StoryEditorOCM
Svijetprekršeni sporazum

Rusi se obrušili na Tursku i Ukrajinu zbog povratka zapovjednika Azova: Erdogan želi pokazati solidarnost prema NATO-u

Piše Vijesti sd
9. srpnja 2023. - 10:53
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov povratak  je povezao s neuspjehom ukrajinske protuofenzive i željom Turske da pokaže ‘solidarnost‘ prije summita NATO-aAfp

Premda ne dolazi neposredn s bojišta ukrajinskog rata, snažno je odjeknula vijest da se pet zapovjednika glasovite ukrajinske pukovnije Azov, koja je herojski branila Mariupolj sve do njegova pada u svibnju 2022. godine, vraća u Ukrajinu.

Vojni zapovjednici nalazili su se u Turskoj, a prema dogovoru Rusije i Ukrajine te Turske oni su trebali ostati u Turskoj sve do kraja rata u Ukrajini. Međutim u okviru susreta Volodimira Zelenskog i Recepa Tayyipa Erdogana dogovoren je njihov povratak u Ukrajinu.

Taj je potez izazvao nezadovoljstvo i reakciju ruske strane.

"Povratak zapovjednika Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego izravno kršenje uvjeta postojećih sporazuma, i to Ukrajine i Turske", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose ruske agencije.

Peskov je taj povratak povezao s neuspjehom ukrajinske protuofenzive koja je započela početkom lipnja, kao i željom Ankare da pokaže "solidarnost" prije summita NATO-a u Vilniusu 11. i 12. srpnja.

"Pripreme za summit NATO-a su u tijeku i, naravno, bio je veliki pritisak na Tursku", rekao je Peskov, prenosi Danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:21