stdClass Object ( [id] => 1064553 [title] => Slučaj koji je zgrozio svijet. Navalni kaže da zna tko ga je htio ubiti, najmanje osam ruskih tajnih agenata je sudjelovalo u trovanju [alias] => slucaj-koji-je-zgrozio-svijet-navalni-kaze-da-zna-tko-ga-je-htio-ubiti-najmanje-osam-ruskih-tajnih-agenata-je-sudjelovalo-u-trovanju [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Aleksej Navalni je očito otrovan u okviru jedne kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske tajne službe FSB – tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija koji su istražili okolnosti trovanja ruskog političara. Najmanje osam agenata FSB-a je identificirano, piše njemački magazin Der Spiegel, koji je sudjelovao u istraživanju s investigativnim platformama Bellingcat i The Insider, odnosno američkim news-kanalom CNN-om.

Radi se o šest agenata koji su izveli operaciju, te o dva agenta koji su očito bili rukovoditelji akcije. Navalni je i sam putem društvenih mreža komentirao te izvještaje: „Znam tko me je htio ubiti", rekao je on i objavio fotografije osam muškaraca, prenosi Deutsche Welle

Der Spiegel piše kako se prvenstveno na temelju analize podataka o korištenju mobilne telefonije, GPS i sličnih podataka o lokacijama, odnosno analizom brojnih lista putnika koji su koristili domaće linije avio-prometa može rekonstruirati da je Navalni, glasni kritičar Kremlja, bio još od 2017. na meti FSB-ovog tima. Po onome što piše njemački magazin, agenti FSB-a su više od 30 puta letjeli (prije njega) na odredišta na koja je putovao i Navalni– i kratko nakon njega se vraćali u Moskvu.

---

image
AFP
---

Dva muškarca za koje se piše da su bili rukovoditelji operacije navodno su članovi dviju FSB-ovih jedinica koje se u prošlosti već dovodilo u vezu s umorstvima trovanjem – radi se o „Institutu za kriminalistiku" i njemu nadređenom „Centru za specijalne tehnike". Jedna od te dvije osobe je, kako se tvrdi, redovito komunicirala s kemijskim laboratorijima koje se dovodi u vezu s ruskom novičok-programom. Svih osam identificiranih ranije je bilo aktivno u medicinskom ili kemijskom sektoru, odnosno radili su za ruske specijalne postrojbe, pišu mediji.

U intervjuu za DW reporter Bellingcata Aric Toler je govorio o tim istraživanjima. On tvrdi da dotični agenti nisu „obični agenti FSB-a”, odnosno da su oni prošli obuku korištenja kemijskog oružja. Toler kaže da je istraživački tim bio iznenađen intenzitetom kojim su agenti pratili Navalnog od 2017.

Aleksej Navalni je 20. kolovoza ove godine kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije je 44-godišnjak, koji se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu.

Po navodima tri europska laboratorija, čije je rezultate analize potvrdila i Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPCW), Navalni je bio otrovan nervnim bojnim otrovom iz novičok-skupine koji je bio razvijen u Sovjetskom Savezu. Navalni se još uvijek nalazi u Njemačkoj, trenutno prolazi kroz fazu rehabilitacije. Nakon ozdravljenja, kako je najavio, želi se vratiti u Rusiju.

---

image
AFP
---

Kremlj demantira bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj. Kompletne državne zalihe novičoka su uništene, a recept je već odavno poznat i na Zapadu, tvrdi se. Državni šef Vladimir Putin je u četvrtak rekao kako ne vidi nikakve pretpostavke za pokretanje istrage u Rusiji. I dodao da će Moskva početi s istragom tek nakon što se predoče dokazi da se radilo o zločinu. Za sada tih dokaza nema, tvrdi Putin: "Čak i ako je neka osoba skoro umrla, to ne znači da se u svakom slučaju mora otvoriti kazneni postupak, navode agencije dpa i AFP. 

