stdClass Object ( [id] => 473550 [title] => Tko je žena koja želi 'zapaliti' Europu? Tri puta se razvela, vlastitog je oca politički uništila, a majka joj se slikala za Playboy [alias] => tko-je-zena-koja-zeli-zapaliti-europu-tri-puta-se-razvela-vlastitog-je-oca-politicki-unistila-a-majka-joj-se-slikala-za-playboy [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu. Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Arain, u Europu koja se temelji na suradnji. Ali ne vjerujem u ovu ‘Europsku Sovjetsku Uniju’.

Tako govori Marine Le Pen iznimno euroskeptična političarka, poznata kćerka još slavnijeg oca, koja je po obiteljskoj liniji naslijedila ekstremno desnu stranku Nacionalna fronta. Njezine riječi a još više njezino političko jačanje duboko potresaju francuski, ali i europski, politički establišment.

Osim što će ovo biti godina predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, a moguće i u Italiji, 2017. mogla bi biti zapamćena i zbog povijesnih promjena s obzirom na to da su u svim ovim zemljama u usponu snage koje zagovaraju izlazak iz Europske unije. Euroskeptik Geert Wilders, vođa nizozemske PVV, naziva izbore u Nizozemskoj 15. ožujka početkom "domoljubnog proljeća", koje će zasigurno dobiti na zamahu u Francuskoj.

Nepodijeljeno je mišljenje analitičara, najradikalnije ideje o Europskoj uniji ima Nacionalni front, na čelu s Marine Le Pen, koja će se natjecati na predsjedničkim izborima u travnju i svibnju. Prema anketama, Le Pen vodi u odnosu na ostale kandidate, zbog čega u Bruxellesu nisu nimalo spokojni. Francuska je drugo gospodarstvo EU-a i postoji bojazan "da bi njen izlazak iz Unije prouzročio egzistencijalnu krizu".

Tko je zapravo Marine Le Pen?

Pravo ime joj je Marion Anne, ali su je zvali Marine od rane dobi. Najmlađa je kći u obitelji Le Pen. Rođena je 1968. godine u četvrti Neuilly-sur-Seine, zapadno od Pariza, preživjela je bombaški napad na obiteljsku kuću kad joj je bilo osam godina. Danas je u trećem braku, dva puta razvedena, i ima troje djece iz prvog braka. Ona je i dalje vrlo privatna i izbjegava osobne teme u javnosti.

Odvjetnica po struci, odrastajući u političkoj kući, pokazala je rani interes za politiku. Oca je pratila na sastancima u dobi od 13 godina, u njegovoj pratnji išla je i na političke skupove, a Nacionalnoj fronti formalno se pridružila kada je navršila 18 godina.

Veći dio svog života provela je u sjeni oca, a bila je bijesna na svoju majku koja je pozirala za francusko izdanje Playboya u osamdesetima s namjerom da povrijedi otuđenog supruga Jean-Marie.

Prvi put je izabrana na regionalnim izborima 1998. i time je obilježen početak njezine političke karijere. Od samih početaka borila se da otrese naljepnicu krajnje desnice.

Vođa stranke postaje 2011. i traži da se očisti od njezinih najvažnijih otvoreno antisemitskih i rasističkih prizvuka - čak i ako je to značilo borbu s ocem. Razišli su se 2015. kada je tata Le Pen ponovio svoj stav da su plinske komore bile "detalj povijesti" - i bio je isključen iz stranke.

Gdje Marine ide u svojoj potrazi za detoksikacijom stranke? Ublažila je svoj pristup prema pravima žena, pa čak i sebe vidi kao kvazifeministkinju. U stvari, tvrdi ugledna francuska sociologinja dr. Nonna Mayer, u mnogim aspektima Le Pen je više socijalno liberalna nego mnogo mainstream političara – a to je nešto što je izazvalo podjele u njenoj stranci.

U prosincu je povisila ulog, najavivši da će uvesti besplatno obrazovanje za djecu neprijavljenih useljenika, iako se to ne spominje kao zalog u manifestu stranke.

