StoryEditorOCM
Svijetpodjela fotelja

Slaže se kadrovska križaljka u vrhu institucija EU-a: Evo tko bi trebao doći na ključne pozicije u Bruxellesu

Piše augustin palokaj/JL
27. lipnja 2024. - 23:22

Lideri zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak u Bruxellesu kako bi potvrdili izbor čelnika četiriju ključnih institucija Europske unije. Budući da su se o tome već dogovorili pregovarači triju tradicionalnih stranaka centra, nije bilo sumnje da će taj deal biti potvrđen, piše Jutarnji list.

Zato je na početku summita najveći fokus bio na talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni, šefici Europskih konzervativaca, koji nisu bili uključeni u pregovore. Dok se većina lidera EU slaže da glasovi ECR-a u Europskom parlamentu nisu nužni, a suradnja s tom strankom neprihvatljiva je socijalistima i liberalima, oni priželjkuju potporu talijanske premijerke u Europskom vijeću. Inače, ako bi lideri EU bili izabrani bez podrške Italije, treće najveće zemlje EU, to bi poslalo lošu poruku prije početka novog petogodišnjeg mandata i produbilo podjele unutar EU.

I prije ovog summita glavni pregovarači triju političkih skupina postigli su dogovor da Ursula von der Leyen bude nominirana za predsjednicu Europske komisije, bivši portugalski premijer Antonio Costa za predsjednika Europskog vijeća, a sadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku politiku. O tome su se dogovorila šestorica lidera zemalja EU koji su pregovarali uime EPP-a, socijalista i liberala. U ime EPP-a pregovarali su poljski premijer Donald Tusk i njegov grčki kolega Kyriakos Mitsotakis, uime socijalista njemački kancelar Olaf Scholz i španjolski premijer Pedro Sanchez, a uime liberala francuski predsjednik Emanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.

image
Ludovic Marin/Afp

Tako bi Europska pučka stranka (EPP) kao najveći pobjednik europskih izbora dobila mjesto šefa Europske komisije, socijalisti mjesto predsjednika Europskog vijeća, a liberali mjesto visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost. EPP bi dobio na dvije i pol godine i mjesto šefice Europskog parlamenta, koje bi ponovno pripalo sadašnjoj predsjednici Roberti Metsoli.

Europska pučka stranka zatražila je da se nakon dvije i pol godine mandata predsjednika Europskog vijeća ponovno raspravlja o toj poziciji. Taj mandat ionako traje dvije i pol godine, ali je praksa da jedna osoba dobije i drugi mandat. Da EPP ustraje u tome, ponovio je uoči summita i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, rekavši da će se nakon isteka mandata predsjednika Europskog vijeća od dvije i pol godine o tome ponovno razgovarati, podsjeća Jutarnji list.

Iako se formalno predsjednik Europskog vijeća bira na dvije i pol godine, u praksi je dogovoreno da svaki izabrani dobije dva puta po dvije i pol godine. Dvaput je predsjednik Europskog vijeća bio iz redova EPP-a, jednom liberal, a socijalist nikad.

No dogovor šefova država ili vlada EU o predsjednici Europske komisije trebaju podržati većinom glasova i zastupnici u Europskom parlamentu, što nije zajamčeno samo po sebi. Rekao je to i premijer Plenković, najavivši da će tek nakon potvrde Ursule von der Leyen u Europskom parlamentu početi razgovori o dodjeli resora povjerenicima iz svake države, pa tako i Hrvatske.

- Jednom kad dobije većinu u Europskom parlamentu, što nije jednostavno, detaljnije ćemo razgovarati o toj temi i mi ćemo sigurno predložiti portfelj koji je dobar i koristan i za Hrvatsku i za Komisiju - rekao je novinarima premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 23:22