stdClass Object ( [id] => 1212568 [title] => Procurile snimke, podijelile javnost: ‘drag kraljice‘ dočekuju djecu s umjetnim poprsjem i seksi plesom; Dok jedne šokiraju, pobornici spolnih sloboda pozivaju ih u vrtiće [alias] => procurile-snimke-podijelile-javnost-drag-kraljice-docekuju-djecu-s-umjetnim-poprsjem-i-seksi-plesom-dok-jedne-sokiraju-pobornici-spolnih-sloboda-pozivaju-ih-u-vrtice [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Među transparentima koje su pripadnici LGBTQ+ zajednice prije dva tjedna pronijeli oko Dioklecijanove palače provukao se i jedan diskutabilan natpis. "Dragove u vrtiće", glasi apel nepoznatog autora zabilježen tek u prolazu. Pobornik ove ideje nije se gurao u prve redove povorke niti je hamerom golicao glavu splitskog poteštata. Ipak, s obzirom na zabrinjavajuće prekooceanske trendove, nije zgorega skrenuti pažnju na poruku ovog neupadljivog natpisa. Amerikanci su proteklih godina, a poglavito u lipnju koji su prije nešto više od desetljeća proglasili Mjesecom ponosa, pokazali kako je lako prijeći granicu dobrog ukusa kad se rodna ideologija, uz nezaobilazni asortiman friško definiranih seksualnih orijentacija, pokuša podvaliti mališanima.

---

image

Natpis na splitskom Prideu

---

Prije tri godine prvi je put odjeknula vijest da mališane u dječjoj knjižnici u Houstonu zabavlja registrirani seksualni prijestupnik, čije su žrtve i ranije bila djeca u dobi između četiri i sedam godina. On se za druženje s njima prijavio pod pseudonimom, a teška šminka i ostatak kostima prikrili su njegov stvarni identitet pa mu je vrlo brzo osiguran stolac u krugu petogodišnjaka. Vuk u ovčjem krznu tako je nabacio dobroćudan, pokroviteljski izraz i šiljastim noktima posegnuo za didaktičkom slikovnicom...

A onda se ista stvar dogodila i na drugom mjestu, a do danas je u Americi, koliko se da zaključiti iz pregleda stranih portala, otkriveno najmanje sedam takvih "kraljica“. Jer koji bi to predator propustio priliku približiti se mališanima i bez puno truda zadobiti povjerenje njihovih roditelja? I tko bi se u današnje vrijeme usudio posumnjati u namjere osobe koja toliko srčano ruši zloglasne rodne stereotipe i pritom volontira u dječjoj knjižnici?

---

---

Formalno obrazovanje bez sumnje se pokazalo manjkavim, kako vani, tako i u granicama Lijepe naše. Tko i kako u hrvatskim školama održava sate spolnog odgoja ostaje nedefinirano, razrednici uglavnom zaziru od lekcija iz sfere seksualnosti, a suhoparne prezentacije teško da pariraju šarenilu društvenih mreža. Logičan bi zaključak bio da postojeći sustav treba reformirati. Nova generacija, "tabula rasa“, prava je prilika za novi početak.

"Sve što trebam znati naučio sam u vrtiću", glasi i naslov poznate knjige. Starija kohorta djece odgovore traži po bespućima interneta, a tamo su izloženi konfuznim, neutemeljenim i često kontradiktornim teorijama, čiji propagatori aktivno obeshrabruju kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja, nadomještajući te nepoželjne mehanizme nizom afektivnih procesa. Neki su političari i odgojitelji, izgleda, odlučili poštedjeti djecu internetske "zečje rupe“ i donijeti im opisane teorije već u vrtiće. Jesu li doista najbolji kandidati za približavanje rodno-spolne problematike predškolcima ovi muškarci u negližeima, poznati i kao "drag queens"? Konkretnije, zabavljači koji šarmiraju posjetitelje noćnih klubova feminiziranim manirima, provokativnim plesnim pokretima, a često i naglašenim surogatima ženskih atributa.

---

image
Valery Hache/AFP
---

Jedan takav glamurozni plesač izvan radnog vremena najčešće ni po čemu ne odskače od prosječnog bauštelca ili kamiondžije. Jednodnevna brada i karirana košulja sasvim sigurno ne odaju nesvakidašnju vokaciju susjeda koji zijeva u redu za kruh. Pa kako onda ekscesivna šminka i opscena opravica predstavljaju imanentan dio njegova identiteta? Zašto bi se "drag kraljice" u vrtićima pojavljivale u svojoj radnoj ulozi, inače rezerviranoj za sitne noćne sate, u kompletnoj monturi namijenjenoj pogledima punoljetne publike, kad to nije izdanje u kojem će ih, po svoj prilici, djeca susretati na ulicama, barem ne češće nego što viđaju kazališnog glumca u kostimu Luja Četrnaestog ili go-go plesačicu u kompletiću posutom kristalima.