Marine Le Pen je oca gurnula u stranu, pobjeđuje na izborima i želi se useliti u Elizejsku palaču. Za brojne Francuze je to noćna mora pa se i ozbiljna psihoanaliza počela baviti najpoznatijim francuskim obiteljskim klanom. Le Penovi su danas, bez konkurencije, najzanimljivija francuska obitelj?

Obiteljski psihoterapeut iz Pariza Serge Hefezu njima prepoznaje prvotnu obiteljsku zajednicu u kojoj se prema Darwinu i Freudu borilo za vodeće mjesto i seksualne partnere. "Kod Le Penovih se stvari događaju kao u mitologiji, u svakoj se generaciji nađe jedan ubojica koji se okreće protiv vlastite rodbine", kaže psiholog Hefez.

Tko je aktualni ocoubojica? Marine Le Pen. Vlastitog oca od kojega je naslijedila plavu kosu, dubok glas i desnu ideologiju izbacila je iz politike. "Time je dovršeno ubojstvo oca, ona ga je pobijedila, postigla je ono što njezinu ocu nikad nije uspjelo. Ovim uspjehom je svoga oca pokopala, a stranci je dala sasvim novo i drugo lice", ističe Hefez.

Mnogi promatrači danas Marine Le Pen ocjenjuju još opasnijom od njezina oca ali ne i "najopasnijom" od svih Le Penovih. Taj epitet je već priskrbila atraktivna Marion Maréchal-Le Pen koja je u sjeni tetke već pokrenula političku dinamiku koja bi je mogla odvesti u predsjedničku palaču. A obiteljska dinamika? Ona još nije ni izdaleka završena.

Generacijski sukob će se sigurno ponoviti. I to između tetke i nećakinje. Od Marion Maréchal-Le Pen može se očekivati "ubojstvo tetke", kaže uvaženi psiholog.

Marion Maréchal-Le Pen je 26 godina, plavuša je isto kao i ostatak klana. Na djedovim rukama već je kao dvogodišnjakinja bila na izbornim plakatima Nacionalne fronte. U politiku je ugurana s 22 godine i kao najmlađa zastupnica u povijesti ušla u francusku Nacionalnu skupštinu. "Neki je već vide kao ikonu", izjavio je njezin protukandidat na tim izborima.

Strogo katolički orijentirana radikalno odbacuje istospolne brakove, nastupa slično provokativno kao i njezin djed. Za razliku od tetke potpuno nastavlja i želi završiti ono što je Jean Marie Le Pen započeo.

Nećakinja Marion i tetka Marine ostvarile najbolje rezultate na zadnjim regionalnim izborima u Francuskoj. U svojim izbornim jedinicama, jedna na jugoistoku, druga na sjeveroistoku zemlje, dobile su po više od 40 posto glasova. "Borba za vlast će se sad odigravati između ovih dviju žena", uvjeren je psiholog Serge Hefez koji zaključuje tvrdnjom da obitelj Le Pen nije opasna. "Ali, ideje koje ona zagovara, one jesu."

Kako je moguće da u jednoj, takoreći, ključnoj EU zemlji kao što je Francuska, jedna desno radikalna stranka ima toliki ugled i uživa toliku podršku i poštovanje građana?

Sama Marine Le Pen, striktno odbija korištenje riječi – desno radikalan – kada se radi o njezinoj stranci. Već sama ova strategija joj očito donosi simpatije, iako ovaj opis stranke koju je osnovao njezin otacJean-Marie Le Pen, veteran alžirskog rata, zapravo odgovara istini.

Nacionalni front postao je vodeća politička sila u Francuskoj. Promućurna Le Pen stranku je očistila od otvorenog antisemitizma te se usmjerila na širenje panike oko emigracije, na kritiziranje nadnacionalnih odluka Bruxellesa, izlazak iz eurozone.

