StoryEditor
Svijetcirkuliranje virusa

Svjetska zdravstvena organizacija: Delta varijanta više cirkulira u područjima s niskom procijepljenošću, cjepiva dokazano sprečavaju povećanje broja težih slučajeva

Piše hina
18. kolovoza 2021. - 18:59

Cirkuliranje delta varijante koronavirusa u područjima s niskom procijepljenošću potiče širenje covida-19 posvuda u svijetu, rekli su u srijedu dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

"U mnogim mjestima u svijetu u kojima je sve više zaraženih delta varijantom koronavirusa, čak i u zemljama koje na nacionalnoj razini imaju visoku razinu procijepljenosti, delta varijanta doista cirkulira i širi se područjima s niskom razinom pokrivenosti cjepivom, a tu je i vrlo ograničena i nedosljedna primjena javnozdravstvenih i socijalnih mjera", rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove na online konferenciji za novinare.

Cjepiva bez sumnje sprečavaju povećanje broja težih i smrtnih slučajeva kao posljedice delta varijante koronavirusa, istaknula je glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan.

Rekla je da podaci trenutno ne upućuju na to da je potrebno docijepiti se protiv covida-19. WHO smatra da bi najprije trebalo u cijelosti cijepiti najugroženije osobe posvuda u svijetu, a tek potom u zemljama s visokim prihodima započeti s docjepljivanjem građana. 

Priopćenje WHO-a je uslijedilo neposredno prije nego što je američka vlada izvijestila da docjepljivanje kani učiniti široko dostupnim svim Amerikancima, počevši od 20. rujna, osobito s obzirom na to da je u SAD-u sve više zaraženih delta varijantom koronavirusa.

Na novinarsko pitanje o tomu je li potrebno docjepljivanje da bi se pojačala zaštita od covida, Swaminathan je jasno odgovorila: "Aktualni podaci ne upućuju na to da je potrebno dodatno cijepiti u potpunosti cijepljene osobe."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 03:28