StoryEditorOCM
Svijetvučićevim putem

Trumpovi ‘atentati očaja‘: ako nisu predizborne naravi, onda više nego zorno svjedoče o njegovu političkom nasljeđu

17. rujna 2024. - 06:07

Donald Trump sve više postaje nalik Aleksandru Vučiću: do kraja predizborne kampanje još će i nadmašiti srbijanskog desničarskog šarlatana po broju navodnih atentata.

Još nije valjano razjašnjen ni onaj prvi, kad ga je polovicom srpnja na izbornom skupu u Pennsylvaniji dvadesetogodišnji Thomas Matthew Crooks iz poluautomatske puške AR-15 navodno pogodio u uho, a dva mjeseca kasnije, i samo mjesec i pol dana do predsjedničkih izbora, Trump je već i drugi put trebao biti mučki smaknut. Od mučke đubradi. 

image

Slike opreme i ruksaka koji je navodni atentator ostavio 

Chandan Khanna/Afp

Drugi napad dogodio se na Trumpovu privatnom golf-terenu u West Palm Beachu na Floridi, i to u više nego znakovitom trenutku: netom nakon što je u prvoj predsjedničkoj debati s demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris retorički pregažen kao gusjenica. Pao mu je dodatno ionako znatno posrnuli rejting u javnim anketama, koji se odmah nakon rošade Biden-Harris usred utrke preokrenuo u korist aktualne američke potpredsjednice. Klasična izborna strategija u stožeru ostarjelog i prilično očajnog konzervativnog kandidata očito više uopće ne pali: spektakli, atentati, urote i tobožnje najezde migranata kojima javno prijeti da će ih deportirati jer jedu svoje kućne ljubimce - jedino su mu preostalo oružje.

image

Policija je zbog atentata blokirala Golf Club u West Palm Beachu

Carlos Escalona/Anadolu Via Afp

I Trumpov posljednji atentator već nakon prvih opisa djeluje kao marketinški dizajniran izborni subjekt, s nemušto skrivenom funkcijom u velikom političkom teatru. Riječ je o 58-godišnjem Ryanu Wesleyu Routhu s Havaja, navodnom nekadašnjem Trumpovu glasaču koji se naknadno okrenuo Joeu Bidenu i postao žestok zagovornik Ukrajine u ratu s Rusijom. Navodno je i putovao u Ukrajinu te javno novačio američke dobrovoljce za pomoć Kijevu, pa su mu tobožnji u medijima deklarirani motivi za napad na Trumpa bili njegov pacifizam prema Vladimiru Putinu i nedovoljna agilnost u pomoći Ukrajincima.

Neki u Ukrajinskoj legiji stranaca već su se oglasili u vezi s Routhom, potvrdivši da im je u par navrata nudio pomoć u ljudstvu i dobrovoljcima, no da se sve to kasnije pokazalo bez pokrića i vrlo nevjerodostojno. Tip je u pogledu ukrajinskoga rata u najmanju ruku bio razmetljivac i blefer, baš kao i njegova aktualna "meta".

image

Prva TV debata završila je vrlo neslavno za Trumpa

Kayo Goto/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Pitanje je i što se uopće zbilja dogodilo u nedjelju na Trumpovu golf- terenu na Floridi i kako je moguće da Tajna služba napravi isti propust oko prstena osiguravanja već napadnutog čovjeka u nepuna dva mjeseca? U zemlji naoružanoj do zuba u kojoj je kroz povijest na znatno više predsjednika izvršen atentat nego što je bilo onih na koje nije, to očito nisu sadržajno bitna pitanja.

Sudeći prema prvim izvješćima, Ryan Wesley Routh nije stigao opaliti ni metka, nego je ležao u grmlju uz golf-teren na 400-tinjak metara od Trumpa. Bivši predsjednik je ležerno udarao loptice svojom palicom, kad su agenti Tajne službe koji su češljali okoliš u šipražju navodno ugledali puščanu cijev napadačeva kalašnjikova, znakovite sovjetske automatske puške AK-47. Agenti su navodno tada zapucali u njegovu pravcu, a Routh je odbacio pušku i ruksak te pobjegao s lokacije crnim automobilom marke Nissan. Jako brzo je uhićen i priveden, a Trump je još jednom ponovio svoj već pomalo olinjali i odveć jeftini javni igrokaz.

„Sigurno sam i dobro. Ništa me neće usporiti i nikada se neću predati! Uvijek ću vas voljeti jer me podržavate!” - poručio je nakon još jedne tobožnje životne ugroze svojim vjernim obožavateljima. Sve je to skupa,  međutim, čak i kod najvjernijih, prošlo bez nekog većeg mobilizacijskog efekta.

image

Drugi atentator na Trumpa, ljubitelj oružja Ryan Wesley Routh 

-/Afp

Bijela kuća je priopćila da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris hladno osudili incident i bili zadovoljni informacijom da je Donald Trump na sigurnom. "Nema mjesta nasilju u Americi" – napisala je poslovična Harris na platformi X.

Američki mediji naknadno su razotkrili da je navodni napadač klasični američki "psiho" s više od stotinu ranijih kaznenih prijava i oružanih incidenata. Prije 20-ak godina čak je bio procesuiran zbog posjedovanja "oružja za masovno uništenje", što je fraza koja podrazumijeva najmanje tešku strojnicu ili slične hiperproduktivne ubilačke naprave. Analiza njegovih profila na društvenim mrežama pokazala je da je objavljivao svakojaka međusobno posve kontradiktorna naklapanja, pa je i mentalno zdravlje navodnog napadača predmetom sad itekako razložnih sumnji. Možda je jadnik samo zgodno zloupotrijebljen u izborne svrhe, a možda je zbilja u rastrojstvu samoinicijativno pokušao poduzeti nekakvu "povijesnu misiju".

image

Kuća u kojoj je navodni napadač živio

Eugene Tanner/Afp

Trumpova kampanja opisala je osumnjičenika kao "zlo čudovište". Nastojali su potpiriti histeriju na razini dječjih crno-bijelih slikovnica i organizirati veće skupove potpore svom ocvalom idolu, ali sve se svelo na okupljanje par lunatika s Trumpovim zastavama ispred njegova ljetnikovca Mar-e-Lago.

Sve ako i nije do kraja režiran, već drugi atentat na Trumpa u samo dva mjeseca zorno svjedoči o bezumlju, strastima i podjelama fatalno razorenoj Americi, a što je u dobroj mjeri produkt upravo Trumpova političkog djelovanja i njegova destruktivnog nasljeđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 06:07