Nema sumnje kako je Marine izvukla stranku iz okova jedne propale i nazadne ideologije. To nije mogla izvesti bez temeljite ideološke korekcije, bez velikih "zahvata" unutar same osnove na kojoj je FN godinama egzistirao. Put od "fašističke" stranke osnovane 1972. do "nacionalističko-konzervativne" stranke današnjice bila je njena velika misija.

Za Marine Le Pen se u njezinoj zemlji, među pristašama, govori kao o novoj Ivani Orleanskoj, zbog njezine borbenosti u obrani domovine. Velike usporedbe počivaju uglavnom na staklenim nogama: šefica Nacionalne fronte može na biralištu lako doživjeti svoju "lomaču", a može postati i "svetica" u Elizejskoj palači. Marine Le Pen želi uvjeriti birače da je red došao na nju i da ima recept za liječenje francuske bolesti.

Njezin slogan kampanje prevodi se kao "U ime naroda", a njezini pristaše na skupovima često skandiraju "Mi smo u našoj zemlji". Opisala je britanski glas za Brexit kao najvažniji događaj od pada Berlinskog zida i pobjedu Donalda Trumpa kao "dodatni kamen u izgradnji novog svijeta". Bori se kako bi se postigla sličan potres u Francuskoj na predsjedničkim izborima 2017.

Vlada NF-a izvući će Francusku iz eurozone i vratiti francusku nacionalnu valutu, izići iz schengenske zone slobodnog kretanja i održati referendum o članstvu u Europskoj uniji, rekla je Le Pen. Zaprijetila je i napuštanjem NATO-a.

Ona govori o "dva totalitarizma" novog tisućljeća: globalizaciji i islamskom fundamentalizmu. "Podjela se više ne svodi na lijeve i desne nego na domoljube i globaliste", naglasila je i obećala pristašama da će ih, ako bude izabrana za predsjednicu, obraniti od islamskog fundamentalizma i globalizacije.

U njezinu izbornom programu (manifestu u 144 točke) uznemirena Francuska mora se odrediti prema Europi i svome mjestu u njoj.

Od biološkog oca preuzela je doktrinu "Najprije Francuzi", a od novoga političkog oca Donalda Trumpa posudila je tezu o "ekonomskom domoljublju" i "inteligentnom protekcionizmu".

Ali, njezin otac ostavio joj je kompleks političkih poraza, a prateći rodonačelnika američke konzervativne revolucije zanemaruje činjenicu da je Francuska od svih europskih velikih zemalja najdalje od Amerike. Sarkozyja je koštala i prekomjerna amerikanizacija francuske politike.

Ni plan o Frexitu, francuskome izlasku iz EU-a, i o napuštanju eura, ne mora biti privlačna masi neodlučnih birača. Francuzi još nikad nisu odbacili Europu, ni doveli u pitanje europski projekt.

General De Gaulle je prije pola stoljeća izveo Francusku iz NATO-a, da bi naglasio njezinu neovisnost o SAD-u: Francuzi će prije biti za reformirani ili europski NATO, nego protiv njega. Frexit? Teško će Francuzi ići preko La Manchea. Tek plan o zatvaranju ulaznih vrata za novu migraciju i otvaranje izlaznih vrata za strance koji borave ilegalno u Francuskoj, mogu biti nešto jače populističko sredstvo.

U predsjedničku utrku, Marine Le Pen ulazi s dobroga mjesta u anketama koje je plasiraju na vrh u prvome i začelje u drugome krugu. Može li Marine Le Pen, jašući na valu populizma, biti sljedeći veliki politički šok? Je li Francuska spremna za predsjednicu?

Marine Le Pen se nada da će postati predsjednica Francuske. A sve više Francuza smatra da bi to bilo dobro za njihovu zemlju. Iako je Nacionalna fronta već dugo čvrsto u francuskom stranačkom spektru, tek odnedavno se ova stranka bori za priznanje na višoj razini.

Članovi te stranke vjeruju da će njezinu predsjednicu Marine Le Pen uspjeti učiniti prvom predsjednicom države.

