StoryEditorOCM
SvijetTRAGEDIJA

Sto mrtvih: ovo je trenutak kada je u svadbenoj dvorani u Iraku počeo pakao. Mladenci su plesali, a onda...

Piše vijesti sd
27. rujna 2023. - 10:08

Najmanje je stotinu ljudi poginulo, a 150 je ozlijeđeno u požaru na proslavi vjenčanja u okrugu Hamdaniya u iračkoj pokrajini Niniva, objavili su irački državni mediji rano u srijedu, a prenosi Reuters.

Zamjenik guvernera Ninive Hassan al Allaq za Reuters je potvrdio pogibiju 113 osoba.

Lokalni izvori ističu da bi broj žrtava mogao biti i veći, a među žrtvama su i mladoženja Revan i mladenka Haneen.

Potvrdio je to Ahmes Dubardani, zamjenik šefa zdravstvene administracije u Ninivi. Dodao je da je najmanje 50 ozlijeđenih u kritičnom stanju, od kojih je najmanje polovica zadobila opekline.

image

a f p

image

P r o f i m e d i a

- Većina ranjenih ima opekline po cijelom tijelu. Drugima je oko 60 posto tijela prekriveno opeklinama. Nije dobro, rekao je. Dodao je da zasad nitko nije pušten iz bolnice.

Vatra je, priopćila je lokalna civilna zaštita, zahvatila veliku dvoranu u kojoj je bilo vjenčanje, a nakon što je tijekom proslave zapaljen vatromet. Očevici tvrde da je na svadbi bilo čak 900 ljudi, prenosi Jutarnji

- Mladoženja i mladenka su trebali plesati uz jednu laganu pjesmu, a onda su zapalili vatromet koji je udario u strop i zapalio dvoranu, rekao je jedan od ozlijeđenih za AP.

image

a f p

image

a f p

Istaknuo je da je cijela dvorana izgorjela u nekoliko sekundi. Na jednoj snimci se vidi kako se mladenka Hanneen užasnuto hoda po dvorani u velikoj bijeloj vjenčanici, a plamen se munjevitom brzinom širi po zidovima prije nego što je zapaljivi materijal počeo padati sa stropa. Uslijedio je kaos, a 900 uspaničenih gostiju pojurilo je prema izlazima dvorane. Veliki broj je ostao zatočen u dvorani jer od crnog dima nisu mogli vidjeti ništa, tvrde očevici...

Uzrok smrti ogromnog broja svadbenih gostiju su opekline i gušenje zbog manjka kisika.

Video dopisnika Reutersa s mjesta događaja prikazuje vatrogasce kako se penju preko izgorjele zgrade u potrazi za preživjelima. Na mjestu tragedije viđen je kamion hladnjača natovaren crnim vrećama za leševe.

image

a f p

Na mjestu tragedije su i kola hitne pomoći i medicinske ekipe. Spasioci pregledavaju pougljene ostatke u dvorani u potrazi za preživjelima.

Prve informacije ističu da je zgrada napravljena od vrlo zapaljivih građevinskih materijala, koji su u Iraku zabranjeni, što je pridonijelo njenom brzom urušavanju, objavili su irački državni mediji. Riječ je o metalnom kompozitu i nemodificiranom polietilenu zbog kojih se požar brzo proširio, a riječ je o istoj vrsti vanjske obloge koja se koristila prilikom izgradnje londonskog Grenfell Towera. Podsjetimo, u požaru u neboderu 2017. godine poginule su 72 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:08