---

image
Bodo Marks/AFP
---

Ne treba, dakle, zaboraviti da je riječ o maskiranim muškarcima. Mnogi su roditelji sumnjičavi već i prema Djedovima Božićnjacima, kojima i mudriji petogodišnjaci nerado sjedaju u krilo. Klaunovi su pak samom svojom pojavom zacijelo skrivili nemali broj napadaja panike, ali, bez obzira na bilo čiji subjektivni dojam, njihov opis posla u pravilu uključuje žongliranje i pričanje viceva, što se bitno razlikuje od "skill seta" jedne drag kraljice. Oni bi, k tome, trebali nasmijavati djecu, a „drag queens“ su tu da im održe lekciju, odnosno da ih upute u ono što nije nepobitna istina, već samo još jedna ideologija koju bi svi, a posebno roditelji, trebali promatrati s popriličnom dozom skepse i opreza.  

---

image
Mauricio Duenas/AFP
---

Upitne su pedagoške metode koje ove vrtićke tete biraju, njihovo poznavanje materije koju predaju i, prije svega, njihovi motivi. Kako je pokazao američki primjer, ovi gosti na dječja pitanja uglavnom uzvraćaju sugestivnim protupitanjima ili kriptičnim odgovorima, pritom im se podsmjehuju te inzistiraju na točno određenim mišljenjima. Dok roditelji zadojeni radikalnim ljevičarskim postavkama takvu interakciju zadivljeno gledaju i potvrdno kimaju, a teška scenska šminka zaklanja opora lica neobičnih teta pred okruglim, zbunjenim očima mališa, okruženje vrtića pretvara se u "safe space" za odrasle. Oni si doista daju oduška, pričajući o "škakljivim" temama pred vrlo zahvalnom publikom, čiji nerazvijeni korteksi i hipnotizirani roditelji ne ostavljaju prostora za prava pitanja.

Stvar, međutim, postaje još gora kad ove odrasle osobe odluče ugostiti najmlađe u svojim odajama, što je bio slučaj - a gdje drugo, nego opet u spomenutoj oazi progresivizma. Nekoliko snimki s eventa koji se nedavno održao u Teksasu pod nazivom "Drag Your Kids To Pride" ('Dovucite svoju djecu na Pride', budući da se 'drag' prevodi i kao glagol '(do)vući') obišlo je društvene mreže. U polumraku noćnog kluba, ispred neonskog natpisa koji glasi "It won't lick itself" ('Neće se polizati samo'), prešetavale su se i previjale provokativno odjevene "drag kraljice", uzimajući keš i od djece. Sve skupa izgledalo je kao kakav nastrani obred inicijacije...

---

---

Roditelji koji su se odazvali pozivu iz naziva eventa i djecu poslušno dovukli na ovaj događaj mora da su i sami svjesni da svoje potomke ne pripremaju za situacije u kojima bi se oni mogli slučajno zateći. Ne uče ih nikakvim korisnim životnim vještinama, osim ako se u tu kategoriju po novoj moralnoj doktrini svrstava dodavanje novca striptizetama, a osposobljavanje podmlatka za ovaj oblik razonode pada na pleća roditelja i skrbnika.

Oni u ovom slučaju barem pokazuju svijest o onome što posao "drag kraljice“ doista jest. Ovdje očito nije riječ o senzibilizaciji djece za potrebe nekakve osjetljive skupine, nego o njihovoj desenzitizaciji na pojave, sadržaje i kontakte koje bi prirodno mogli doživjeti neugodnima ili zastrašujućima, pojave poput muškaraca maskiranih u putene dame koji ih jedva čekaju uzeti za ručicu.

To da djeca ne bi trebala biti izložena tuđem ispoljavanju seksualnosti možda zvuči zdravorazumski. Međutim, pokazalo se da čak ni ta tvrdnja nije imuna na kritiku. Na spomenutom događaju i sličnim prigodama bilo je izvođača koji bi ponekog mališana izveli na pistu, a jedan od ekstremnih primjera prikazan je u videoisječku u kojem su u prvom planu ogromne umjetne grudi. Među komentarima na Twitteru, gdje je snimka podijeljena, našao se nemali broj pripadnika progresivne ljevice koji u ovom prizoru ne vide ništa sporno. A čovjek bi pomislio da bi ovakvu odgojno-obrazovnu strategiju mogao zagovarati jedino Alfred Kinsey… "Djeca zaslužuju biti na mjestu samoekspresije, slobode i zabave", "i sami će otkriti svoju seksualnost, od ovoga ih ne treba štititi", "djevojčica je očito opčinjena plesačicom", samo su neki od komentara.

---

image
Screenshot/TikTok
---

Doduše, ovakav narativ Europi nije nepoznat. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća u Francuskoj, pa i u Velikoj Britaniji i nekim drugim kulturnim prijestolnicama, provukla se ideja da su seksualni (i romantični) odnosi između odraslih i djece sasvim prihvatljivi. Štoviše, da su dobri za djecu, budući da ih tobože izjednačavaju s odraslima, uklanjajući tako nepravednu nejednakost koja zatire njihovu individualnost i, naravno, seksualnost.