"Prije pet ili šest godina birači nisu htjeli institutima za ispitivanje javnog mnijenja uopće odgovoriti da namjeravaju glasati za Nacionalnu frontu", kaže Jean-Yves Camus, stručnjak za desničarski ekstremizam. "Danas to govore puno otvorenije, iako Nacionalna fronta nije promijenila svoje pozicije glede nacionalnog identiteta, imigracije i mržnje prema strancima."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFIL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-13 17:02:54 [created_by] => 39435 [created_by_alias] => Dražen Gudić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-16 15:36:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-16 09:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18714 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-02-27T115420Z_395104428_RC1A93066930_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-02-27T115831Z_2034644445_RC134EC05510_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-02-28T130854Z_450017166_LR1ED2S10IIMD_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-02T125659Z_1038537857_RC1F33124630_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LEPEN-EU.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-02T185356Z_1375610650_RC16387D9970_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-06T133618Z_378344804_RC1A2A8D58A0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-06T133733Z_1403552560_RC1C3A5C13B0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-06T135002Z_861813027_RC1BDB380290_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-06T135054Z_380868022_RC1AD8C7DAE0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/2017-03-06T135405Z_837090684_RC15541BEA70_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/le-pen-722x406__1_.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/le-pen1-305x411.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/le-pen3-707x411.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/LEPEN-27-05_Slide1.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/le-pen-722x406.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-02-27T115420Z_395104428_RC1A93066930_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-02-27T115831Z_2034644445_RC134EC05510_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-02-28T130854Z_450017166_LR1ED2S10IIMD_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-03-02T125659Z_1038537857_RC1F33124630_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LEPEN-EU.JPG","2017-03-02T185356Z_1375610650_RC16387D9970_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-03-06T133618Z_378344804_RC1A2A8D58A0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-03-06T133733Z_1403552560_RC1C3A5C13B0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-03-06T135002Z_861813027_RC1BDB380290_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-03-06T135054Z_380868022_RC1AD8C7DAE0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","2017-03-06T135405Z_837090684_RC15541BEA70_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG","le-pen-722x406__1_","le-pen1-305x411","le-pen3-707x411","LEPEN-27-05_Slide1","le-pen-722x406"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1259x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"561x840"},{"size0":"1205x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"722x406"},{"size0":"305x411"},{"size0":"707x411"},{"size0":"730x415"},{"size0":"722x406"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38497800 Threads: 6 Questions: 7104542034 Slow queries: 3302483 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608519967 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/tko-je-zena-koja-zeli-zapaliti-europu-tri-puta-se-razvela-vlastitog-je-oca-politicki-unistila-a-majka-joj-se-slikala-za-playboy-473550 [printLink] => /vijesti/svijet/tko-je-zena-koja-zeli-zapaliti-europu-tri-puta-se-razvela-vlastitog-je-oca-politicki-unistila-a-majka-joj-se-slikala-za-playboy-473550?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 320354 [name] => francuska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuska [link] => /tag/francuska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 436957 [name] => desnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => desnica [link] => /tag/desnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 295795 [name] => Marine Le Pen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marine-le-pen [link] => /tag/marine-le-pen ) [3] => stdClass Object ( [id] => 301626 [name] => nacionalist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacionalist [link] => /tag/nacionalist ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFIL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je žena koja želi 'zapaliti' Europu? Tri puta se razvela, vlastitog je oca politički uništila, a majka joj se slikala za Playboy [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-01-21-59-39435 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-02-27T115420Z_395104428_RC1A93066930_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-02-27T115420Z_395104428_RC1A93066930_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-02-27T115831Z_2034644445_RC134EC05510_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-02-27T115831Z_2034644445_RC134EC05510_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-02-28T130854Z_450017166_LR1ED2S10IIMD_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-02-28T130854Z_450017166_LR1ED2S10IIMD_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-02T125659Z_1038537857_RC1F33124630_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LEPEN-EU.JPG [title] => 2017-03-02T125659Z_1038537857_RC1F33124630_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LEPEN-EU.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-02T185356Z_1375610650_RC16387D9970_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-03-02T185356Z_1375610650_RC16387D9970_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-06T133618Z_378344804_RC1A2A8D58A0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-03-06T133618Z_378344804_RC1A2A8D58A0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-06T133733Z_1403552560_RC1C3A5C13B0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-03-06T133733Z_1403552560_RC1C3A5C13B0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-06T135002Z_861813027_RC1BDB380290_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-03-06T135002Z_861813027_RC1BDB380290_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-06T135054Z_380868022_RC1AD8C7DAE0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-03-06T135054Z_380868022_RC1AD8C7DAE0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/2017-03-06T135405Z_837090684_RC15541BEA70_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG [title] => 2017-03-06T135405Z_837090684_RC15541BEA70_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/le-pen-722x406__1_.jpg [title] => le-pen-722x406__1_ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/le-pen1-305x411.jpg [title] => le-pen1-305x411 ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/le-pen3-707x411.jpg [title] => le-pen3-707x411 ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/LEPEN-27-05_Slide1.jpg [title] => LEPEN-27-05_Slide1 ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/le-pen-722x406.jpg [title] => le-pen-722x406 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu. Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Arain, u Europu koja se temelji na suradnji. Ali ne vjerujem u ovu ‘Europsku Sovjetsku Uniju’.