RAZLIČITE VERZIJE

Otkada se pojavila prva informacija da je Aleksej Navaljni otrovan, mnoge marionete Kremlja su iznosile međusobno suprotstavljene verzije o tome što se zapravo zbilo. Te priče ne bi bile vrijedne komentiranja da prošlog tjedna nisu poslane sa službenog mjesta. Stalno predstavništvo Rusije pri Europskoj uniji poslalo je katalog pitanja onima koji upiru prstom na rusko rukovodstvo i službe.

Odmah je međutim jasno da na većinu ovih „pitanja" nije moguće dati odgovor jer ona nisu baš prava pitanja nego više sofizmi.

„Je li slučajnost što su neke osobe, koje su išle s gospodinom Navaljnim u Sibir, odmah nakon incidenta napustile Rusiju i otišle u Njemačku?" – tako  autori upitnika, prilično prozirno, problematiku vode u smjeru koja se već čula u ruskim medijima. Bit te verzije je da, ako je Navaljni i otrovan, onda je to učinila njegova suradnica Marija Pevčih koja je tobože bočicu s otrovom odnijela sve do Njemačke.

Potpuno je nepoznato kakav bi odgovor na to pitanje mogli dati u Europi.

No znakovitije i skandaloznije je što se u službenom ruskom upitniku  nalazi još jedna popularna propagandna teza: „Zašto bi ruska vlast 'trovala' Alekseja Navaljnog s obzirom na to da on, prema nedavnom ispitivanju javnog mnijenja Centra Levada, dostiže jedva dva posto podrške birača?"

Pokušaj da se poveže popularnost političara sa slučajem njegovog trovanja nužno izaziva protupitanje: koliku popularnost treba uživati neki političar kako bi ga ruska vlast smatrala dostojnim trovanja?

Nažalost, Navaljni nije prva osoba za koju se vjeruje da su joj ruske vlasti pokušale nauditi. Boris Njemcov, Sergej Srkipalj, Aleksandar Litvinjenko, Jemeljan Gebrev, Vladimir Kara-Murza Mlađi, Petar Verzilov, Zelimkan Hangošvili – to je tek djelić popisa onih na koje je, uspješno ili ne, izvršen atentat u posljednja dva desetljeća.

Lako je primijetiti da te ljude ne povezuje visoka popularnost niti to što su realna prijetnja režimu u Moskvi. Povezuje ih to što su na ovaj ili onaj način silno razjarili rusku vlast ili službe. Tako gledano, Navaljni je samo nastavak te logike. Suludo djeluju tvrdnje da ruske vlasti uopće nisu ni marile za tamo nekog „blogera" Navaljnog.

---

image
Kirill Kudryavtsev
---

Njegov život se posljednjih godina svodio na suđenja, racije, uhićenja, demonizaciju u režimskim medijima, huliganske napade koji nikada nisu razjašnjeni – i posebnu pažnju koju su mu pridavale ruske službe. Treba li uopće reći da to sve ne ide bez odobrenja s vrha?

Prije tri godine je Navaljni na ulici napadnut zelenom kiselinom koja boja lice i u Rusiji je simbol kojim se obilježavaju tobožnji izdajnici. To je učinio jedan nacionalist odan Kremlju. Ako je takav napad toleriran, koliki je onda korak između kiseline i otrova Novičok?

Jednostavno je objašnjenje za sofizme iz Moskve. Oni vrlo podsjećaju na slučaj malezijskog Boeinga koji je oboren iznad istočne Ukrajine prije nekoliko godina – Moskva uvijek iznova generira  nove verzije događaja, zahtijevajući od Njemačke, Europe i cijele međunarodne zajednice da ispitaju te verzije. Ako to bude odbijeno, iz Kremlja se proširi ljutnja i priča o „dvostrukim standardima".

Pritom, nije važno što verzije događaja – u slučaju obaranja aviona kao i u slučaju Navaljnog – proturječe jedna drugoj, a uglavnom proturječu i zdravom razumu. Važno je da se stvori dojam kako postoji mnogo mogućih verzija i mnogo interpretacija i kako ništa nije sigurno.

