StoryEditorOCM
Svijetvjerski radikali

Talibani javno bičevali 63 osobe: ‘Ovo će mlade odvratiti od zločina! Aktivisti za ljudska prava su predstavnici đavla‘

Piše D.R./JL
7. lipnja 2024. - 23:52

Talibani su u utorak na stadionu u gradu Sariju Pulu na sjeveru Afganistana zbog počinjenja raznih zločina bičevali 48 muškaraca i 15 žena, piše Daily Mail.

Isti izvor piše da su muškarci i žene primili između 15 i 39 udaraca bičem.

Pored toga, neki su kažnjenici osuđeni i na zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Voice of America piše da je spomenuto bičevanje najveće koje su talibani organizirali od 2021. do danas.

image
Wakil Kohsar/Afp

Lokalno je stanovništvo afganistanskom mediju Tolo Newsu reklo da podržava bičevanja te da će ona mlade odvratiti od zločina.

Dužnosnici iz Sarija Pula rekli su da su osobe koje su bičevane uhićene zbog počinjenja zločina kao što su "oružana pljačka", "preljub", "sodomija", "bijeg od kuće" i "nepoštivanje", prenosi Jutarnji list.

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) i Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk u srijedu su osudili bičevanje.

image

Žene su česta meta talibanskog radikalizma i iživljavanja

-/Afp

Talibani masovna bičevanja često održavaju na stadionima. U veljači su muškarcu čiji je brat ubijen dopustili da pred punim stadionom ubije čovjeka koji je proglašen krivim za ubojstvo njegovog brata. Taj je muškarac iz puške u ubojicu svog brata ispalio pet metaka.

Mjesec dana prije toga, devet je muškaraca bičevano na stadionu Ahmad Shahi u gradu Kandaharu na jugu Afganistanu. Gledalište je i tada bilo puno. Talibani su prije tri mjeseca rekli da će uskoro početi kamenovati žene koje počine zločin preljuba. Dodao je da će ih i bičevati, i to javno.

Vrhovni vođa talibanskog režima Mullah Hibatullah Akhundzada aktiviste za zaštitu ljudskih prava sa Zapada drži "predstavnicima đavla".

image
Wakil Kohsar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 23:53