Tako govori Marine Le Pen iznimno euroskeptična političarka, poznata kćerka još slavnijeg oca, koja je po obiteljskoj liniji naslijedila ekstremno desnu stranku Nacionalna fronta. Njezine riječi a još više njezino političko jačanje duboko potresaju francuski, ali i europski, politički establišment.

Osim što će ovo biti godina predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, a moguće i u Italiji, 2017. mogla bi biti zapamćena i zbog povijesnih promjena s obzirom na to da su u svim ovim zemljama u usponu snage koje zagovaraju izlazak iz Europske unije. Euroskeptik Geert Wilders, vođa nizozemske PVV, naziva izbore u Nizozemskoj 15. ožujka početkom "domoljubnog proljeća", koje će zasigurno dobiti na zamahu u Francuskoj.

Nepodijeljeno je mišljenje analitičara, najradikalnije ideje o Europskoj uniji ima Nacionalni front, na čelu s Marine Le Pen, koja će se natjecati na predsjedničkim izborima u travnju i svibnju. Prema anketama, Le Pen vodi u odnosu na ostale kandidate, zbog čega u Bruxellesu nisu nimalo spokojni. Francuska je drugo gospodarstvo EU-a i postoji bojazan "da bi njen izlazak iz Unije prouzročio egzistencijalnu krizu".

Tko je zapravo Marine Le Pen?

Pravo ime joj je Marion Anne, ali su je zvali Marine od rane dobi. Najmlađa je kći u obitelji Le Pen. Rođena je 1968. godine u četvrti Neuilly-sur-Seine, zapadno od Pariza, preživjela je bombaški napad na obiteljsku kuću kad joj je bilo osam godina. Danas je u trećem braku, dva puta razvedena, i ima troje djece iz prvog braka. Ona je i dalje vrlo privatna i izbjegava osobne teme u javnosti.

Odvjetnica po struci, odrastajući u političkoj kući, pokazala je rani interes za politiku. Oca je pratila na sastancima u dobi od 13 godina, u njegovoj pratnji išla je i na političke skupove, a Nacionalnoj fronti formalno se pridružila kada je navršila 18 godina.

Veći dio svog života provela je u sjeni oca, a bila je bijesna na svoju majku koja je pozirala za francusko izdanje Playboya u osamdesetima s namjerom da povrijedi otuđenog supruga Jean-Marie.

Prvi put je izabrana na regionalnim izborima 1998. i time je obilježen početak njezine političke karijere. Od samih početaka borila se da otrese naljepnicu krajnje desnice.

