StoryEditorOCM
Svijetpretjerali su

Serija kritika za izraelske izaslanike u UN-u zbog nošenja žute zvijezde: ‘Na taj način obezvređujete žrtve genocida‘

Piše hina
31. listopada 2023. - 14:49

Predsjednik izraelskog Yad Vashema, svjetskog centra za sjećanje na holokaust, u utorak je kritizirao izaslanstvo te zemlje u Ujedinjenim narodima jer su njegovi članovi za vrijeme sastanka Vijeća sigurnosti na svoju odjeću stavili žute zvijezde, simbol nacističkog progona Židova.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan i kolege izaslanici na odjeću su u ponedjeljak za vrijeme rasprave o ratu protiv Hamasa koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze stavili žute zvijezde s natpisom "Nikad više".

Erdan je rekao da su zvijezde "simbol ponosa, podsjetnik da smo se zakleli da ćemo se boriti kako bismo se obranili". Dodao je da su antisemiti sada osnaženi i da mržnja prema Židovima jača u brojnim zemljama.

No predsjednik Yad Vashema, Dani Dayan, širom svijeta priznat kao autoritet kada je posrijedi znanje o holokaustu i o mjestu sjećanja na njega, kazao je kako smatra da ovakav postupak obezvređuje žrtve genocida, kao i državu Izrael.

"Žuta oznaka simbolizira bespomoćnost židovskog naroda i činjenicu da su bili prepušteni drugima na milost i nemilost", napisao je na platformi društvenih medija X.

"Danas imamo nezavisnu državu i jaku vojsku. Mi smo gospodari svoje sudbine. Danas na rever stavljamo plavo-bijelu zastavu, a ne žutu oznaku." 

Nacisti su prisilili Židove u Njemačkoj i nekim europskim zemljama koje je ta zemlja okupirala u Drugome svjetskom ratu da, u sklopu programa progona koji je kulminirao holokaustom, nose žute zvijezde na svojoj odjeći. U holokaustu je ubijeno šest milijuna Židova.

Sjećanja na holokaust u Izraelu su opet vrlo živa, osobito nakon 7. listopada, kada su borci Hamasa u južnome Izraelu ubili oko 1400 ljudi, uglavnom civila. To je najveći broj poginulih Židova u jednome danu od nacističkog genocida.

Premijer Benjamin Netanyahu i ostali izraelski čelnici povukli su izravne usporedbe između Hamasova napada i nacističkog progona Židova, no razmirice u pogledu upotrebe simbola žute zvijezde ističu u kolikoj su mjeri usporedbe s holokaustom za mnoge osjetljive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:53