StoryEditorOCM
Svijetsve su ispričali

Srpskoj obitelji prisjeo odmor u turističkoj meki: ‘Pogledajte što su nam napravili jer smo prošli kroz crveno‘

Piše Vijesti SD
14. srpnja 2023. - 20:23

U grupi na Facebooku ‘Live from Greece‘ jedna se obitelj iz Srbije požalila da su na poluotoku Kasandra prošli kroz crveno svjetlo i platili kaznu od 700 eura, no kad su otišli do policije, skinuli su im tablice i uzeli vozačku i prometnu, piše portal Danas.rs.

‘Danas smo u Kalitei prošli kroz crveno svjetlo i dobili smo kaznu 700 eura. Kad smo otišli u stanicu da se javimo, skinuli su nam i tablice s auta. Nakon što smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica s dokazima u uplati kao i potvrdom bookinga da nam je danas zadnji dan aranžmana, rekli su nam da dođemo sutra u 10, a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtjev biti odbijen. Navodno se uz taj roza papir napisan grčkim alfabetom možemo vratiti istim autom, a također oduzeta nam je prometna i vozačka dozvola. Imate li nekog iskustva, da li stvarno možemo putovati bez papira i tablica? Stvarno smo se izmaltretirali, treba nam pomoć, s djecom smo‘, stoji u objavi.

U komentarima su im savjetovali da pomoć potraže u ambasadi.

‘Bilo je ovakvih slučajeva već. Kazne za prometne prekršaje su visoke, a čini mi se da su na Kasandri baš neumoljivi oko oduzimanja vozačke dozvole. Iskreno, ne razumijem odakle im pravo da strancima oduzmu vozačku i je li to skroz po zakonu, jer mi je nevjerojatno da je tako nešto moguće‘, napisala je administratorica ove Facebook grupe.

Ipak, kako doznaje portal Danas, prema važećim zakonima u Grčkoj, nema tolerancije za ovakve prekršaje.

Ovo su i kazne koje se naplaćuju za prometne prekršaje u Grčkoj:

- Prolazak na znak stop bez zaustavljanja – 700 eura

- Prolazak na crveno svjetlo – 700 eura

- Obijesna vožnja – 700 eura

- Nedozvoljeno pretjecanje – 80 eura

- Prekoračenje brzine do 20 km/h – 20 eura

Ako prođete na crveno svjetlo, platit ćete kaznu od 700 eura, ali i ostati bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana.

Također, većina cesta ali i autocesta u Grčkoj ima ograničenje brzine od 100 kilometara na sat.

Novost je da će za određene prekršaje biti ukinuta novčana kazna, ali će vam umjesto toga skinuti tablice i oduzeti vozačku dozvolu na čak 60 dana, piše Jutarnji list. 

Ova mjera odnosi se na sljedeće prekršaje:

- Korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje

- Nevezivanje sigurnosnog pojasa

- Ako nemate kacigu prilikom vožnje motocikla

- Prijevoz djeteta automobilom bez dječjeg sjedala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:03