Vođa stranke postaje 2011. i traži da se očisti od njezinih najvažnijih otvoreno antisemitskih i rasističkih prizvuka - čak i ako je to značilo borbu s ocem. Razišli su se 2015. kada je tata Le Pen ponovio svoj stav da su plinske komore bile "detalj povijesti" - i bio je isključen iz stranke.

Gdje Marine ide u svojoj potrazi za detoksikacijom stranke? Ublažila je svoj pristup prema pravima žena, pa čak i sebe vidi kao kvazifeministkinju. U stvari, tvrdi ugledna francuska sociologinja dr. Nonna Mayer, u mnogim aspektima Le Pen je više socijalno liberalna nego mnogo mainstream političara – a to je nešto što je izazvalo podjele u njenoj stranci.

U prosincu je povisila ulog, najavivši da će uvesti besplatno obrazovanje za djecu neprijavljenih useljenika, iako se to ne spominje kao zalog u manifestu stranke.

Marine Le Pen je oca gurnula u stranu, pobjeđuje na izborima i želi se useliti u Elizejsku palaču. Za brojne Francuze je to noćna mora pa se i ozbiljna psihoanaliza počela baviti najpoznatijim francuskim obiteljskim klanom. Le Penovi su danas, bez konkurencije, najzanimljivija francuska obitelj?

Obiteljski psihoterapeut iz Pariza Serge Hefezu njima prepoznaje prvotnu obiteljsku zajednicu u kojoj se prema Darwinu i Freudu borilo za vodeće mjesto i seksualne partnere. "Kod Le Penovih se stvari događaju kao u mitologiji, u svakoj se generaciji nađe jedan ubojica koji se okreće protiv vlastite rodbine", kaže psiholog Hefez.

Tko je aktualni ocoubojica? Marine Le Pen. Vlastitog oca od kojega je naslijedila plavu kosu, dubok glas i desnu ideologiju izbacila je iz politike. "Time je dovršeno ubojstvo oca, ona ga je pobijedila, postigla je ono što njezinu ocu nikad nije uspjelo. Ovim uspjehom je svoga oca pokopala, a stranci je dala sasvim novo i drugo lice", ističe Hefez.

Mnogi promatrači danas Marine Le Pen ocjenjuju još opasnijom od njezina oca ali ne i "najopasnijom" od svih Le Penovih. Taj epitet je već priskrbila atraktivna Marion Maréchal-Le Pen koja je u sjeni tetke već pokrenula političku dinamiku koja bi je mogla odvesti u predsjedničku palaču. A obiteljska dinamika? Ona još nije ni izdaleka završena.

Generacijski sukob će se sigurno ponoviti. I to između tetke i nećakinje. Od Marion Maréchal-Le Pen može se očekivati "ubojstvo tetke", kaže uvaženi psiholog.

Marion Maréchal-Le Pen je 26 godina, plavuša je isto kao i ostatak klana. Na djedovim rukama već je kao dvogodišnjakinja bila na izbornim plakatima Nacionalne fronte. U politiku je ugurana s 22 godine i kao najmlađa zastupnica u povijesti ušla u francusku Nacionalnu skupštinu. "Neki je već vide kao ikonu", izjavio je njezin protukandidat na tim izborima.

Strogo katolički orijentirana radikalno odbacuje istospolne brakove, nastupa slično provokativno kao i njezin djed. Za razliku od tetke potpuno nastavlja i želi završiti ono što je Jean Marie Le Pen započeo.

Nećakinja Marion i tetka Marine ostvarile najbolje rezultate na zadnjim regionalnim izborima u Francuskoj. U svojim izbornim jedinicama, jedna na jugoistoku, druga na sjeveroistoku zemlje, dobile su po više od 40 posto glasova. "Borba za vlast će se sad odigravati između ovih dviju žena", uvjeren je psiholog Serge Hefez koji zaključuje tvrdnjom da obitelj Le Pen nije opasna. "Ali, ideje koje ona zagovara, one jesu."

Kako je moguće da u jednoj, takoreći, ključnoj EU zemlji kao što je Francuska, jedna desno radikalna stranka ima toliki ugled i uživa toliku podršku i poštovanje građana?