Premda se deklarativno zagovarala tjelesna autonomija najmlađih članova zajednice te se naglasak stavljao na njihovu slobodu odlučivanja, ta retorika, baš kao ni ova današnja, zapravo nije imala za prioritet interese djece. Ona nisu sposobna za odlučivanje o spomenutim aktivnostima budući da za to nisu dosegla ni tjelesnu, ni emocionalnu ili mentalnu zrelost. Tijelo i seksualnost su prirodni, ali seksualnoj industriji i promociji njezinih proizvoda nepoželjno je izlagati djecu. Normaliziranje golog ljudskog tijela nije isto što i njegovo objektiviziranje. 

Tijekom revolucije koja je u Francuskoj počela krajem šezdesetih, a kojoj je cilj bio srušiti postojeće norme i tako iskusiti slobodu, brojni priznati intelektualci i umjetnici potpadali su pod narative koji su pogodovali pedofilskom lobiju te potpisivali peticije za oslobađanje muškaraca osuđenih zbog seksualnog općenja s djevojčicama. Zagovornici ovih stavova i u ono su se vrijeme nazivali progresivnima, tvrdeći da će najmlađima vratiti slobode koje im je konzervativno društvo nepravedno oduzelo. Treba, međutim, napomenuti da su seksualni ekscesi i predatori bili obavijeni velom šutnje i u konzervativnim, jednako kao i u liberalnim krugovima. Sjetimo se samo incidenata u katoličkoj crkvi. Prije nego stvar izmakne kontroli, dobro bi bilo da netko povikne: "Car je gol!". Ovaj put i doslovno...

Novinar i ljevičarski aktivist Guy Hocquenghem krajem sedamdesetih je u jednom televizijskom razgovoru predvidio da će u ljubavnim odnosima novog milenija biti više "raznolikosti" i "miješanih veza", što bi podrazumijevalo, kako je sam pojasnio, ne samo različite rase i spolove, nego i partnerstva između odraslih i djece.

Zaista, posljednjih godina u teoriji se pojavio niz novih rodova i seksualnih orijentacija, u javnom se prostoru sve otvorenije govori i o raznoraznim fetišima, stoga ne bi čudilo da se granica pomakne i u smjeru koji je najavio ovaj Francuz. Dodajmo k tome guranje muškaraca u majčinske uloge, relativiziranje same definicije žene, zaposjedanje dječjih sigurnih prostora, eliminiranje roditeljske uključenosti i poticanje djece na rano istraživanje i deklariranje vlastite seksualnosti, čini se da je posrijedi sličan politički projekt.    

---

---

Sve to, naravno, ne znači da su sve osobe koje se bave ovim poslom seksualni predatori. Za "drag" svakako postoji vrijeme, mjesto i publika. Vrijeme najčešće nije rano popodne, mjesto nikako nije vrtić, a publika nipošto nisu djeca. Dopuštanje kompromisa na tom polju bez sumnje otvara prostor za zlonamjerne i proračunate osobe koje će ženska sekundarna spolna obilježja navući s jednakom lakoćom kao i stilleto štikle i šljokičasti triko, i tako se, pod krinkom nježnijeg spola i socijalne osjetljivosti, zavući u procjep između dobrog i lošeg, prihvatljivog i neprihvatljivog, procjep koji se proteklih godina poprilično proširio.

O cijeloj situaciji dobro je rezonirao i jedan pripadnik ove branše.

---

---

- Iskreno, homoseksualnoj zajednici ne činite uslugu. Zapravo nam štetite – poručila je, između ostalog, Kitty Demure roditeljima koji djecu vode na ovakva događanja, upozorivši ih da štete reputaciji ne samo "drag kraljica", nego i ostatku LGBTQ+ zajednice.

Demure je spomenula i niz neprimjerenih stvari koje se događaju iza kulisa te dodala da njezini kolege ne postaju iznenada kvalificirani za rad s djecom samim time što se našminkaju i popnu na pozornicu. 

