StoryEditorOCM
Svijetstigli iz afrike?

Šire meningitis, grickaju štukature i plastiku: građani se ne mogu obraniti od najezde, zbog puževa moraju u karantenu

Piše Vijesti SD
21. lipnja 2023. - 21:23

Jednoj zajednici u Južnoj Floridi naređena je karantena zbog najezde golemih afričkih kopnenih puževa koji bi mogli uništiti građevine, izazvati meningitis i probušiti gume na automobilima, piše Daily mail. 

Ministarstvo poljoprivrede i potrošačkih usluga Floride objavilo je u utorak da će dio okruga Broward biti stavljen u karantenu dok državni dužnosnici nastoje iskorijeniti puževe.Prema uputama za karantenu, stanovnicima je nezakonito premještati golemog afričkog kopnenog puža ili biljke - uključujući zemlju, kompost i otpad iz dvorišta - u ili iz područja bez sporazuma o usklađenosti s vladom.

U isto vrijeme, Odjel za biljnu industriju Ministarstva poljoprivrede i potrošačkih usluga Floride kaže da će prskati pesticid koji je siguran za usjeve, ali će puževe učiniti osjetljivima na dehidraciju.

Vlasti upozoravaju da ovi puževi, koji mogu narasti do osam inča, mogu jesti najmanje 500 različitih vrsta biljaka i mogu grickati štukature, plastiku, kante za recikliranje, pa čak i znakove.

image

Ilustracija

Oleksandr Rupeta/Nurphoto Via Afp

Mogu širiti meningitis

Njihove kalcijeve ljuske također imaju šiljaste rubove dovoljno oštre da probuše gume bilo kojeg vozila koje ih pregazi.

‘Ovi puževi mogli bi biti razorni za poljoprivredna i prirodna područja Floride jer uzrokuju veliku štetu tropskim i suptropskim okolišima‘, upozorilo je Ministarstvo poljoprivrede i potrošačkih usluga.

Također mogu širiti meningitis putem patogena koji se mogu širiti tako da ljudi jedu povrće koje je došlo u kontakt s puževima ili izravnim dodirivanjem puževa.

Tijekom dana, vlasti kažu, mogu se naći u vlažnim područjima, uključujući kamene zidove, stranice kuće od štukature i oko klima uređaja u kući.

Ova poljoprivredna štetočina je prvi put uočena u okrugu Broward početkom lipnja, ali ostaje nejasno kako su stigli na to područje - budući da su porijeklom iz istočne Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:30