan u povijesti zemlje. Zato ovi prvi danas veselo pucaju iz kalašnjikova, a ovi drugi plaču iza zatvorenih vrata i prozora. Govorimo o Afganistanu.

Kabulom danas vijore crno-bijele zastave Islamskog Emirata Afganistana, kako se ova država službeno zove otkad su je prije točno dvije godine, 15. kolovoza 2021., preuzeli talibani, nakon što je američka vojska svoju 20-godišnjicu okupacije Afganistana završila neslavnim i kaotičnim bijegom iz zemlje.

„Zauzimanje Kabula pokazalo je još jednom da nitko ne može kontrolirati ponosnu afganistansku naciju i da nijednom osvajaču neće biti dopušteno da zaprijeti neovisnosti i slobodi zemlje”, objavile su u priopćenju talibanske vlasti, kako prenosi Reuters.

Agencija France presse (AFP), pak, prazničnu atmosferu u Kabulu opisuje kao „mirnu”, budući da su na ulice izašli uglavnom protivnici američke okupacije i pristaše talibanskog režima.

image
Wakil Kohsar/Afp

- Danas je sretan dan, to je datum kraja okupacije naše zemlje - rekao je tako za AFP 21-godišnji student medicine Mortaza Khairi.

Ono što mladi student nije rekao jest da s njim studiraju samo muškarci, odnosno da na njegovom fakultetu – i na čitavom kabulskom sveučilištu – nema uopće studentica. Ni jedne jedine.

I ne samo da djevojaka nema na afganistanskim fakultetima – nema ih ni u tamošnjim srednjim školama. Čak u višim razredima osnovnih škola nema djevojčica.

image
Wakil Kohsar/Afp

Naime, talibanske vlasti nametnule su radikalnu interpretaciju islama, u sklopu koje su afganistanskim djevojčicama i ženama zakonski zabranili pristup školama nakon šestog razreda. Žene su također isključene iz javnog života, a onemogućeno im je i zapošljavanje.

Te su rigidne zakone Ujedinjeni narodi opisali kao „rodni apartheid”, a upravo zbog toga još nijedna država na svijetu još nije priznala talibansku vladu.

„Unatoč uvjeravanjima talibanskih vlasti da će sva ograničenja, posebno u pogledu pristupa obrazovanju, biti privremena, činjenice na terenu pokazale su postojanje ubrzanog, sustavnog i sveobuhvatnog sustava segregacije, marginalizacije i progona”, objavila je u ponedjeljak skupina UN-ovih eksperata, osudivši „prekršena obećanja” talibanskih vlasti da će uspostaviti fleksibilniji režim od onog koji je bio na snazi 90-ih godina, kad su prvi put vladali Afganistanom.

image
Wakil Kohsar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:06