- Ako vaše dijete treba zabavljati velika, odrasla osoba u kostimu, odvedite ih u cirkus. U klub ih možete odvesti kad postanu punoljetni. Zato ne uništavajte djeci živote, i ne uništavajte našu reputaciju – odlučna je ova "drag kraljica".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => etika na kušnji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => etika na kušnji 2 0 11827 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-31 13:01:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Hana Perković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-31 14:50:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-07-31 13:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4060 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946644.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946432.png","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946514.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946558.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946560.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946562.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22946564.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","Screenshot\/TikTok","Valery Hache\/AFP","Noemie Coissac\/Hans Lucas\/AFP","Bodo Marks\/AFP","Mauricio Duenas\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Natpis na splitskom Prideu<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1748x1240","hd_22946644_1920.jpg":"1920x1080","k_22946644_1280.jpg":"1280x1280","k_22946644_1024.jpg":"1024x1024","k_22946644_640.jpg":"640x640","k_22946644_480.jpg":"480x480","k_22946644_340.jpg":"340x340","k_22946644_220.jpg":"220x220","o_22946644_1280.jpg":"1280x908","o_22946644_1024.jpg":"1024x726","o_22946644_640.jpg":"640x454","o_22946644_480.jpg":"480x340","o_22946644_340.jpg":"340x241","o_22946644_220.jpg":"220x156","h_22946644_1280.jpg":"1280x854","h_22946644_1024.jpg":"1024x683","h_22946644_640.jpg":"640x427","h_22946644_480.jpg":"480x320","h_22946644_340.jpg":"340x227","h_22946644_220.jpg":"220x147","pp_22946644_1280.jpg":"1280x1628","pp_22946644_1024.jpg":"1024x1303","pp_22946644_640.jpg":"640x814","pp_22946644_480.jpg":"480x611","pp_22946644_340.jpg":"340x432","pp_22946644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1052x789","hd_22946432_1920.png":"1920x1080","k_22946432_1280.png":"1280x1280","k_22946432_1024.png":"1024x1024","k_22946432_640.png":"640x640","k_22946432_480.png":"480x480","k_22946432_340.png":"340x340","k_22946432_220.png":"220x220","o_22946432_1280.png":"1280x960","o_22946432_1024.png":"1024x768","o_22946432_640.png":"640x480","o_22946432_480.png":"480x360","o_22946432_340.png":"340x255","o_22946432_220.png":"220x165","h_22946432_1280.png":"1280x854","h_22946432_1024.png":"1024x683","h_22946432_640.png":"640x427","h_22946432_480.png":"480x320","h_22946432_340.png":"340x227","h_22946432_220.png":"220x147","pp_22946432_1280.png":"1280x1628","pp_22946432_1024.png":"1024x1303","pp_22946432_640.png":"640x814","pp_22946432_480.png":"480x611","pp_22946432_340.png":"340x432","pp_22946432_220.png":"220x280"},{"size0":"1748x1240","hd_22946514_1920.jpg":"1920x1080","k_22946514_1280.jpg":"1280x1280","k_22946514_1024.jpg":"1024x1024","k_22946514_640.jpg":"640x640","k_22946514_480.jpg":"480x480","k_22946514_340.jpg":"340x340","k_22946514_220.jpg":"220x220","o_22946514_1280.jpg":"1280x908","o_22946514_1024.jpg":"1024x726","o_22946514_640.jpg":"640x454","o_22946514_480.jpg":"480x340","o_22946514_340.jpg":"340x241","o_22946514_220.jpg":"220x156","h_22946514_1280.jpg":"1280x854","h_22946514_1024.jpg":"1024x683","h_22946514_640.jpg":"640x427","h_22946514_480.jpg":"480x320","h_22946514_340.jpg":"340x227","h_22946514_220.jpg":"220x147","pp_22946514_1280.jpg":"1280x1628","pp_22946514_1024.jpg":"1024x1303","pp_22946514_640.jpg":"640x814","pp_22946514_480.jpg":"480x611","pp_22946514_340.jpg":"340x432","pp_22946514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22946558_1920.jpg":"1920x1080","k_22946558_1280.jpg":"1280x1280","k_22946558_1024.jpg":"1024x1024","k_22946558_640.jpg":"640x640","k_22946558_480.jpg":"480x480","k_22946558_340.jpg":"340x340","k_22946558_220.jpg":"220x220","o_22946558_1280.jpg":"1280x852","o_22946558_1024.jpg":"1024x682","o_22946558_640.jpg":"640x426","o_22946558_480.jpg":"480x319","o_22946558_340.jpg":"340x226","o_22946558_220.jpg":"220x146","h_22946558_1280.jpg":"1280x854","h_22946558_1024.jpg":"1024x683","h_22946558_640.jpg":"640x427","h_22946558_480.jpg":"480x320","h_22946558_340.jpg":"340x227","h_22946558_220.jpg":"220x147","pp_22946558_1280.jpg":"1280x1628","pp_22946