Sama Marine Le Pen, striktno odbija korištenje riječi – desno radikalan – kada se radi o njezinoj stranci. Već sama ova strategija joj očito donosi simpatije, iako ovaj opis stranke koju je osnovao njezin otacJean-Marie Le Pen, veteran alžirskog rata, zapravo odgovara istini.

Nacionalni front postao je vodeća politička sila u Francuskoj. Promućurna Le Pen stranku je očistila od otvorenog antisemitizma te se usmjerila na širenje panike oko emigracije, na kritiziranje nadnacionalnih odluka Bruxellesa, izlazak iz eurozone.

Nema sumnje kako je Marine izvukla stranku iz okova jedne propale i nazadne ideologije. To nije mogla izvesti bez temeljite ideološke korekcije, bez velikih "zahvata" unutar same osnove na kojoj je FN godinama egzistirao. Put od "fašističke" stranke osnovane 1972. do "nacionalističko-konzervativne" stranke današnjice bila je njena velika misija.

Za Marine Le Pen se u njezinoj zemlji, među pristašama, govori kao o novoj Ivani Orleanskoj, zbog njezine borbenosti u obrani domovine. Velike usporedbe počivaju uglavnom na staklenim nogama: šefica Nacionalne fronte može na biralištu lako doživjeti svoju "lomaču", a može postati i "svetica" u Elizejskoj palači. Marine Le Pen želi uvjeriti birače da je red došao na nju i da ima recept za liječenje francuske bolesti.

Njezin slogan kampanje prevodi se kao "U ime naroda", a njezini pristaše na skupovima često skandiraju "Mi smo u našoj zemlji". Opisala je britanski glas za Brexit kao najvažniji događaj od pada Berlinskog zida i pobjedu Donalda Trumpa kao "dodatni kamen u izgradnji novog svijeta". Bori se kako bi se postigla sličan potres u Francuskoj na predsjedničkim izborima 2017.

Vlada NF-a izvući će Francusku iz eurozone i vratiti francusku nacionalnu valutu, izići iz schengenske zone slobodnog kretanja i održati referendum o članstvu u Europskoj uniji, rekla je Le Pen. Zaprijetila je i napuštanjem NATO-a.

Ona govori o "dva totalitarizma" novog tisućljeća: globalizaciji i islamskom fundamentalizmu. "Podjela se više ne svodi na lijeve i desne nego na domoljube i globaliste", naglasila je i obećala pristašama da će ih, ako bude izabrana za predsjednicu, obraniti od islamskog fundamentalizma i globalizacije.

U njezinu izbornom programu (manifestu u 144 točke) uznemirena Francuska mora se odrediti prema Europi i svome mjestu u njoj.

Od biološkog oca preuzela je doktrinu "Najprije Francuzi", a od novoga političkog oca Donalda Trumpa posudila je tezu o "ekonomskom domoljublju" i "inteligentnom protekcionizmu".

Ali, njezin otac ostavio joj je kompleks političkih poraza, a prateći rodonačelnika američke konzervativne revolucije zanemaruje činjenicu da je Francuska od svih europskih velikih zemalja najdalje od Amerike. Sarkozyja je koštala i prekomjerna amerikanizacija francuske politike.

Ni plan o Frexitu, francuskome izlasku iz EU-a, i o napuštanju eura, ne mora biti privlačna masi neodlučnih birača. Francuzi još nikad nisu odbacili Europu, ni doveli u pitanje europski projekt.

General De Gaulle je prije pola stoljeća izveo Francusku iz NATO-a, da bi naglasio njezinu neovisnost o SAD-u: Francuzi će prije biti za reformirani ili europski NATO, nego protiv njega. Frexit? Teško će Francuzi ići preko La Manchea. Tek plan o zatvaranju ulaznih vrata za novu migraciju i otvaranje izlaznih vrata za strance koji borave ilegalno u Francuskoj, mogu biti nešto jače populističko sredstvo.