No, za razliku od putnika i posade Boeinga, Navaljni je preživio i moći će biti ključni svjedok u slučaju trovanja. Drugo, sada ima više razloga da se upre prstom direktno u Kremlj. Treće, međunarodna zajednica je shvatila s kim ima posla te ignorira ruske sofizme i insistira na činjenicama, piše  DW.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTINOVO MASLO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => PUTINOVO MASLO? 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-15 19:36:50 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-16 18:26:45 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2020-12-15 22:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3410 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15552884.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/14906862.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/14906866.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15552964.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","Kirill Kudryavtsev"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","k_15552884_1280.jpg":"1280x1280","k_15552884_1024.jpg":"1024x1024","k_15552884_640.jpg":"640x640","k_15552884_480.jpg":"480x480","k_15552884_340.jpg":"340x340","k_15552884_220.jpg":"220x220","o_15552884_1280.jpg":"1280x960","o_15552884_1024.jpg":"1024x768","o_15552884_640.jpg":"640x480","o_15552884_480.jpg":"480x360","o_15552884_340.jpg":"340x255","o_15552884_220.jpg":"220x165","h_15552884_1280.jpg":"1280x854","h_15552884_1024.jpg":"1024x683","h_15552884_640.jpg":"640x427","h_15552884_480.jpg":"480x320","h_15552884_340.jpg":"340x227","h_15552884_220.jpg":"220x147","pp_15552884_1280.jpg":"1006x1280","pp_15552884_1024.jpg":"805x1024","pp_15552884_640.jpg":"503x640","pp_15552884_480.jpg":"377x480","pp_15552884_340.jpg":"267x340","pp_15552884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x960","k_14906862_1280.jpg":"1280x1280","k_14906862_1024.jpg":"1024x1024","k_14906862_640.jpg":"640x640","k_14906862_480.jpg":"480x480","k_14906862_340.jpg":"340x340","k_14906862_220.jpg":"220x220","o_14906862_1280.jpg":"1280x1280","o_14906862_1024.jpg":"1024x1024","o_14906862_640.jpg":"640x640","o_14906862_480.jpg":"480x480","o_14906862_340.jpg":"340x340","o_14906862_220.jpg":"220x220","h_14906862_1280.jpg":"1280x854","h_14906862_1024.jpg":"1024x683","h_14906862_640.jpg":"640x427","h_14906862_480.jpg":"480x320","h_14906862_340.jpg":"340x227","h_14906862_220.jpg":"220x147","pp_14906862_1280.jpg":"1006x1280","pp_14906862_1024.jpg":"805x1024","pp_14906862_640.jpg":"503x640","pp_14906862_480.jpg":"377x480","pp_14906862_340.jpg":"267x340","pp_14906862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14906866_1280.jpg":"1280x1280","k_14906866_1024.jpg":"1024x1024","k_14906866_640.jpg":"640x640","k_14906866_480.jpg":"480x480","k_14906866_340.jpg":"340x340","k_14906866_220.jpg":"220x220","o_14906866_1280.jpg":"1280x853","o_14906866_1024.jpg":"1024x682","o_14906866_640.jpg":"640x426","o_14906866_480.jpg":"480x320","o_14906866_340.jpg":"340x226","o_14906866_220.jpg":"220x146","h_14906866_1280.jpg":"1280x854","h_14906866_1024.jpg":"1024x683","h_14906866_640.jpg":"640x427","h_14906866_480.jpg":"480x320","h_14906866_340.jpg":"340x227","h_14906866_220.jpg":"220x147","pp_14906866_1280.jpg":"1006x1280","pp_14906866_1024.jpg":"805x1024","pp_14906866_640.jpg":"503x640","pp_14906866_480.jpg":"377x480","pp_14906866_340.jpg":"267x340","pp_14906866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1383","k_15552964_1280.jpg":"1280x1280","k_15552964_1024.jpg":"1024x1024","k_15552964_640.jpg":"640x640","k_15552964_480.jpg":"480x480","k_15552964_340.jpg":"340x340","k_15552964_220.jpg":"220x220","o_15552964_1280.jpg":"1280x922","o_15552964_1024.jpg":"1024x737","o_15552964_640.jpg":"640x461","o_15552964_480.jpg":"480x345","o_15552964_340.jpg":"340x244","o_15552964_220.jpg":"220x158","h_15552964_1280.jpg":"1280x854","h_15552964_1024.jpg":"1024x683","h_15552964_640.jpg":"640x427","h_15552964_480.jpg":"480x320","h_15552964_340.jpg":"340x227","h_15552964_220.jpg":"220x147","pp_15552964_1280.jpg":"1006x1280","pp_15552964_1024.jpg":"805x1024","pp_15552964_640.jpg":"503x640","pp_15552964_480.jpg":"377x480","pp_15552964_340.jpg":"267x340","pp_15552964_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38190218 Threads: 5 Questions: 7085273940 Slow queries: 3297527 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608027789 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/slucaj-koji-je-zgrozio-svijet-navalni-kaze-da-zna-tko-ga-je-htio-ubiti-najmanje-osam-ruskih-tajnih-agenata-je-sudjelovalo-u-trovanju-1064553 [printLink] => /vijesti/svijet/slucaj-koji-je-zgrozio-svijet-navalni-kaze-da-zna-tko-ga-je-htio-ubiti-najmanje-osam-ruskih-tajnih-agenata-je-sudjelovalo-u-trovanju-1064553?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611771 [name] => aleksej navalni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 10:21:29 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksej-navalni [link] => /tag/aleksej-navalni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTINOVO MASLO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slučaj koji je zgrozio svijet. Navalni kaže da zna tko ga je htio ubiti, najmanje osam ruskih tajnih agenata je sudjelovalo u trovanju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15552884.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15552884.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/14906862.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/14906866.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15552964.jpg [title] => Kirill Kudryavtsev ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Aleksej Navalni je očito otrovan u okviru jedne kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske tajne službe FSB – tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija koji su istražili okolnosti trovanja ruskog političara. Najmanje osam agenata FSB-a je identificirano, piše njemački magazin Der Spiegel, koji je sudjelovao u istraživanju s investigativnim platformama Bellingcat i The Insider, odnosno američkim news-kanalom CNN-om.