558_1024.jpg":"1024x1303","pp_22946558_640.jpg":"640x814","pp_22946558_480.jpg":"480x611","pp_22946558_340.jpg":"340x432","pp_22946558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22946560_1920.jpg":"1920x1080","k_22946560_1280.jpg":"1280x1280","k_22946560_1024.jpg":"1024x1024","k_22946560_640.jpg":"640x640","k_22946560_480.jpg":"480x480","k_22946560_340.jpg":"340x340","k_22946560_220.jpg":"220x220","o_22946560_1280.jpg":"1280x852","o_22946560_1024.jpg":"1024x682","o_22946560_640.jpg":"640x426","o_22946560_480.jpg":"480x319","o_22946560_340.jpg":"340x226","o_22946560_220.jpg":"220x146","h_22946560_1280.jpg":"1280x854","h_22946560_1024.jpg":"1024x683","h_22946560_640.jpg":"640x427","h_22946560_480.jpg":"480x320","h_22946560_340.jpg":"340x227","h_22946560_220.jpg":"220x147","pp_22946560_1280.jpg":"1280x1628","pp_22946560_1024.jpg":"1024x1303","pp_22946560_640.jpg":"640x814","pp_22946560_480.jpg":"480x611","pp_22946560_340.jpg":"340x432","pp_22946560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_22946562_1920.jpg":"1920x1080","k_22946562_1280.jpg":"1280x1280","k_22946562_1024.jpg":"1024x1024","k_22946562_640.jpg":"640x640","k_22946562_480.jpg":"480x480","k_22946562_340.jpg":"340x340","k_22946562_220.jpg":"220x220","o_22946562_1280.jpg":"1280x1921","o_22946562_1024.jpg":"1024x1537","o_22946562_640.jpg":"640x960","o_22946562_480.jpg":"480x720","o_22946562_340.jpg":"340x510","o_22946562_220.jpg":"220x330","h_22946562_1280.jpg":"1280x854","h_22946562_1024.jpg":"1024x683","h_22946562_640.jpg":"640x427","h_22946562_480.jpg":"480x320","h_22946562_340.jpg":"340x227","h_22946562_220.jpg":"220x147","pp_22946562_1280.jpg":"1280x1628","pp_22946562_1024.jpg":"1024x1303","pp_22946562_640.jpg":"640x814","pp_22946562_480.jpg":"480x611","pp_22946562_340.jpg":"340x432","pp_22946562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"753x1024","hd_22946564_1920.jpg":"1920x1080","k_22946564_1280.jpg":"1280x1280","k_22946564_1024.jpg":"1024x1024","k_22946564_640.jpg":"640x640","k_22946564_480.jpg":"480x480","k_22946564_340.jpg":"340x340","k_22946564_220.jpg":"220x220","o_22946564_1280.jpg":"1280x1740","o_22946564_1024.jpg":"1024x1392","o_22946564_640.jpg":"640x870","o_22946564_480.jpg":"480x652","o_22946564_340.jpg":"340x462","o_22946564_220.jpg":"220x299","h_22946564_1280.jpg":"1280x854","h_22946564_1024.jpg":"1024x683","h_22946564_640.jpg":"640x427","h_22946564_480.jpg":"480x320","h_22946564_340.jpg":"340x227","h_22946564_220.jpg":"220x147","pp_22946564_1280.jpg":"1280x1628","pp_22946564_1024.jpg":"1024x1303","pp_22946564_640.jpg":"640x814","pp_22946564_480.jpg":"480x611","pp_22946564_340.jpg":"340x432","pp_22946564_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38560922 Threads: 5 Questions: 7109068890 Slow queries: 3303938 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608641693 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/procurile-snimke-podijelile-javnost-drag-kraljice-docekuju-djecu-s-umjetnim-poprsjem-i-seksi-plesom-dok-jedne-sokiraju-pobornici-spolnih-sloboda-pozivaju-ih-u-vrtice-1212568 [printLink] => /vijesti/svijet/procurile-snimke-podijelile-javnost-drag-kraljice-docekuju-djecu-s-umjetnim-poprsjem-i-seksi-plesom-dok-jedne-sokiraju-pobornici-spolnih-sloboda-pozivaju-ih-u-vrtice-1212568?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686257 [name] => drag queens [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-31 15:54:10 [main_article_id] => 0 [alias] => drag-queens [link] => /tag/drag-queens ) [1] => stdClass Object ( [id] => 312229 [name] => Sjedinjene Američke Države [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjedinjene-americke-drzave [link] => /tag/sjedinjene-americke-drzave ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686258 [name] => drag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-31 15:54:11 [main_article_id] => 0 [alias] => drag [link] => /tag/drag ) [3] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344148 [name] => djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca [link] => /tag/djeca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => etika na kušnji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Procurile snimke, podijelile javnost: ‘drag kraljice‘ dočekuju djecu s umjetnim poprsjem i seksi plesom; Dok jedne šokiraju, pobornici spolnih sloboda pozivaju ih u vrtiće [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-18-54-01-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946644.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946644.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946432.png [title] =>