U predsjedničku utrku, Marine Le Pen ulazi s dobroga mjesta u anketama koje je plasiraju na vrh u prvome i začelje u drugome krugu. Može li Marine Le Pen, jašući na valu populizma, biti sljedeći veliki politički šok? Je li Francuska spremna za predsjednicu?

Marine Le Pen se nada da će postati predsjednica Francuske. A sve više Francuza smatra da bi to bilo dobro za njihovu zemlju. Iako je Nacionalna fronta već dugo čvrsto u francuskom stranačkom spektru, tek odnedavno se ova stranka bori za priznanje na višoj razini.

Članovi te stranke vjeruju da će njezinu predsjednicu Marine Le Pen uspjeti učiniti prvom predsjednicom države.

"Prije pet ili šest godina birači nisu htjeli institutima za ispitivanje javnog mnijenja uopće odgovoriti da namjeravaju glasati za Nacionalnu frontu", kaže Jean-Yves Camus, stručnjak za desničarski ekstremizam. "Danas to govore puno otvorenije, iako Nacionalna fronta nije promijenila svoje pozicije glede nacionalnog identiteta, imigracije i mržnje prema strancima."

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-02-27T115420Z_395104428_RC1A93066930_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-02-27T115831Z_2034644445_RC134EC05510_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-02-28T130854Z_450017166_LR1ED2S10IIMD_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-03-02T125659Z_1038537857_RC1F33124630_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LEPEN-EU.JPG 2017-03-02T185356Z_1375610650_RC16387D9970_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-03-06T133618Z_378344804_RC1A2A8D58A0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-03-06T133733Z_1403552560_RC1C3A5C13B0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-03-06T135002Z_861813027_RC1BDB380290_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-03-06T135054Z_380868022_RC1AD8C7DAE0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG 2017-03-06T135405Z_837090684_RC15541BEA70_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG le-pen-722x406__1_ le-pen1-305x411 le-pen3-707x411 LEPEN-27-05_Slide1 le-pen-722x406
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tko-je-zena-koja-zeli-zapaliti-europu-tri-puta-se-razvela-vlastitog-je-oca-politicki-unistila-a-majka-joj-se-slikala-za-playboy-473550 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=971412d11b69a12959ad79b32531a54424f0a8cb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+%C5%BEena+koja+%C5%BEeli+%26%23039%3Bzapaliti%26%23039%3B+Europu%3F+Tri+puta+se+razvela%2C+vlastitog+je+oca+politi%C4%8Dki+uni%C5%A1tila%2C+a+majka+joj+se+slikala+za+Playboy&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftko-je-zena-koja-zeli-zapaliti-europu-tri-puta-se-razvela-vlastitog-je-oca-politicki-unistila-a-majka-joj-se-slikala-za-playboy-473550 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftko-je-zena-koja-zeli-zapaliti-europu-tri-puta-se-razvela-vlastitog-je-oca-politicki-unistila-a-majka-joj-se-slikala-za-playboy-473550 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFIL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetPROFIL

Tko je žena koja želi 'zapaliti' Europu? Tri puta se razvela, vlastitog je oca politički uništila, a majka joj se slikala za Playboy

Piše Dražen Gudić
16. ožujka 2017. - 10:16
2017-02-27T114132Z_1295636670_RC16690B85F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN.JPG

Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu. Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Arain, u Europu koja se temelji na suradnji. Ali ne vjerujem u ovu ‘Europsku Sovjetsku Uniju’.

Tako govori Marine Le Pen iznimno euroskeptična političarka, poznata kćerka još slavnijeg oca, koja je po obiteljskoj liniji naslijedila ekstremno desnu stranku Nacionalna fronta. Njezine riječi a još više njezino političko jačanje duboko potresaju francuski, ali i europski, politički establišment.

Osim što će ovo biti godina predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, a moguće i u Italiji, 2017. mogla bi biti zapamćena i zbog povijesnih promjena s obzirom na to da su u svim ovim zemljama u usponu snage koje zagovaraju izlazak iz Europske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:21