StoryEditorOCM
Svijetpriljev sredstava

‘Taj čovjek im nabavlja oružje, on im isplaćuje plaće i upravlja financijama. On je pravi izvršni direktor Hamasa!‘

Piše Iva Badanjak/JL
4. siječnja 2024. - 17:05

Od početka rata u Gazi zapadne zemlje uvele su četiri runde sankcija članovima Hamasa s ciljem prekida financiranja militantne palestinske organizacije. Ali, te sankcije vjerojatno neće imati veći utjecaj na zaustavljanje financiranja Hamasovih operacija jer je skupina tijekom godina izgradila složenu strukturu priljeva sredstava iz mnogih stranih zemalja - piše Iva Badanjak za Jutarnji list.

Ključna osoba koja je odgovorna za taj stalni dotok novca u palestinsku skupinu je Zaher Jabarin. Taj 55-godišnji osuđeni terorist glavni je financijski dužnosnik grupe, koji je nakon izlaska iz zatvora uspostavio lukrativnu vezu s Ankarom.

Jabarin je rođen u Salfitu, gradu na sjeveru okupirane Zapadne obale, i odrastao je čitajući djela Hassana al-Banne, osnivača islamističkog političkog pokreta Muslimansko bratstvo. Svoju militantnu karijeru počeo je graditi 1980-ih kad se u svojim kasnim tinejdžerskim godinama pridružio bandi Streljački odredi i ubrzo postao njezin vođa.

U intervjuu za palestinske novine Felesteen Jabarin je rekao da je jedan od njegovih prvih činova otpora bilo ispisivanje grafita protiv izraelske okupacije na zidovima zgrada u Salfitu. No, njegove su ambicije ubrzo postale mnogo nasilnije. Grupa Streljački odredi pridružila se ustanku Palestinaca protiv Izraela 1987., poznatom kao Prva intifada. Jabarin je uoči ustanka posudio novac od svoje majke kako bi kupio oružje i regrutirao Palestinca koji ih je učio kako napraviti improvizirane eksplozivne naprave.

Uhićen je 1993. i osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva vojnika IDF-a na Zapadnoj obali. U zatvoru je naučio hebrejski, brinuo se za dobrobit zatvorenih palestinskih militanata i počeo pisati knjigu. Iz zatvora je pušten 2011. u sklopu dogovora o razmjeni više od 1000 palestinskih zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

image

Borac Hamasa

Majdi Fathi/nurphoto Via Afp/

Nakon što je oslobođen, preselio se u Tursku i ponovno pridružio Hamasu kao viši vojni zapovjednik, radeći na promicanju terorističkih operacija na Zapadnoj obali. S godinama je njegov utjecaj rastao, pa je 2017. Jabarin predstavljao Hamas na sastanku s članovima izaslanstva iranske Islamske revolucionarne garde u Teheranu.

"Ne možete samo tako izaći iz zatvora i stvoriti portfelj kao novak ili netko srednjeg ranga. Ovo je položaj od ozbiljnog povjerenja i autoriteta", objasnio je Jabarinov utjecaj za WSJ Matthew Levitt, bivši dužnosnik američkog Ministarstva financija.

Pranje novca

Nakon što je pod pritiskom američkih sankcija Saudijska Arabija protjerala Hamasove financijske dužnosnike iz svoje zemlje, Jabarin je pronašao novu bazu za izgradnju poslovnog carstva Hamasa. Kao glavni financijski menadžer Hamasa, Jabarin je regrutirao pojedince za operacije pranja novca u Turskoj. Dvojica tih pojedinaca, turski državljanin Cemil Tekeli i arapski državljanin Izraela Durgham Jabarin, uhićeni su u Izraelu 2018. godine.

Istraga je otkrila da je Zaher Jabarin regrutirao Tekelija da pomogne članovima Hamasa da dobiju vize, uspostave posao i steknu komercijalnu imovinu u Turskoj. Vlasti su otkrile da je Durgham Jabarin planirao prebaciti 91.000 eura na Zapadnu obalu, koji su navodno bili namijenjeni za financiranje Hamasove vojne infrastrukture.

image

Borci Hamasa

Ahmad Al-rubaye/Afp

Jabarin u Turskoj drži udjele u kompanijama, uključujući dionice u tvrtki za nekretnine, tvrde američki dužnosnici. "Čast je pribaviti sredstva za Hamas", rekao je Jabarin u intervjuu za Wall Street Journal, negiravši umiješanost u operacije pranja novca. Jabarin kaže da je on sada dio političkog krila Hamasa, a ne Izz ad-Din al-Qassama, vojnog krila organizacije. "Izrael pokušava miješati jabuke i naranče. Al-Qassam ima vlastite veze, udaljene od političke stranke Hamas", izjavio je Jabarin, dodavši da Hamas ima uspostavljene dobre odnose s mnogim zemljama, poput Irana, Rusije, Alžira i Turske.

Zaustavljanje financiranja terorističke grupe jedna je od najvažnijih i najtežih protuterorističkih zadaća. SAD već više od dva desetljeća sankcionira Hamasove dužnosnike, ali grupa i dalje pronalazi načine da zaobiđe sankcije i prikupi novac za svoje operacije. Iako je SAD proglasio Hamas terorističkom organizacijom, skupina zadržava stalnu podršku u arapskim zemljama. Turska također ne smatra Hamas terorističkom organizacijom i pravi razliku između njezina vojnog i političkog krila.

Jabarin je izgradio odnose s ljudima bliskim predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu za koje izraelski sigurnosni dužnosnici kažu da su pomogli Hamasu u nabavi oružja i financiranju terorističkih napada. Također je pomogao u održavanju odnosa Hamasa s libanonskim Hezbolahom.

Jabarinov utjecaj na Hamasove financije toliko je značajan da sadašnji i bivši američki i izraelski sigurnosni dužnosnici vjeruju da je on omogućio skupini da plati oružje i osigura plaće borcima za izvođenje napada na Izrael 7. listopada. "Jabarin je igrao veliku ulogu jer upravlja svim Hamasovim financijama izvan Gaze. On je izvršni direktor Hamasa” zaključio je Uzi Shaya, bivši izraelski dužnosnik sigurnosne službe - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 13:04