Natpis na splitskom Prideu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946514.jpg [title] => Screenshot/TikTok ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946558.jpg [title] => Valery Hache/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946560.jpg [title] => Noemie Coissac/Hans Lucas/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946562.jpg [title] => Bodo Marks/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22946564.jpg [title] => Mauricio Duenas/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Među transparentima koje su pripadnici LGBTQ+ zajednice prije dva tjedna pronijeli oko Dioklecijanove palače provukao se i jedan diskutabilan natpis. "Dragove u vrtiće", glasi apel nepoznatog autora zabilježen tek u prolazu. Pobornik ove ideje nije se gurao u prve redove povorke niti je hamerom golicao glavu splitskog poteštata. Ipak, s obzirom na zabrinjavajuće prekooceanske trendove, nije zgorega skrenuti pažnju na poruku ovog neupadljivog natpisa. Amerikanci su proteklih godina, a poglavito u lipnju koji su prije nešto više od desetljeća proglasili Mjesecom ponosa, pokazali kako je lako prijeći granicu dobrog ukusa kad se rodna ideologija, uz nezaobilazni asortiman friško definiranih seksualnih orijentacija, pokuša podvaliti mališanima.

---

image

Natpis na splitskom Prideu

---

Prije tri godine prvi je put odjeknula vijest da mališane u dječjoj knjižnici u Houstonu zabavlja registrirani seksualni prijestupnik, čije su žrtve i ranije bila djeca u dobi između četiri i sedam godina. On se za druženje s njima prijavio pod pseudonimom, a teška šminka i ostatak kostima prikrili su njegov stvarni identitet pa mu je vrlo brzo osiguran stolac u krugu petogodišnjaka. Vuk u ovčjem krznu tako je nabacio dobroćudan, pokroviteljski izraz i šiljastim noktima posegnuo za didaktičkom slikovnicom...

A onda se ista stvar dogodila i na drugom mjestu, a do danas je u Americi, koliko se da zaključiti iz pregleda stranih portala, otkriveno najmanje sedam takvih "kraljica“. Jer koji bi to predator propustio priliku približiti se mališanima i bez puno truda zadobiti povjerenje njihovih roditelja? I tko bi se u današnje vrijeme usudio posumnjati u namjere osobe koja toliko srčano ruši zloglasne rodne stereotipe i pritom volontira u dječjoj knjižnici?

---

---

Formalno obrazovanje bez sumnje se pokazalo manjkavim, kako vani, tako i u granicama Lijepe naše. Tko i kako u hrvatskim školama održava sate spolnog odgoja ostaje nedefinirano, razrednici uglavnom zaziru od lekcija iz sfere seksualnosti, a suhoparne prezentacije teško da pariraju šarenilu društvenih mreža. Logičan bi zaključak bio da postojeći sustav treba reformirati. Nova generacija, "tabula rasa“, prava je prilika za novi početak.

"Sve što trebam znati naučio sam u vrtiću", glasi i naslov poznate knjige. Starija kohorta djece odgovore traži po bespućima interneta, a tamo su izloženi konfuznim, neutemeljenim i često kontradiktornim teorijama, čiji propagatori aktivno obeshrabruju kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja, nadomještajući te nepoželjne mehanizme nizom afektivnih procesa. Neki su političari i odgojitelji, izgleda, odlučili poštedjeti djecu internetske "zečje rupe“ i donijeti im opisane teorije već u vrtiće. Jesu li doista najbolji kandidati za približavanje rodno-spolne problematike predškolcima ovi muškarci u negližeima, poznati i kao "drag queens"? Konkretnije, zabavljači koji šarmiraju posjetitelje noćnih klubova feminiziranim manirima, provokativnim plesnim pokretima, a često i naglašenim surogatima ženskih atributa.

---

image
Valery Hache/AFP
---

Jedan takav glamurozni plesač izvan radnog vremena najčešće ni po čemu ne odskače od prosječnog bauštelca ili kamiondžije. Jednodnevna brada i karirana košulja sasvim sigurno ne odaju nesvakidašnju vokaciju susjeda koji zijeva u redu za kruh. Pa kako onda ekscesivna šminka i opscena opravica predstavljaju imanentan dio njegova identiteta? Zašto bi se "drag kraljice" u vrtićima pojavljivale u svojoj radnoj ulozi, inače rezerviranoj za sitne noćne sate, u kompletnoj monturi namijenjenoj pogledima punoljetne publike, kad to nije izdanje u kojem će ih, po svoj prilici, djeca susretati na ulicama, barem ne češće nego što viđaju kazališnog glumca u kostimu Luja Četrnaestog ili go-go plesačicu u kompletiću posutom kristalima.

---

image
Bodo Marks/AFP
---

Ne treba, dakle, zaboraviti da je riječ o maskiranim muškarcima. Mnogi su roditelji sumnjičavi već i prema Djedovima Božićnjacima, kojima i mudriji petogodišnjaci nerado sjedaju u krilo. Klaunovi su pak samom svojom pojavom zacijelo skrivili nemali broj napadaja panike, ali, bez obzira na bilo čiji subjektivni dojam, njihov opis posla u pravilu uključuje žongliranje i pričanje viceva, što se bitno razlikuje od "skill seta" jedne drag kraljice. Oni bi, k tome, trebali nasmijavati djecu, a „drag queens“ su tu da im održe lekciju, odnosno da ih upute u ono što nije nepobitna istina, već samo još jedna ideologija koju bi svi, a posebno roditelji, trebali promatrati s popriličnom dozom skepse i opreza.  

---

image
Mauricio Duenas/AFP
---

Upitne su pedagoške metode koje ove vrtićke tete biraju, njihovo poznavanje materije koju predaju i, prije svega, njihovi motivi. Kako je pokazao američki primjer, ovi gosti na dječja pitanja uglavnom uzvraćaju sugestivnim protupitanjima ili kriptičnim odgovorima, pritom im se podsmjehuju te inzistiraju na točno određenim mišljenjima. Dok roditelji zadojeni radikalnim ljevičarskim postavkama takvu interakciju zadivljeno gledaju i potvrdno kimaju, a teška scenska šminka zaklanja opora lica neobičnih teta pred okruglim, zbunjenim očima mališa, okruženje vrtića pretvara se u "safe space" za odrasle. Oni si doista daju oduška, pričajući o "škakljivim" temama pred vrlo zahvalnom publikom, čiji nerazvijeni korteksi i hipnotizirani roditelji ne ostavljaju prostora za prava pitanja.