Radi se o šest agenata koji su izveli operaciju, te o dva agenta koji su očito bili rukovoditelji akcije. Navalni je i sam putem društvenih mreža komentirao te izvještaje: „Znam tko me je htio ubiti", rekao je on i objavio fotografije osam muškaraca, prenosi Deutsche Welle

Der Spiegel piše kako se prvenstveno na temelju analize podataka o korištenju mobilne telefonije, GPS i sličnih podataka o lokacijama, odnosno analizom brojnih lista putnika koji su koristili domaće linije avio-prometa može rekonstruirati da je Navalni, glasni kritičar Kremlja, bio još od 2017. na meti FSB-ovog tima. Po onome što piše njemački magazin, agenti FSB-a su više od 30 puta letjeli (prije njega) na odredišta na koja je putovao i Navalni– i kratko nakon njega se vraćali u Moskvu.

---

image
AFP
---

Dva muškarca za koje se piše da su bili rukovoditelji operacije navodno su članovi dviju FSB-ovih jedinica koje se u prošlosti već dovodilo u vezu s umorstvima trovanjem – radi se o „Institutu za kriminalistiku" i njemu nadređenom „Centru za specijalne tehnike". Jedna od te dvije osobe je, kako se tvrdi, redovito komunicirala s kemijskim laboratorijima koje se dovodi u vezu s ruskom novičok-programom. Svih osam identificiranih ranije je bilo aktivno u medicinskom ili kemijskom sektoru, odnosno radili su za ruske specijalne postrojbe, pišu mediji.

