StoryEditorOCM
Svijet‘ćaća‘ se vraća?

Trump Ursuli von der Leyen: ‘Ako bi se Europa našla pod napadom, mi vam nikad ne bismo došli pomoći. NATO je mrtav‘

Piše vijesti sd
10. siječnja 2024. - 22:42
Donald Trump i Ursula von der Leyen u Davosu 2020. godine kada je Trump pred svjedocima rekao da SAD ne bi pomogle EuropiJim Watson/Afp

Jedan od najviše rangiranih europskih političara ispričao je kako je bivši američki predsjednik Donald Trump privatno upozorio da SAD neće priskočiti u pomoć Europskoj uniji u slučaju da bude vojno napadnuta.

"Morate shvatiti da, ako bi se Europa našla pod napadom, mi vam nikad ne bi došli pomoći i podržati vas", rekao je Trump predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen 2020. godine, prema riječima europskog povjerenika iz Francuske Thierryja Bretona, koji je također bio prisutan na tom sastanku na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

"Usput, NATO je mrtav i mi ćemo otići, izaći ćemo iz NATO-a", rekao je također Trump, kako tvrdi Breton. "I dodao je: ‘I usput, dugujete mi 400 milijardi dolara jer niste platili, vi Nijemci, ono što ste morali platiti za obranu‘", rekao je Breton o tom napetom sastanku, kojem je prisustvovao i tadašnji šef za trgovinu EU-a Phil Hogan, piše Hina i Jutarnji list.

Breton je progovorio o ovoj situaciji na događaju u Europskom parlamentu u Bruxellesu u utorak, samo nekoliko dana prije nego što će Republikanska stranka održati svoje veliko okupljenje članstva 15. siječnja u Iowi, uvodno natjecanje u Trumpovom pokušaju da osvoji republikansku nominaciju za utrku za povratak u Bijelu kuću, prenosi Politico.

image

Europski povjerenik iz Francuske Thierry Breton bio je prisutan na sastanku u Davosu i sada je izišao u javnost

Afp

Članovi stranke glasat će za kandidate, koji ukljkučuju Trumpa, guvernera Floride Rona DeSantisa i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley, koji oboje daleko zaostaju za bivšim predsjednikom u anketama. Bruxelles strahuje od mogućnosti da se Trump vrati na mjesto predsjednika SAD-a.

Kao povjerenik zadužen za industrijsku politiku i obrambenu agendu EU-a, Breton se zalagao za jačanje vlastitih sposobnosti samoobrane EU-a usred ruskog rata u Ukrajini, a u utorak je predložio fond od 100 milijardi eura za povećanje proizvodnje oružja u Ukrajini.

 Republikanci podržavaju Trumpa

"To je bio veliki poziv na buđenje i on bi se mogao vratiti", rekao je Breton o Trumpu. "Dakle, sada više nego ikad znamo da smo prepušteni sami sebi. Mi smo članice NATO-a, gotovo svi, naravno da imamo saveznike, ali nemamo druge mogućnosti nego drastično pojačati ovaj stup kako bi bili spremni (za) bilo što da se dogodi.

Donald Trump ima veliku prednost nad suparnicima za republikansku predsjedničku nominaciju samo pet dana prije početka izbornog natjecanja po saveznim državama, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u srijedu.

image

‘I usput, dugujete mi 400 milijardi dolara jer niste platili, vi Nijemci, ono što ste morali platiti za obranu‘, rekao je Trump Von der Leyen

Petras Malukas/Afp

Bivšeg predsjednika podržava 49 posto republikanaca, pokazali su rezultati ankete. Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley dobila je potporu 12 posto republikanaca, a guverner Floride Ron DeSantis 11 posto. Oko 18 posto ispitanih reklo je da ne znaju koga bi podržali.

U anketi provedenoj diljem zemlje sudjelovao je 1941 Amerikanac koji se izjašnjava kao republikanac, što znači da se ne može nužno predvidjeti tko će pobijediti na izborima u ponedjeljak u Iowi, prvom od državnih nominacijskih natjecanja koja će odrediti tko će pokušati svrgnuti demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 5. studenoga.

Izgledi u utrci malo su se promijenili od ljeta, iako su se Trumpu nagomilali pravni problemi, a njegovi suparnici mjesecima provodili izbornu kampanju. Većina istraživanja Reutersa i Ipsosa provedenih od kolovoza pokazala je da Trump uživa potporu otprilike polovice republikanskog biračkog tijela.

image

Nikki Haley dobila je potporu 12 posto republikanaca, na fotografiji s Trumpom 2018. godine

Olivier Douliery/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:17