Stvar, međutim, postaje još gora kad ove odrasle osobe odluče ugostiti najmlađe u svojim odajama, što je bio slučaj - a gdje drugo, nego opet u spomenutoj oazi progresivizma. Nekoliko snimki s eventa koji se nedavno održao u Teksasu pod nazivom "Drag Your Kids To Pride" ('Dovucite svoju djecu na Pride', budući da se 'drag' prevodi i kao glagol '(do)vući') obišlo je društvene mreže. U polumraku noćnog kluba, ispred neonskog natpisa koji glasi "It won't lick itself" ('Neće se polizati samo'), prešetavale su se i previjale provokativno odjevene "drag kraljice", uzimajući keš i od djece. Sve skupa izgledalo je kao kakav nastrani obred inicijacije...

---

---

Roditelji koji su se odazvali pozivu iz naziva eventa i djecu poslušno dovukli na ovaj događaj mora da su i sami svjesni da svoje potomke ne pripremaju za situacije u kojima bi se oni mogli slučajno zateći. Ne uče ih nikakvim korisnim životnim vještinama, osim ako se u tu kategoriju po novoj moralnoj doktrini svrstava dodavanje novca striptizetama, a osposobljavanje podmlatka za ovaj oblik razonode pada na pleća roditelja i skrbnika.

Oni u ovom slučaju barem pokazuju svijest o onome što posao "drag kraljice“ doista jest. Ovdje očito nije riječ o senzibilizaciji djece za potrebe nekakve osjetljive skupine, nego o njihovoj desenzitizaciji na pojave, sadržaje i kontakte koje bi prirodno mogli doživjeti neugodnima ili zastrašujućima, pojave poput muškaraca maskiranih u putene dame koji ih jedva čekaju uzeti za ručicu.

To da djeca ne bi trebala biti izložena tuđem ispoljavanju seksualnosti možda zvuči zdravorazumski. Međutim, pokazalo se da čak ni ta tvrdnja nije imuna na kritiku. Na spomenutom događaju i sličnim prigodama bilo je izvođača koji bi ponekog mališana izveli na pistu, a jedan od ekstremnih primjera prikazan je u videoisječku u kojem su u prvom planu ogromne umjetne grudi. Među komentarima na Twitteru, gdje je snimka podijeljena, našao se nemali broj pripadnika progresivne ljevice koji u ovom prizoru ne vide ništa sporno. A čovjek bi pomislio da bi ovakvu odgojno-obrazovnu strategiju mogao zagovarati jedino Alfred Kinsey… "Djeca zaslužuju biti na mjestu samoekspresije, slobode i zabave", "i sami će otkriti svoju seksualnost, od ovoga ih ne treba štititi", "djevojčica je očito opčinjena plesačicom", samo su neki od komentara.

---

image
Screenshot/TikTok
---

Doduše, ovakav narativ Europi nije nepoznat. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća u Francuskoj, pa i u Velikoj Britaniji i nekim drugim kulturnim prijestolnicama, provukla se ideja da su seksualni (i romantični) odnosi između odraslih i djece sasvim prihvatljivi. Štoviše, da su dobri za djecu, budući da ih tobože izjednačavaju s odraslima, uklanjajući tako nepravednu nejednakost koja zatire njihovu individualnost i, naravno, seksualnost.

Premda se deklarativno zagovarala tjelesna autonomija najmlađih članova zajednice te se naglasak stavljao na njihovu slobodu odlučivanja, ta retorika, baš kao ni ova današnja, zapravo nije imala za prioritet interese djece. Ona nisu sposobna za odlučivanje o spomenutim aktivnostima budući da za to nisu dosegla ni tjelesnu, ni emocionalnu ili mentalnu zrelost. Tijelo i seksualnost su prirodni, ali seksualnoj industriji i promociji njezinih proizvoda nepoželjno je izlagati djecu. Normaliziranje golog ljudskog tijela nije isto što i njegovo objektiviziranje. 

Tijekom revolucije koja je u Francuskoj počela krajem šezdesetih, a kojoj je cilj bio srušiti postojeće norme i tako iskusiti slobodu, brojni priznati intelektualci i umjetnici potpadali su pod narative koji su pogodovali pedofilskom lobiju te potpisivali peticije za oslobađanje muškaraca osuđenih zbog seksualnog općenja s djevojčicama. Zagovornici ovih stavova i u ono su se vrijeme nazivali progresivnima, tvrdeći da će najmlađima vratiti slobode koje im je konzervativno društvo nepravedno oduzelo. Treba, međutim, napomenuti da su seksualni ekscesi i predatori bili obavijeni velom šutnje i u konzervativnim, jednako kao i u liberalnim krugovima. Sjetimo se samo incidenata u katoličkoj crkvi. Prije nego stvar izmakne kontroli, dobro bi bilo da netko povikne: "Car je gol!". Ovaj put i doslovno...

Novinar i ljevičarski aktivist Guy Hocquenghem krajem sedamdesetih je u jednom televizijskom razgovoru predvidio da će u ljubavnim odnosima novog milenija biti više "raznolikosti" i "miješanih veza", što bi podrazumijevalo, kako je sam pojasnio, ne samo različite rase i spolove, nego i partnerstva između odraslih i djece.