U intervjuu za DW reporter Bellingcata Aric Toler je govorio o tim istraživanjima. On tvrdi da dotični agenti nisu „obični agenti FSB-a”, odnosno da su oni prošli obuku korištenja kemijskog oružja. Toler kaže da je istraživački tim bio iznenađen intenzitetom kojim su agenti pratili Navalnog od 2017.

Aleksej Navalni je 20. kolovoza ove godine kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije je 44-godišnjak, koji se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu.

Po navodima tri europska laboratorija, čije je rezultate analize potvrdila i Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPCW), Navalni je bio otrovan nervnim bojnim otrovom iz novičok-skupine koji je bio razvijen u Sovjetskom Savezu. Navalni se još uvijek nalazi u Njemačkoj, trenutno prolazi kroz fazu rehabilitacije. Nakon ozdravljenja, kako je najavio, želi se vratiti u Rusiju.

---

image
AFP
---

Kremlj demantira bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj. Kompletne državne zalihe novičoka su uništene, a recept je već odavno poznat i na Zapadu, tvrdi se. Državni šef Vladimir Putin je u četvrtak rekao kako ne vidi nikakve pretpostavke za pokretanje istrage u Rusiji. I dodao da će Moskva početi s istragom tek nakon što se predoče dokazi da se radilo o zločinu. Za sada tih dokaza nema, tvrdi Putin: "Čak i ako je neka osoba skoro umrla, to ne znači da se u svakom slučaju mora otvoriti kazneni postupak, navode agencije dpa i AFP. 

RAZLIČITE VERZIJE

Otkada se pojavila prva informacija da je Aleksej Navaljni otrovan, mnoge marionete Kremlja su iznosile međusobno suprotstavljene verzije o tome što se zapravo zbilo. Te priče ne bi bile vrijedne komentiranja da prošlog tjedna nisu poslane sa službenog mjesta. Stalno predstavništvo Rusije pri Europskoj uniji poslalo je katalog pitanja onima koji upiru prstom na rusko rukovodstvo i službe.

Odmah je međutim jasno da na većinu ovih „pitanja" nije moguće dati odgovor jer ona nisu baš prava pitanja nego više sofizmi.

„Je li slučajnost što su neke osobe, koje su išle s gospodinom Navaljnim u Sibir, odmah nakon incidenta napustile Rusiju i otišle u Njemačku?" – tako  autori upitnika, prilično prozirno, problematiku vode u smjeru koja se već čula u ruskim medijima. Bit te verzije je da, ako je Navaljni i otrovan, onda je to učinila njegova suradnica Marija Pevčih koja je tobože bočicu s otrovom odnijela sve do Njemačke.

Potpuno je nepoznato kakav bi odgovor na to pitanje mogli dati u Europi.

No znakovitije i skandaloznije je što se u službenom ruskom upitniku  nalazi još jedna popularna propagandna teza: „Zašto bi ruska vlast 'trovala' Alekseja Navaljnog s obzirom na to da on, prema nedavnom ispitivanju javnog mnijenja Centra Levada, dostiže jedva dva posto podrške birača?"

Pokušaj da se poveže popularnost političara sa slučajem njegovog trovanja nužno izaziva protupitanje: koliku popularnost treba uživati neki političar kako bi ga ruska vlast smatrala dostojnim trovanja?

Nažalost, Navaljni nije prva osoba za koju se vjeruje da su joj ruske vlasti pokušale nauditi. Boris Njemcov, Sergej Srkipalj, Aleksandar Litvinjenko, Jemeljan Gebrev, Vladimir Kara-Murza Mlađi, Petar Verzilov, Zelimkan Hangošvili – to je tek djelić popisa onih na koje je, uspješno ili ne, izvršen atentat u posljednja dva desetljeća.

Lako je primijetiti da te ljude ne povezuje visoka popularnost niti to što su realna prijetnja režimu u Moskvi. Povezuje ih to što su na ovaj ili onaj način silno razjarili rusku vlast ili službe. Tako gledano, Navaljni je samo nastavak te logike. Suludo djeluju tvrdnje da ruske vlasti uopće nisu ni marile za tamo nekog „blogera" Navaljnog.

---

image
Kirill Kudryavtsev
---

Njegov život se posljednjih godina svodio na suđenja, racije, uhićenja, demonizaciju u režimskim medijima, huliganske napade koji nikada nisu razjašnjeni – i posebnu pažnju koju su mu pridavale ruske službe. Treba li uopće reći da to sve ne ide bez odobrenja s vrha?

Prije tri godine je Navaljni na ulici napadnut zelenom kiselinom koja boja lice i u Rusiji je simbol kojim se obilježavaju tobožnji izdajnici. To je učinio jedan nacionalist odan Kremlju. Ako je takav napad toleriran, koliki je onda korak između kiseline i otrova Novičok?

Jednostavno je objašnjenje za sofizme iz Moskve. Oni vrlo podsjećaju na slučaj malezijskog Boeinga koji je oboren iznad istočne Ukrajine prije nekoliko godina – Moskva uvijek iznova generira  nove verzije događaja, zahtijevajući od Njemačke, Europe i cijele međunarodne zajednice da ispitaju te verzije. Ako to bude odbijeno, iz Kremlja se proširi ljutnja i priča o „dvostrukim standardima".

Pritom, nije važno što verzije događaja – u slučaju obaranja aviona kao i u slučaju Navaljnog – proturječe jedna drugoj, a uglavnom proturječu i zdravom razumu. Važno je da se stvori dojam kako postoji mnogo mogućih verzija i mnogo interpretacija i kako ništa nije sigurno.

No, za razliku od putnika i posade Boeinga, Navaljni je preživio i moći će biti ključni svjedok u slučaju trovanja. Drugo, sada ima više razloga da se upre prstom direktno u Kremlj. Treće, međunarodna zajednica je shvatila s kim ima posla te ignorira ruske sofizme i insistira na činjenicama, piše  DW.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP Kirill Kudryavtsev
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/slucaj-koji-je-zgrozio-svijet-navalni-kaze-da-zna-tko-ga-je-htio-ubiti-najmanje-osam-ruskih-tajnih-agenata-je-sudjelovalo-u-trovanju-1064553 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c91b2ee32398e595bb5e96c82c65664f6767b9b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slu%C4%8Daj+koji+je+zgrozio+svijet.+Navalni+ka%C5%BEe+da+zna+tko+ga+je+htio+ubiti%2C+najmanje+osam+ruskih+tajnih+agenata+je+sudjelovalo+u+trovanju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fslucaj-koji-je-zgrozio-svijet-navalni-kaze-da-zna-tko-ga-je-htio-ubiti-najmanje-osam-ruskih-tajnih-agenata-je-sudjelovalo-u-trovanju-1064553 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fslucaj-koji-je-zgrozio-svijet-navalni-kaze-da-zna-tko-ga-je-htio-ubiti-najmanje-osam-ruskih-tajnih-agenata-je-sudjelovalo-u-trovanju-1064553 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTINOVO MASLO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SvijetPUTINOVO MASLO?

Slučaj koji je zgrozio svijet. Navalni kaže da zna tko ga je htio ubiti, najmanje osam ruskih tajnih agenata je sudjelovalo u trovanju

Piše PSD
15. prosinca 2020. - 23:46

Aleksej Navalni je očito otrovan u okviru jedne kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske tajne službe FSB – tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija koji su istražili okolnosti trovanja ruskog političara. Najmanje osam agenata FSB-a je identificirano, piše njemački magazin Der Spiegel, koji je sudjelovao u istraživanju s investigativnim platformama Bellingcat i The Insider, odnosno američkim news-kanalom CNN-om.

Radi se o šest agenata koji su izveli operaciju, te o dva agenta koji su očito bili rukovoditelji akcije. Navalni je i sam putem društvenih mreža komentirao te izvještaje: „Znam tko me je htio ubiti", rekao je on i objavio fotografije osam muškaraca, prenosi Deutsche Welle

Der Spiegel piše kako se prvenstveno na temelju analize podataka o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:55