Zaista, posljednjih godina u teoriji se pojavio niz novih rodova i seksualnih orijentacija, u javnom se prostoru sve otvorenije govori i o raznoraznim fetišima, stoga ne bi čudilo da se granica pomakne i u smjeru koji je najavio ovaj Francuz. Dodajmo k tome guranje muškaraca u majčinske uloge, relativiziranje same definicije žene, zaposjedanje dječjih sigurnih prostora, eliminiranje roditeljske uključenosti i poticanje djece na rano istraživanje i deklariranje vlastite seksualnosti, čini se da je posrijedi sličan politički projekt.    

---

---

Sve to, naravno, ne znači da su sve osobe koje se bave ovim poslom seksualni predatori. Za "drag" svakako postoji vrijeme, mjesto i publika. Vrijeme najčešće nije rano popodne, mjesto nikako nije vrtić, a publika nipošto nisu djeca. Dopuštanje kompromisa na tom polju bez sumnje otvara prostor za zlonamjerne i proračunate osobe koje će ženska sekundarna spolna obilježja navući s jednakom lakoćom kao i stilleto štikle i šljokičasti triko, i tako se, pod krinkom nježnijeg spola i socijalne osjetljivosti, zavući u procjep između dobrog i lošeg, prihvatljivog i neprihvatljivog, procjep koji se proteklih godina poprilično proširio.

O cijeloj situaciji dobro je rezonirao i jedan pripadnik ove branše.

---

---

- Iskreno, homoseksualnoj zajednici ne činite uslugu. Zapravo nam štetite – poručila je, između ostalog, Kitty Demure roditeljima koji djecu vode na ovakva događanja, upozorivši ih da štete reputaciji ne samo "drag kraljica", nego i ostatku LGBTQ+ zajednice.

Demure je spomenula i niz neprimjerenih stvari koje se događaju iza kulisa te dodala da njezini kolege ne postaju iznenada kvalificirani za rad s djecom samim time što se našminkaju i popnu na pozornicu. 

- Ako vaše dijete treba zabavljati velika, odrasla osoba u kostimu, odvedite ih u cirkus. U klub ih možete odvesti kad postanu punoljetni. Zato ne uništavajte djeci živote, i ne uništavajte našu reputaciju – odlučna je ova "drag kraljica".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot/TikTok Valery Hache/AFP Noemie Coissac/Hans Lucas/AFP Bodo Marks/AFP Mauricio Duenas/AFP


Natpis na splitskom Prideu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/procurile-snimke-podijelile-javnost-drag-kraljice-docekuju-djecu-s-umjetnim-poprsjem-i-seksi-plesom-dok-jedne-sokiraju-pobornici-spolnih-sloboda-pozivaju-ih-u-vrtice-1212568 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=11e50f53bbb204302a004e512d56db45f63e2120 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Procurile+snimke%2C+podijelile+javnost%3A+%E2%80%98drag+kraljice%E2%80%98+do%C4%8Dekuju+djecu+s+umjetnim+poprsjem+i+seksi+plesom%3B+Dok+jedne+%C5%A1okiraju%2C+pobornici+spolnih+sloboda+pozivaju+ih+u+vrti%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprocurile-snimke-podijelile-javnost-drag-kraljice-docekuju-djecu-s-umjetnim-poprsjem-i-seksi-plesom-dok-jedne-sokiraju-pobornici-spolnih-sloboda-pozivaju-ih-u-vrtice-1212568 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprocurile-snimke-podijelile-javnost-drag-kraljice-docekuju-djecu-s-umjetnim-poprsjem-i-seksi-plesom-dok-jedne-sokiraju-pobornici-spolnih-sloboda-pozivaju-ih-u-vrtice-1212568 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => etika na kušnji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetetika na kušnji

Procurile snimke, podijelile javnost: ‘drag kraljice‘ dočekuju djecu s umjetnim poprsjem i seksi plesom; Dok jedne šokiraju, pobornici spolnih sloboda pozivaju ih u vrtiće

Piše Hana Perković
31. srpnja 2022. - 15:53

Među transparentima koje su pripadnici LGBTQ+ zajednice prije dva tjedna pronijeli oko Dioklecijanove palače provukao se i jedan diskutabilan natpis. "Dragove u vrtiće", glasi apel nepoznatog autora zabilježen tek u prolazu. Pobornik ove ideje nije se gurao u prve redove povorke niti je hamerom golicao glavu splitskog poteštata. Ipak, s obzirom na zabrinjavajuće prekooceanske trendove, nije zgorega skrenuti pažnju na poruku ovog neupadljivog natpisa. Amerikanci su proteklih godina, a poglavito u lipnju koji su prije nešto više od desetljeća proglasili Mjesecom ponosa, pokazali kako je lako prijeći granicu dobrog ukusa kad se rodna ideologija, uz nezaobilazni asortiman friško definiranih seksualnih orijentacija, pokuša podvaliti mališanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:54